У марсіанському ґрунті виявлена вода

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 27.09.2013 15:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21762

NASA опублікувало звіти про останні знахідки ровера Curiosity, згідно з яким, у марсіанському ґрунті міститься до 2 % води.

Ця фантастична новина була отримана завдяки бортовій міні-лабораторії марсохода Sample Analysis at Mars (SAM), повідомляє ТСН.

"Ми знаємо, що на Марсі достатньо води, і коли ми відправимо на Марс людей, вони зможуть просто зачерпувати землю в будь-якому місці, нагрівати її і отримувати воду", - заявив Лорі Лєшин, декан Політехнічного інституту Ренсселера.

Перебуваючи на ділянці Рокнест, Curiosity пробурив 5-сантиметрову діру в поверхні планети і зачерпнув звідти трохи марсіанського ґрунту. Частина ґрунту розміром з таблетку була поміщена в ємність бортової лабораторії і нагріта до 835 градусів протягом восьми годин. Увесь цей час датчики SAM вловлювали гази, які випаровувалися з ґрунту, а пізніше виявили цілих 2% води.

Хоч це і набагато менше, порівняно з ґрунтом Землі, але це більше, ніж очікували науковці. Більш того, це означає, що, швидше за все, припущення вчених були вірні, і Червона планета була покрита водою.

Якщо волога дійсно розподілена в ґрунті рівномірно, то з 30 кг ґрунту можна буде отримати приблизно 1 літр води. А це значить, говорять вчені, що коли людство полетить на Марс, йому можна буде заощадити місце на кораблі і взяти з собою більше інших необхідних речей, а воду добути безпосередньо на Марсі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.