Тимошенко за ґратами має трохи менше прихильників, ніж гарант на свободі

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 21.10.2013 13:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21980

Якби вибори Президента України проходили на початку жовтня цього року і Юлія Тимошенко брала б у них участь, то Віктора Януковича підтримали б 24% опитаних, 21% - Тимошенко, 19% - Віталія Кличка.

Як свідчать результати дослідження соціологічної групи "Рейтинг", 7 % готові проголосувати за лідера Компартії України Петра Симоненка, 6% - за лідера Всеукраїнського об’єднання "Свобода" Олега Тягнибока, 2% - за народного депутата Петра Порошенка. Інших кандидатів підтримали б близько 5% виборців, не підтримали б жодного - близько 4 %, не визначились з вибором - 11%.

Якщо Тимошенко не братиме участь у виборах (а лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк буде), то Януковича підтримали б 24 % опитаних, 20% - Кличка, 17% - Яценюка.

Крім того, по 7% підтримали б Тягнибока і Симоненка, 3% - Порошенка. Інших кандидатів підтримали б близько 5% виборців, не підтримали б жодного - близько 5 %, не визначилися з вибором - 12%.

Зокрема, лідером симпатій Янукович є на Донбасі, Півдні та Сході країни. У свою чергу, Тимошенко лідирує на Заході, в Центрі та на Півночі, де їй мало поступається Кличко, а на Сході навіть має підтримку більшу, ніж у лідера "Батьківщини". Якщо Тимошенко не братиме участі у виборах, то лідерство на Заході та Півночі переходить до Кличка, якому дещо поступається Яценюк.

Найбільше тих, "що не визначилися" - на Донбасі (17%) та Півдні (15%).

"Слід зазначити , що рейтинг Януковича вищий, ніж Партії регіонів. Також рейтинг Кличка вищий рейтингу УДАРу. Разом з тим рейтинги "Свободи" і КПУ вищі, ніж рейтинги їх лідері" , - наголошується в прес-релізі «Рейтингу».

Якщо б у другий тур президентських виборів вийшли Янукович і Кличко, 22% підтримали б чинного президента, 37 % - лідера УДАРу. У той же час проти обох - 12%, не визначились - 11%, не брали б участь у голосуванні - 18%.

Якщо б у другий тур президентських виборів вийшли Янукович і Яценюк, 23% підтримали б чинного президента, 30 % - лідера "Батьківщини". У той же час проти обох - 17%, не визначились - 11%, не брали б участь у голосуванні - 19%.

Якщо б у другий тур президентських виборів вийшли Янукович і Тимошенко, 24% підтримали б чинного президента, 28% - лідера "Батьківщини". У той же час проти обох - 19 %, не визначилися - 11% , не брали б участь у голосуванні - 18%.

Якщо б у другий тур президентських виборів вийшли Янукович і Тягнибок, 24% підтримали б чинного президента, 22% - лідера " Свободи". Одночасно проти обох - 23%, не визначились - 12%, не брали б участь у голосуванні - 19%.

У структурі прихильників Кличка домінує молодь. Старших найбільше серед прихильників Симоненка і Порошенка.

Більш "чоловічий" електорат мають Кличко і Тягнибок, більш "жіночий" - Тимошенко і Порошенко.

Найбільше виборців з вищою освітою у структурі прихильників Порошенко, Тягнибока та Кличка. Ці ж кандидати мають більше заможних прихильників, в той же час найбіднішими є виборці Симоненка і Тимошенко.

Дослідження було проведено 26 вересня - 6 жовтня цього року. Було опитано 2000 респондентів. Помилка репрезентативності дослідження (з ймовірністю 0,95): для значень близьких до 50 % похибка становить не більше 2,2%, для значень близьких до 30 % - не більше 2%, для значень близьких до 10 % - не більше 1,3 %, для значень близьких до 5 % - не більше 1%.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.