На Одещині збирають кошти на пам’ятник українському «Хатіко»

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 3.02.2016 03:50 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=26115

Сенбернарові на ім’я «Лорд», який понад 10 років жив на вулицях Іллічівська і якого знали не тільки жителі, а й гості міста, встановлять пам’ятник у парку біля міської поліклініки.

Таку ідею озвучили активісти, які займалися лікуванням собаки в останні дні його життя і працівники Іллічівської поліклініки, які годували пса всі ці роки. Про це розповіла «Вістям Іллічівська» мешканка Іллічівська Світлана Брайченко, яка виходжувала Лорда після хвороби.

За її словами, на сьогоднішній день активісти вже знайшли скульпторів в Одесі, які готові виготовити скульптуру безкоштовно.

"Гроші знадобляться тільки на матеріали, це приблизно 25 000 гривень, - каже Світлана Брайченко. - Зараз ми шукаємо більш дешеві, і щойно нам озвучать точну суму, ми організуємо акцію серед жителів Іллічівська по збору коштів на пам’ятник Лорду. Його дуже багато людей знали і любили, тому я впевнена, що акція знайде відгук у серцях наших жителів".

Світлана Брайченко додала, що вже зараз небайдужі мешканці міста жертвують гроші на пам’ятник. А працівники поліклініки навіть знайшли місце, де він буде стояти. Пам’ятник Лорду, як нагадування про те, що ніколи не можна здаватися!

ДОВІДКА:

Історія появи Лорда на вулицях Іллічівська давно обросла легендами. Як розповідають працівники поліклініки, близько 13 років тому в їхньому штаті працював літній чоловік, який і був господарем Лорда. Відданий пес завжди супроводжував господаря на роботу, а ввечері зустрічав його.

Коли літнього чоловіка не стало, а помер він на робочому місці, Лорд влаштувався біля медичного закладу і продовжував чекати господаря упродовж більш ніж 10 років. Жителі міста його підгодовували, а деякі навіть намагалися забрати додому, але Лорд завжди повертався на колишнє місце, де встиг обзавестися власною зграєю собак.

Мешканці та гості міста нерідко фотографували іллічівського "Хатіко", що гуляє в супроводі своєї свити містом, і завжди захоплювалися, наскільки така "махіна" може бути вихованою, благородною і доброю.

Не так давно небайдужі мешканці Іллічівська знайшли майже бездиханного Лорда в кущах біля поліклініки. Пошуки ветеринарної клініки в нічний час були безуспішними, знайти лікаря вдалося не одразу. Проте і з цим впоралися, і доставити собаку в лікарню знайшлися бажаючі. Ось тільки діагноз був невтішним - захворювання крові, глисти в серці, хвороба нирок. А ще в ході медичного обстеження було виявлено, що в нього пускали петарди, а в легенях лікарі виявили навіть кулю.

Вердикт був однозначним - необхідно присипляти. Але небайдужі активісти не збиралися так просто прощатися з Лордом. І знову пошуки лікарів, клініки. Знайти допомогу вдалося в Одесі. Там сенбернар став потроху приходити до тями, почав їсти і пити. Забрати його до себе зголосилася сім’я з Нової Долини, яка займається перетримкою тварин. Йому навіть готували інвалідну коляску для задніх лап, які сильно ослабли від тривалої хвороби.

Ще ввечері 24 січня він попив води, облизав лапу і схилив голову для сну, а вже вранці 25 січня його не стало. Лікарі припустили, що від постійних переїздів і стресів у Лорда не витримало серце. Поховали собаку-легенду біля старого Малодолинського кладовища.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.