СБУ попередила спроби російських спецслужб спровокувати міжнаціональні конфлікти

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 13.04.2018 18:30 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=28548

Співробітники Служби безпеки України викрили спроби російських спецслужб інспірувати штучні міжнаціональні конфлікти у різних регіонах нашої країни для дестабілізації ситуації в державі та її дискредитації перед міжнародними партнерами.

СБ України встановила та затримала зловмисників, які організували і здійснили 13 березня підрив гранати на польському «Меморіалі Орлят», розташованому на території Личаківського кладовища у Львові. «Виконавці прибули до Львова з Києва спеціально для скоєння цього злочину», ‒ повідомив на брифінгу заступник Голови СБУ Віктор Кононенко, передає прес-центр СБ.

Оперативники спецслужби задокументували, що зловмисники придбали за вісімсот доларів США автомобіль з іноземною реєстрацією, з якого й кинули гранату у меморіал. «Цей транспортний засіб і став єдиною зачіпкою, яка згодом допомогла нам розкрити злочин», ‒ наголосив Віктор Кононенко. За його словами, зловмисники сподівались, що купуючи автомобіль без юридичного оформлення, вони захистять себе від ідентифікації. «Слідчим і оперативним працівникам довелось провести велику і кропітку роботу, переглянути безліч відео з камер зовнішнього спостереження для того, щоб відтворити маршрут та місця, які вони відвідували», ‒ підкреслив заступник Голови СБ України.

Під час слідчо-оперативних дій співробітники СБУ зафіксували, що цією групою готується нова провокація ‒ підпал у Львові автобуса з польською реєстрацією. 23 березня 2018 року зловмисники вже здійснили підпал транспортного засобу, але ця подія не набула публічного резонансу, як замовляли російські куратори. Спецслужби РФ дали вказівку провести повторну акцію із обов’язковою відеофіксацією підпалу автобуса, яка вже повністю контролювалась СБ України. «Ми імітували підпал автобуса та розклеювання відповідних провокаційних листівок. Звіт про виконання завдання за допомогою електронних месенджерів було направлено замовнику, чим наші співробітники завершили цикл документування протиправної діяльності», ‒ зазначив Віктор Кононенко.



Після звіту виконавця співробітники спецслужби затримали у Києві двох зловмисників – мешканців столиці та Львова у рамках кримінального провадження, відкритого за ч. 1 ст. 258 Кримінального кодексу України («терористичний акт»). Під час обшуків за місцем проживання підозрюваних правоохоронці вилучили незареєстровану травматичну зброю та листівки ідентичні тим, що мали бути розклеєні у Львові.

Двом фігурантам справи судом обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. «Цей злочин – чергова провокація, інспірована для залякування населення, насамперед іноземних громадян, для створення ускладнень у відносинах нашої країни та Республіки Польща», ‒ впевнений заступник Голови СБУ.

За схожим сценарієм діяло угруповання, що викрите СБУ у Чернігові. Учасники групи на замовлення російських спецслужб здійснили кілька акцій, спрямованих на розпалювання міжнаціональної ворожнечі та на шкоду міжнародному іміджу України. «Ми встановили, що зловмисники причетні до здійснення актів вандалізму щодо об’єктів польської та єврейської культурно-релігійної спадщини», ‒ підкреслив Віктор Кононенко. Він уточнив, що ці акції були профінансовані представниками структур, підконтрольних спецслужбам РФ.

Учасники угруповання на Волині обмалювали та спробували розбити хрести братської могили польських прикордонників, які загинули у вересні 1939 року в боях з червоною армією. Вони також нанесли антисемітський напис на будівлі іудейської громади «Єврейський дім» у Сумах.



За завданням російських «кураторів» зловмисники здійснили фотофіксацію своїх дій для подальшого розміщення провокативних публікацій на підконтрольних Інтернет-ресурсах.

Під час обшуків у помешканнях фігурантів справи співробітники СБУ вилучили вісім тротилових шашок, п’ять гранат РГД-5, холодну зброю, антиукраїнську символіку, зокрема георгіївські стрічки та російські прапори, які підтверджують їх протиправну діяльність. У рамках відкритого кримінального провадження за ч. 3 ст. 110, ч. 1 ст. 111 та ч. 1 ст. 255 Кримінального кодексу України тривають слідчі дії.

Це лише дві групи, викриті СБ України протягом березня 2018 року. Українська спецслужба знає і про існування інших. «СБУ також володіє інформацією про інші плани російської сторони. Знаємо про існування в оточенні Путіна груп, які поставили собі за мету створити передумови для введення вже восени цього року в Україну російських військ, під приводом захисту російськомовного населення», ‒ наголосив заступник Голови Служби. Він уточнив, що вони готові найняти криміналітет, спортсменів, навколокримінальні структури для побиття учасників проросійських заходів, хресних ходів. «Але СБУ не дасть їм реалізувати ці плани і проводитиме подальше викриття діяльності російських спецслужб», ‒запевнив Віктор Кононенко.



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.