Українського омбудсмена не допускають до полонених пркордонників

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 5.02.2018 19:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=28324

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська досі не отримала відповіді від РФ щодо проханням дозволити їй відвідати українських прикордонників Ігоря Дзюбака і Богдана Марцоня, яких утримують у московському СІЗО “Лефортово”.

Про це в понеділок, 5 лютого, вона сказала під час прес-конференції.

За словами Лутковської, відповідне звернення на дозвіл вона направила до омбудсмена Росії Татьяни Москалькової.

"Я звернулась до омбудсмена з приводу українських прикордонників, що незаконно утримуються в РФ. Я готова разом з нею відвідати будь-яке місце, але поки що не отримала згоди від омбудсмена РФ", – зазначила вона.

Як повідомлялося раніше, 15 грудня, уповноважена з прав людини в Україні Валерія Лутковська звернулась до російської колеги Татьяни Москальковой із проханням посприяти зустрічі з українськими прикордонниками Ігорем Дзюбаком та Богданом Марцонею, яких утримують у СІЗО.

Нагадаємо, 3 жовтня 2017 року під час патрулювання кордону з РФ зникли двоє прикордонників Сумського загону. Згодом РФ підтвердила, що затримала українських військових, і попросила у Держприкордонслужби документи для їх ідентифікації. 6 жовтня в прикордонній службі заявили, що російська сторона не пускає дипломатів до затриманих. Український консул намагався поспілкуватися з прикордонниками, але йому відмовили, бо нібито ще не встановили особи затриманих. Українська сторона звернулася по допомогу до ОБСЄ та уповноваженого з прав людини. 9 жовтня їх заарештували у Росії на два місяці.

Секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що українських прикордонників захопили на нейтральній території, а це є не чим іншим, як актом тероризму, російська сторона має їх звільнити.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.