Підсумок позачергової сесії: 29 суддів звільнено, 10 - втрималися на посадах

Автор/джерело -  © Укрінформ



Дата публiкацiї - 29.09.2016 15:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=26891

Верховна Рада загалом звільнила 29 суддів. Спікер Андрій Парубій закрив позачергову сесію.

Після заяви Андрія Парубія, що він не закриє сесію, й ВР "сидітиме та голосуватиме", доки не знайдуться необхідні голоси, Рада зібралася з силами та звільнила "останню партію" суддів. Загалом нардепи зняли 29 мантій. Останнім став Сергій Пойда, який позбувся посади судді Дарницького районного суду міста Києва.

Посади забрали у суддів апеляційного суду м.Києва Світлани Коваль та Людмили Бартащук. Крім того, народні депутати звільнили Аллу Демидовську та Андрія Макуху з посад суддів Солом’янського райсуду Києва та Віталія Марцинкевича з посади судді Дніпровського райсуду міста Києва.

Також народні депутати звільнили трьох суддів, які виносили рішення проти учасників Євромайдану, - Беця Олександра, Єфімову Ольгу та Марію Придюк з посад суддів апеляційного суду міста Києва.

Рішення щодо кожного судді парламентарії ухвалювали окремими постановами більшістю голосів. Голова Верховної Ради Андрій Парубій був змушений декілька разів ставити кожну постанову на голосування, доки не набиралось необхідної кількості голосів.

У всіх ухвалених постановах підставою для звільнення зазначається «порушення присяги судді».

Раніше повідомлялося, що ВР звільнила 20 суддів у зв’язку з порушенням ними присяги, у тому числі тих, хто виносив неправосудні рішення щодо активістів Євромайдану.

Зокрема, нардепи звільнили ряд суддів із Києва, Дніпра, Одеси, Борисполя (Київська область), Харкова, районних центрів на Черкащині й Херсонщині.

Серед звільнених суддів - зокрема суддя Печерського райсуду Світлана Волкова, яку звинувачують в ухваленні незаконного рішення про звільнення з-під варти колишнього командира спецроти "Беркуту" Дмитра Садовника.

Водночас Верховна Рада поки що не змогла звільнити ще більше десятка суддів через нестачу голосів у залі парламенту.

Як повідомлялося раніше, 27 вересня Голова Верховної Рада Андрій Парубій підписав розпорядження про скликання позачергового засідання парламенту після того, як до нього відповідне звернення направив Президент Петро Порошенко. Глава держави закликав народних депутатів до 30 вересня розглянути питання про звільнення ряду суддів за порушення присяги, оскільки саме цього дня набувають чинності зміни до Конституції в частині правосуддя й право звільняти суддів переходить від ВР до Вищої ради правосуддя.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.