Правда про війну від Дмитра Табачника: радянська історія замість української?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 9.05.2013 17:37 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20601

Міністр освіти і науки Дмитро Табачник заявляє, що йому вдалось повернути правду про війну в підручники. Між тим, серед істориків багато тих, хто вважає, що замість української історії міністр освіти повернув радянську.

Відтак історики наполягають на тому, щоб повернути до підручників інформацію про діяльність УПА, дисидентський рух та Помаранчеву революцію, які за міністра Табачника були звідти виключені.

Міністр освіти і науки Дмитро Табачник заявляє, що йому з колегами вдалось повернути правду про Велику Вітчизняну війну в шкільні підручники з історії, конспекти та методичні посібники для вчителів. Він додав, що ця робота продовжується, і проводиться спільно з ветеранськими організаціями – як локального, так і всеукраїнського рівня. Про це Дмитро Табачник сказав під час урочистого привітання ветеранів Другої світової війни з Днем Перемоги.

«Я думаю, що будь-які слова, порівняння та епітети не зможуть повною мірою передати значення Великої Перемоги, значення подвигу солдат, які захистили та визволили рідну землю, які принесли світло свободи і перемоги половині Європи», – зазначив він.

«Табачник повернув лише радянські міфи» – В’яторвич

Колишній заступник міністра освіти і науки, а нині директор Центру освітнього моніторингу Павло Полянський каже, що в підручниках викладена не українська історія, а радянська. Оскільки трактують її з боку однієї учасниці цього конфлікту – з боку комуністів, точки зору націоналістів – немає.

«Це зізнання свідчить про те, що нині без будь-якого громадського обговорення відбувається брутальне в чиновницький спосіб перелицювання шкільного курсу історії. Такі кроки нівелюються тим, що є історія тих людей які пережили війну, є усні перекази про події обставини другої світової війни і вивчення історії в школі зовсім не обмежується прочитанням певних сторінок кастрованих ножицями чиновника від освіти підручників. Тому це зайве свідчення того, що нині теперішній керівник освітою практично займається політиканством і догоджанням певним політичним внутрішньо-українським і закордонним політичним силам», – стверджував Павло Полянський.

Дмитро Табачник ніколи не ставив собі за мету дати повну картину української історії, навпаки вся його діяльність була спрямована на зведення її до рівня радянської історії, наголошує дослідник історії визвольного руху України Володимир В’ятрович. Однак, каже він, спроби радянізувати українську історію є марними і тимчасовими.

«Те, що зараз Дмитро Табачник заявляє, що йому вдалося нібито повернути правду про війну – це він повернув лише радянські міфи, пропагандистські міфи про Велику вітчизняну війну, про велику перемогу, які не мають нічого спільного з історією і на жаль завдяки міністру освіти нашим дітям будуть продовжувати доносити ці міфи держави, якої вже давно не існує», – висловлює свою точку зору Володимир В’ятрович.

Він каже, що бачив американські підручники з історії, і там вже є розділ про Помаранчеву революцію в Україні, а в українських, завдяки Табачнику, – немає. Історики закликають повернути в шкільні підручники з історії дані про діяльність Української повстанської армії, про шістдесятників та про Помаранчеву революцію, що за міністра Табачника були звідти вилучені.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.