Халепа для проросійських партій: біженці з Донбасу не хочуть йти на вибори

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 23.10.2014 11:49 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24129

Через війну сотні тисяч мешканців Донбасу виїхали до Росії. Вони могли би зіграти вирішальну роль на виборах до Верховної Ради, підтримавши проросійскі партії. Утім, на вибори ці громадяни не збираються.

Закордонний виборчий округ за кількістю виборців трохи менший за Чернівецьку область України. Водночас, важливість цього округу якнайкраще продемонстрували виборчі перегони 2004 року. Тоді в історичному центрі Москви, наприклад, можна було побачити плакати з надписами: "Янукович - наш президент", а активісти проводили з’їзди українців у Росії, де учасників агітували за тодішнього провладного кандидата.

Цьогоріч, за даними Федеральної міграційної служби РФ, притулку на території Росії попросили понад 200 тисяч українців, які залишили батьківщину через бойові дії на Донбасі. Загалом, за даними ООН, на територію Росії протягом останніх місяців виїхали майже 400 тисяч жителів Донбасу. Жителі цього регіону на минулих виборах традиційно підтримували проросійські сили - Партію регіонів та Комуністичну партію. Цього разу для орієнтованих на Росію Опозиційного блоку, комуністів та Сильної України важливий кожен голос - всі ці партії, згідно з результатами соціологічних досліджень, перебувають на межі 5-відсотковго прохідного бар´єру.

Проте, як розповів керівник українського культурного центру "Перевесло" у Воронежі Олексій Кривцов, жодної передвиборчох агітації проросійських партії у своєму регіоні він не бачив. А кількість громадян України, занесених у списки виборців на території Російській Федерації збільшилася всього приблизно на 7 тисяч прізвищ, каже в розмові з DW прес-секретар Центральної виборчної комісії (ЦВК) України Костянтин Хівренко.
Розгублені виборці

У день виборів на території Росії запрацює шість виборчих дільниць. Попередньо в Україні навіть не обговорювали створення додаткових місць, де б в РФ змогли проголосувати переселенці зі Сходу України. Як пояснив юрист Комітету виборців України Святослав Пікуль, виборчі дільниці створюються виключно на базі дипломатичних установ. "Росія - найбільша країна світу, і всюди дільниці відкрити не можна. Утримання дипломатичної установи дорого коштує", - пояснює він.

Він також звертає увагу на те, що переселенцям важко визначитися із своїми політичними вподобаннями. "Наші громадяни, які перебувають у Росії, зазвичай голосують за партії, які підтримують на Півдні та Сході України. Партія Регіонів не бере участі у цих виборах, Комуністична партія України (КПУ) взагалі втратила підтримку. Прихильники цих політичних сил зараз розгублені і не знають, за кого голосувати", - каже експерт.

Не залучали переселенців до опитувань щодо політичних вподобань під час виборчої кампанії і соціологічні служби. "Це дорого і неефективно. За вхідні дзвінки довелося б платити і респондентам. Чи багато з них зраділи б такому дзвінку? Через інтернет це також важко зробити, як правило, ця аудиторія ним користується рідко", - аргументує старший дослідник компанії GfK Ukraine Інна Волосевич. За її словами, такі дослідження взагалі можуть виявитися марними, оскільки зараз українців у Росії турбують не стільки вибори на батьківщині, стільки питання облаштування свого життя на чужині.

Недешевий голос

"Конституційне право громадянина проголосувати важливе, але багатьом закордонним українцям це право обійдеться у велику копійку, - каже політолог Володимир Цибулько. - Виборцям потрібно доїхати до місця голосування, зареєструватися попередньо. Тому цілком імовірно, що на закордонних дільницях людей проголосує не більше, ніж голосувало досі".

Голова виборчої дільниці при посольстві України в Росії Віктор Гиржов розповів DW, що українські переселенці сьогодні проживають далеко від дипломатичних установ, у яких можна проголосувати. "Багато українців зараз у Ханти-Мансійському окрузі, в Нижньогородській області, Краснодарському краї. Їм усім далеко до виборчих дільниць. Із Брянська, для прикладу, швидше доїхати на дільницю в Україні, ніж у посольство у Москві", - пояснює він. За словами Гиржова, на виборчих дільницях у Росії не чекають на довгі черги охочих проголосувати.

Ображені на Україну

Молода мама, журналістка та колишня жителька Донецька Олена Поволяєва, яка у травні переїхала до Підмосков’я, розповіла, що вона на вибори йти не збирається. Дівчина пояснила, що з малою дитиною на руках їй важко буде дістатись українського посольства у Москві. До того ж вона каже, що серед кандидатів вона не бачить когось достойного. "Я цілком розчарована в нашій державі, яка не змогла захистити мене і мою дитину, а зараз влаштувала таке з пенсіями, що моя 83-річна бабуся, якби не ми з чоловіком, помирала би голодна, хоча вона цю пенсію заробила. Я не бачу, щоб хоча б одну партію ця проблема хвилювала", – пояснює вона.

На думку Володимира Цибулька, багато українів, які виїхали в Росію, не підуть на вибори ще й тому, що вважають їх незаконними. "Вони опинилися фактично під впливом російських медіа і вважають події в Україні битвою фашистів з антифашистами, а київську владу - "хунтою". Вони на українські вибори не підуть", - каже він.

Українець із Воронежа Олексій Кривцов у коментарі DW підтвердив, що серед біженців ажіотажу щодо виборів не спостерігається. "На мою думку, громадяни України, які перебувають на теренах РФ і підтримують нинішню владу, ті, певно, візьмуть участь у виборах. Ті ж, хто не підтримує, навряд чи піде голосувати", - резюмує він.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.