Мей звинуватила Росію в причетності до отруєння Скрипаля

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 12.03.2018 20:46 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=28425

Росія або безпосередньо відповідальна за отруєння екс-розвідника Сергія Скрипаля, або дозволила отруті потрапити в чужі руки, заявила голова британського уряду Тереза Мей. Вона висунула Москві ультиматум.

Прем’єр-міністерка Великобританії Тереза Мей

Прем’єр-міністерка Великобританії Тереза Мей заявила, що Росія "дуже ймовірно" несе відповідальність за отруєння колишнього розвідника ГРУ Сергія Скрипаля та його доньки Юлії. Виступаючи в понеділок, 12 березня, у британському парламенті, Мей зазначила, що Росія або безпосередньо відповідальна за отруєння, або вона дозволила, щоб нервово-паралітична речовина потрапила до чужих рук, повідомляє агенція Reuters.

За словами Мей, речовина, якою отруїли Скрипаля, була розроблена в Росії, раніше в РФ її виробляли і, можливо, продовжують виробляти. Британська прем’єрка висунула Москві ультиматум, щоб та до вечора вівторка, 13 березня, надала пояснення щодо отруєння Організації із заборони хімічної зброї. Крім того, у зв’язку з ситуацією Лондон викликає російського посла для надання пояснень.

У Москві від закидів у причетності до вбивства відхрещуються. Представниця російського МЗС Марія Захарова назвала виступ Мей "цирковим шоу в британському парламенті" та "черговою інформаційно-політичною кампанією", цитує агентство "Інтерфакс". А президент Росії Владімір Путін раніше 12 березня заявив, що британцям слід самим розібратися з отруєнням Скрипаля. "Ви там розберіться у себе, а потім ми з вами будемо це обговорювати", - сказав Путін, відповідаючи на запитання під час візиту до Краснодарського краю.

Нагадаємо, колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його доньку Юлію 5 березня відвезли до лікарні британського міста Солсбері. Поліція заявила, що їх отруїли нервово-паралітичними речовинами, а також що напад був умисним.

66-річний Скрипаль працював на Головне розвідувальне управління (ГРУ) ще за часів Радянського Союзу. Російська ФСБ стверджувала, що його завербувала британська спецслужба МІ-6, і що Скрипаль дев’ять років співпрацював із британськими спецслужбами та передавав дані про російських агентів у Європі.

Наприкінці 2004-го розвідника затримали в Росії. Невдовзі його засудили до 13 років позбавлення волі за шпигунство на користь британської розвідки. У 2010-му відбувся найбільший після "холодної війни" обмін шпигунами між США та Росією, після якого Скрипаль був звільнений та отримав притулок у Великобританії.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.