Відень не ініціюватиме перегляду санкцій ЄС проти Росії

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 8.02.2018 23:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=28338

Австрія не має наміру ініціювати перегляд чи послаблення санкції Євросоюзу проти Росії попри економічні втрати для себе, пообіцяв австрійський президент Александер Ван дер Беллен.

Президент Австрії Александер Ван дер Беллен і Президент України Петро Порошенко

Президент Австрії Александер Ван дер Беллен (Alexander Van der Bellen) запевнив, що Відень не ініціюватиме перегляд чи послаблення політики санкцій Європейського Союзу проти Росії. Про це Ван дер Беллен заявив у четвер, 8 лютого, у Відні на спільній прес-конференції з президентом України Петром Порошенком, йдеться у повідомленні на сайті президента Австрії. За словами Ван дер Беллена, без зміни ситуації в Криму та на Донбасі немає потреби переглядати чинні санкції ЄС щодо РФ.

Самі обмеження Євросоюзу проти Росії Ван дер Беллен назвав "необхідним заходом" попри економічні втрати для Австрії. Австрійський президент також уточнив, що Відень не був ініціатором політики обмежувальних заходів ЄС проти РФ і не висуватиме ініціатив задля їхнього скасування.

Водночас Ван дер Беллен наголосив на важливості виконання мінських домовленостей у повному обсязі. За його словами, Відень прагне, щоб на Донбасі "якнайшвидше" запанував мир.

Порошенко закликав до пожвавлення економічної співпраці

Під час зустрічі президенти обох країн обговорили і економічні питання. Ван дер Беллен зазначив, що Австрія посідає шосте місце в списку найбільший інвесторів в українську економіку, а австрійські компанії забезпечують роботою 30 тисяч працівників в Україні.

За словами Петра Порошенка, одним із кроків для пожвавлення економічних зв’язків могло б стати майбутнє проведення австрійсько-українського бізнес-форуму під час запланованого на березень візиту Ван дер Беллена до Києва. Перспективи інвестицій в Україну Порошенко назвав "привабливими", вказавши на істотне полегшення роботи для бізнесу з іноземним капіталом у країні за останній час, повідомляється на сайті президента України.

На зустрічі з канцлером Австрії Себастіаном Курцом (Sebastian Kurz) Порошенко пообіцяв, що австрійські компанії будуть запрошені для участі в конкурсі з управління українською газотранспортною системою. "Ми впевненні, що це буде прибутковий і ефективний економічний проект", - заявив Порошенко, цитує інформагенція "Інтерфакс-Україна".

Проблеми для шукачів притулку з України

У повідомленні про зустріч на сайті президента Австрії також зазначається, що Петро Порошенко повністю підтримав намір Відня визнати Україну "безпечною країною" походження при розгляді заяв про надання політичного притулку. Такі плани напередодні озвучив міністр внутрішніх справ Австрії Герберт Кікль (Herbert Kickl), який представляє правопопулістську Австрійську партію свободи. За даними австрійських ЗМІ, на практиці цей крок означатиме значне прискорення процесу видворення шукачів притулку з України, яким австрійські органи влади відмовили в наданні статусу біженця.

За даними міністерства внутрішніх справ Австрії, торік до цієї країни прибули 484 шукачі притулку з України, що на 110 осіб або 30 відсотків більше, ніж у 2016 році. Статус біженця отримують лише чотири відсотки прохачів з України.

Нагадаємо, нещодавно прохання про отримання притулку в Австрії подав український журналіст Ігор Гужва.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.