Угода щодо Brexit може стати моделлю співпраці для ЄС і України

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 26.12.2017 15:57 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=28208

Ґабріель наголосив, що про членство в ЄС у найближчому майбутньому не йтиметься. Він виступив, натомість, за тісну співпрацю ЄС з Україною та Туреччиною за прикладом укладання угоди з Великобританією після Brexit.

Міністр закордонних справ Німеччини Зіґмар Ґабріель

Міністр закордонних справ Німеччини Зіґмар Ґабріель (Sigmar Gabriel) запропонував використовувати майбутню угоду ЄС з Великобританією щодо Brexit як нову модель відносин з іншими країнами, зокрема Україною та Туреччиною. Про це він сказав в інтерв’ю виданням медіагрупи Funke, оприлюдненому у вівторок, 26 грудня. "Якщо нам вдасться досягти розумної угоди з Великобританією, яка регулює відносини з Європою після Brexit, це може стати моделлю для інших країн: України, а також Туреччини", - сказав Ґабріель.

Дипломат наголосив, що він не може уявити собі членство України чи Туреччини в ЄС найближчими роками. "Тому мусимо розмірковувати про альтернативні форми тісної співпраці", - сказав він і припустив, що Брюссель може спробувати "нову, тіснішу форму митного союзу" із Туреччиною. Утім, він нагадав, що ЄС досі стурбований звуженням демократії у Туреччині, хоча в Анкарі і демонструють готовність до покращення відносин. "Звільнення багатьох затриманих німців - хороший знак", - сказав він про готовність до залагодження конфліктів.

Берлін і досі непокоїть доля журналіста Die Welt Деніза Юджеля, подвійного громадянина Туреччини та Німеччини. Від лютого він перебуває у стамбульській в’язниці, його підозрюють у зв’язках з терористами, проте офіційного звинувачення ще не висували. "Турки знають, як його доля важлива для нас", - наголосив Ґабріель.

Нагадаємо, що за даними незалежної ініціативи з моніторингу медіа Platform 24 у Туреччині за ґратами утримують не менше 166 журналістів.

До невдалої спроби державного перевороту у в’язницях перебували 40 журналістів. Серед затриманих є і Юджель. За даними Amnesty International, зі 160 закритих після невдалого путчу ЗМІ відновити свою роботу змогли лише 24 мас-медіа.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.