У релігійних сім’ях діти ростуть більш жадібними - дослідження психологів

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 10.07.2018 04:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=28786

Віруючі батьки частіше виховують своїх дітей нездатними ділиться і лояльно ставиться до чужих помилок. Про це заявила команда міжнародних психологів.

Діти з родин атеїстів більші альтруїсти

Експерти провели експеримент, в ході якого з’ясувалося, що діти з релігійних сімей у меншій мірі схильні ділитися з іншими, ніж діти, що виховані атеїстами. Крім того, діти з релігійних родин найчастіше виступають за найжорстокіше покарання інших людей і більш нетерпимі до чужих помилок.

"Наші висновки суперечать здоровому глузду і популярному припущенням, що діти з релігійних сімей є більш добрими по відношенню до інших. У нашому дослідженні діти з нерелігійних сімей були насправді більш щедрим", – сказав Джин Десеті.

У дослідженні брали участь 1170 дітей у віці від 5 до 12-ти років з шести країн – Канади, Китаю, Йорданії, Південної Африки, Туреччини та США. Батькам було запропоновано заповнити анкети, щоб з’ясувати ступінь їхньої релігійності. Крім того, дослідники з’ясовували ступінь освіченості батьків і те, наскільки дорослі вважають своїх дітей щедрими і співчуваючими. За підсумками анкетування дорослих розділили на три великих групи: християни, мусульмани і атеїсти.

Діти брали участь у грі під назвою "Диктатор". Дитині давали набір з 10 наклейок і пропонували розподілити їх між собою і невидимим партнером. Крім того, дітям показували картинки з різними життєвими ситуаціями, наприклад, бійку. Пропонувалося оцінити, чи заслуговують учасники ситуації покарання чи ні. Згідно з попередніми дослідженнями діти стають більш щедрими з віком. Чим дитина старша, тим більше вона схильна ділитися з товаришем. При цьому діти віруючих батьків виявилися більш жадібними, ніж діти атеїстів.

Релігійне оточення зменшує дитячу альтруїстичну поведінку



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.