Українські спелеологи відкрили нову карстову печеру

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 3.05.2007 13:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2750

Унікальну карстову печеру відкрили українські спелеологи на території заповідника карстових печер у межиріччі Дністра, Серету й Збруча Тернопільської області. Печера, названа “Музейною”, - можливо найдовша у світі.

Печера “Кришталева” (фото Андрія Канановича -Товариство “Зелений хрест”)

Як повідомив директор краєзнавчого районного музею Михайло Сохацький, "виявити новий підземний лабіринт вдалося лише після того, як ентузіасти-спелеологи провели водовідвідний канал й відкачали воду. Завдяки цьому знайшли вузький коридор, через який потрапили в нову неймовірно красиву печеру".

Карстові печери на заході України утворилися 20 млн років тому шляхом розмивання гіпсових порід підземними водами. Ці процеси тривають й сьогодні. Загалом в Україні понад 60 печер. У них завжди багато туристів, проводяться змагання. Влада Тернополя почала розробку правил відвідування цих печер. До роботи залучені екологи, представники українських спелеоклубов, фахівці в сфері туризму, депутати обласної ради.

На Тернопільщині зосереджена п’ята частина всіх природних пам”яток України. Насамперед це об’єкти спелеології. У світі поки що не відкрито інших таких великих горизонтальних гіпсових печер із специфічною будовою. Розташовані вони на глибині від 10 до 50-60 метрів під землею. В області, яка територіально є однією з найменших в Україні, сьогодні їх налічується більше сотні. Але спелеологи та туристи й тепер відкривають нові печери. У центрі Європи у XXI столітті ще можливі географічні відкриття! Більше того, існує думка, що в області відкрито лише 20% печер, а ще 80% з них чекають на свого першовідкривача. До послуг туристів-спелеологів печера “Млинки”, “Озерна”, “Угринь” тощо. І, звичайно, “Оптимістична” – найбільша за розміром печера у Європі, найбільша у світі серед гіпсових печер і друга – серед вапнякових. Сумарна кількість її ходів – 214 км. Для масового туризму пристосована печера “Кришталева”, яку називають підземною перлиною Поділля. Туристський маршрут довжиною 2800 метрів – електрифікований. А в печері “Вертеба” відкрито оригінальний навіть за світовими мірками заклад – музей археології і Трипільської культури.

Печера “Оптимістична” (фото - Товариство “Зелений хрест”)

Найбільш відомі гіпсові карстові печри Тернопільщини:

Печера “Вертеба”

Перші відомості про гіпсову печеру біля села Більче-Золоте з’являються у 1822 р. в німецькому виданні "Miscellen". Саме тоді тут виявлено перші сліди перебування людей і тварин. А першими дослідниками були відомі археологи А.Кіркор, Г.Оссовський. Останній виявив під час розкопок залишки великого багаття, довкола якого знаходились знаряддя (кремінні сокири, долота, скребки, ножі), а також кістки оленів, ведмедів, диких кабанів. Знайдено багато керамічних фігурок жінок. В одному із віддалених залів печери було виявлено під плитовим завалом загадкове чоловіче захоронення – 25 скелетів (часів енеоліту - Трипільської цивілізації), де був також посуд культового призначення, через що отримала назву “Наддністрянські Помпеї”. За два століття накопичено величезну колекцію археологічних матеріалів, але дослідження на цьому не припинилися. Борщівський краєзнавчий музей і тепер проводить систематичні дослідження печери “Вертеба”. Загальна довжина печери – близько 8 км, а її особливістю є густа сітка ходів. У “Вертебі” є цікавий і своєрідний лабіринт Кам‘яна Соломка, де поверхня стелі вкрита густими “зарослями” трубчастих кальцитових сталактитів, що мають вигляд стерні довжиною 10-12 см.

Печера “Оптимістична”

Занесена до Книги рекордів Гіннеса, як найдовша печера Європи (понад 200 км), найдовша серед гіпсових печер Світу і друга печера Світу за загальною довжиною печерних ходів, поступаючись лише печерній системі Флінт-Мамонтова у США. Знаходиться на околиці села Королівка. Відома з 1967 року. Унікальна своїми кристалами та озерами. Цікаві чергування високих просторих залів та вузьких ходів, які пересікаються розщелинами або величезними каменями. Крім українських спелеологів участь у її дослідженнях беруть представники багатьох країн світу: Болгарії, Польщі, Угорщини, Словаччини, Німеччини, Франції, Англії, Росії і Білорусі.

Печера “Озерна”

Одна з найдовших в Європі і Україні – 116 км. Знаходиться біля села Стрілківці. Відома з 40-х років ХХст., досліджується комплексно від 1962 року. В одному із районів печери виявлено сліди перебування людини. “Озерна” є печерою лабіринтового типу у товщі гіпсів (близько 20 м), з багатьма галереями, великими залами та вузькими і непролазними ходами. Характерним для неї є наявність т.зв. органних труб, пов’язаних з тріщинами у гіпсових товщах і, звичайно, озер середньою глибиною 1,5 – 2 м, які займають значну площу під землею. А на підземному шляху мандрівника вітатимуть друзи кристалів, сталактити, кам’яні “квіти” і “гілки”. Спелеоекспедиції, які щороку проводяться у печері, ведуть пошуки нових ходів, які, за твердженням фахівців, можуть сполучатися з крайніми ходами печери “Оптимістичної”, адже нанесені на поверхню плани показали, що печери не стикуються із собою всього 600 м.

Печера “Млинки”

Загальною довжиною близько 25 км, складається з лабіринту ходів у гіпсових товщах. Відкрита у 1960-х роках на місці де добували гіпс. Використовується у спортивно-туристичних цілях, для проведення регіональних і всеукраїнських змагань по спелеології. Цікава великими кристалами і масивними друзами пластинчастого гіпсу, сталактитами, «кам’яними хвилями». Неподалік знаходиться інша печера – «Угриньська», довжиною близько 4 км, а також найбільший в області лісовий заказник «Дача Галілея», створений ще у середньовіччі для захисту Ягільницького замку (див. Ягільниця) від нападів татар.

Печера “Кришталева”

Перша згадка про печеру біля с. Нижнє Кривче зустрічається від 1721р. Десятки вітчизняних і закордонних дослідників – спелеологів, археологів, палеонтологів, медиків та ін. прочищали завали і відкривали нові і нові ходи, зали та коридори. Геологічна державна природна пам’ятка, лабіринтова печера карстового походження в гіпсах, містить типові девонські відклади з численними рештками фауни.

Загальна протяжність гіпсових ходів печери – 22км. Сьогодні печера «Кришталева» оголошена заповідною, а частина її облаштована для масових відвідин. Тут обладнано і електрифіковано шлях, яким проходять екскурсійні групи у будь-яку пору року. Незабутні враження справляють на відвідувачів візерунки на стінах печери, кам’яні форми, скупчення кристалів, загадковий “Лабіринт Скелета”.

На околицях села виходять на поверхню відслонення гіпсів та пісковиків і знаходяться ще декілька печер – менших за довжиною, але не менш цікавих і загадкових, як наприклад “Славка”, “Тимкова Скала” або “На Хомах”.

В центрі села височіють дві фортечні башти ХVІІ ст. В одній з них, стараннями Подільського товариства туристично-краєзнавчого (РТТК) у першій половині ХХ ст. був обладнаний туристичний притулок.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.