Сейсмологи шукають причину землетрусу у Кривому Розі

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 25.06.2013 12:10 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20976

Частина України, включаючи Кривий Ріг, де днями стався землетрус, вважається сейсмологічно безпечним регіоном, тому подібне природне явище тут може статися раз на 5 тисяч років.

"Хоч ця частина України і вважається відносно сейсмологічно безпечним регіоном, раз на 5 тисяч років і тут можливі коливання до 7 балів. За різними оцінками, якраз стільки часу і пройшло", - розповів глава відділу сейсмології Інституту геофізики НАН Юрій Вольфман.

За його словами, дехто говорить, що причина землетрусу в підприємствах гірничої промисловості, але це тільки підозри, пише газета "Сегодня".

"Після роботи загону, яким я керую, зможемо відповісти більш точно. Український щит досить неоднорідний за своєю будовою", - додав Вольфман.

Як повідомлялося раніше, в ніч з понеділка на неділю у Кривому Розі стався землетрус магнітудою 4,5 бала. За останні шість років місто трясе вже втретє. Обійшлося без жертв і значних руйнувань. Тільки місцями пішли тріщини по асфальту, а у людей розбився посуд і посипалася штукатурка.

За даними Європейсько-Середземноморського сейсмологічного центру, епіцентр землетрусу був неподалік села Лозуватка (в 100 км від Кривого Рогу). Але навіть незважаючи на відносну віддаленість, сильні підземні поштовхи відчули на собі мешканці одразу чотирьох районів міста.

Між тим, на думку іншого експерта, землетрус, який відбувся в Кривому Розі мав природний характер.

Людина не винна в цьому, хоча масове використання надр землі часто провокує такі катаклізми. "Землетрус, який стався в Кривому Розі, мав природний характер. Для техногенного він був занадто сильним. Поштовхи, які ми спостерігали в Кривому Розі, були доволі потужними. Їхня магнітуда була в районі 4 балів. Станції спостереження зареєстрували рух земної кори в радіусі 500 км. За потужністю цей землетрус можна порівняти з підземним вибухом маленької атомної бомби", - пояснив сейсмолог Сергій Вербицький.

Сейсмолог попереджає, що такий сильний землетрус – новинка для регіону, а тому може знову повторитися. І доволі скоро.

"Землетрус у Кривому Розі ще раз довів: тут можуть бути поштовхи. Досить сильні поштовхи. Ніхто не може сказати, що зараз діється на глибині 10 м. Щоб це знати, потрібно вивчати", - нарікає науковець на недослідженість землетрусів в Україні.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.