Ситуація на фронті: російські окупанти нарощують активність

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 12.09.2018 14:57 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=28976

Минулої доби ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил мала ознаки до загострення, проте залишалась під повним контролем наших підрозділів. Всупереч умовам Мінських угод, ворог знову вдався до застосування важких озброєнь.

Про це повідомив прес-центр штабу ООС.

Всього за минулу добу, 11 вересня, російські окупаційні війська 33 рази порушили режим припинення вогню, встановленого умовами «шкільного» перемир’я, в тому числі й з застосуванням мінометів 120-го та 82-го калібру.

На Луганському напрямку ворог з метою спровокувати наших військових на вогонь у відповідь обстріляв позиції Об’єднаних сил біля Станиці Луганської. Проте найбільшу активність на цьому напрямку окупанти проявили в районі населеного пункту Кримське. Тут позиції наших захисників обстрілювалися вісім разів із застосуванням озброєння бойових машин піхоти, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Підрозділи Об’єднаних сил на цьому напрямку стійко утримують займані рубежі та, у разі загрози життю військовослужбовців, черговими вогневими засобами здійснюють подавлення вогневої активності противника. Втрат серед особового складу не допущено.

На Попаснянському напрямку російські окупаційні війська зранку відкрили провокаційний вогонь з гранатометів та великокаліберних кулеметів по позиціях Об’єднаних сил в районі населених пунктів Золоте та Катеринівка. Наші підрозділи вогнем у відповідь змусили противника припинити обстріли та забезпечили повний контроль над ситуацією на цьому напрямку. Втрат серед військовослужбовців Об’єднаних сил немає.

На Світлодарському напрямку ворог тричі обстріляв захисників Луганського. Ще один обстріл минулої доби було зафіксовано поблизу Новолуганського. Проти наших військовослужбовців окупанти застосували гранатомети та великокаліберні кулемети. Черговими вогневими засобами провокації було припинено. Але, на превеликий жаль, під час ведення бойових дій двоє військовослужбовців отримали поранення. Ситуація на цьому напрямку під контролем Об’єднаних сил.

На Горлівському напрямку минулої доби було зафіксовано три ворожих обстріли. Із застосуванням гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї окупанти двічі відкривали вогонь по позиціях в районі населеного пункту Шуми, ще один обстріл з гранатометів ворог здійснив поблизу Майорська. Внаслідок обстрілів один наш захисник отримав важке поранення. Після надання невідкладної медичної допомоги він був своєчасно евакуйований до лікувального закладу, де лікарі боролися за його життя. На жаль, його поранення виявилися несумісні з життям.

Об’єднані сили на цьому напрямку надійно утримують займані рубежі та зберігають контроль над ситуацією.

На Донецькому напрямку окупанти минулої доби зі стрілецької зброї обстріляли захисників Кам’янки, поблизу населеного пункту Піски ворог вів вогонь з великокаліберних кулеметів, в районах Мар’їнки та Старогнатівки російські окупаційні війська застосували проти підрозділів Об’єднаних сил гранатомети та стрілецьку зброю. Внаслідок обстрілів один військовослужбовець зазнав поранень.

Об’єднані сили тримають ситуацію на Донецькому напрямку під своїм контролем, наші підрозділи знаходяться у готовності до негайного реагування на різкі зміни в обстановці.

Найбільш напруженою продовжує залишатися ситуація на Маріупольському напрямку. За минулу добу 11 разів противник порушував режим припинення вогню, в тому числі й із застосуванням важкого озброєння. Російські окупаційні війська з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї обстріляли позиції Об’єднаних сил в районах населених пунктів Павлопіль, Гнутове, Водяне та Широкине. Поблизу Водяного ворог також застосував заборонені Мінськими угодами міномети 82-го калібру, а в районі Широкиного – міномети 120-го калібру. Втрат серед особового складу на цьому напрямку не допущено, підрозділи Об’єднаних сил надійно тримають контроль над ситуацією на Приазов’ї.

За даними розвідки, минулої доби знищено двох окупанта, ще п’ятьох – поранено.

Від початку поточної доби противник здійснив п’ять обстрілів позицій Об’єднаних сил в районах населених пунктів Кримське, Гнутове та Водяне. Проти наших захисників окупанти застосували гранатомети різних систем, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю. Втрат серед військовослужбовців Об’єднаних сил немає.

Загалом ситуація на лінії зіткнення залишається під контролем Об’єднаних сил. Не зважаючи на досягнуті домовленості, ворог продовжує вогневі провокації уздовж усієї лінії розмежування, в тому числі й із застосуванням важкого озброєння. Найбільше напруження зберігається Луганському та Маріупольському напрямках.

Об’єднані сили продовжують виконання бойових завдань в посиленому режимі. Підрозділи, які обороняються, надійно утримують займані рубежі і позиції, вживають всіх заходів щодо збереження життя і здоров’я військовослужбовців Збройних Сил України та цивільного населення.

Криміногенна ситуація в районі виконання завдань операції Об’єднаних сил залишається контрольованою.

Командування Об’єднаних сил проводить заходи щодо виявлення боєприпасів, зброї, наркотичних речовин та осіб, причетних до незаконних збройних формувань, на території Донецької та Луганської областей.

Протягом доби правоохоронцями Об’єднаних сил перевірено 9115 транспортних засобів та 9700 осіб, 3 особи затримані за підозрою у причетності до незаконних збройних формувань. Також виявлено 32 факти незаконного поводження зі зброєю та 12 фактів незаконного обігу наркотичних засобів.

Із незаконного обігу вилучено:
- 305 набоїв калібру 5,45 мм;
- 143 набої калібру 7,62 мм;
- 49 набоїв калібру 12,7 мм;
- 4 набої 16 калібру;
- 3 гранати РГД-5;
- 9 гранатометів РПГ-22;
- 1 обріз гладкоствольної рушниці 16 калібру;
- 1 обріз гладкоствольної рушниці 32 калібру;
- 1 граната ВОГ;
- 2 заряди до РПГ;
- 1 снаряд до реактивної системи залпового вогню;

Контрольні пункти в’їзду-виїзду продовжують працювати у штатному режимі.

За вчорашній день на підконтрольну Україні територію прослідувало понад 23 тисячі осіб та майже 3 тисячі транспортних засобів. У пропуску через лінію розмежування з різних причин відмовлено 34 особам.
11 вересня в КПВВ «Майорське» на виїзд до тимчасово окупованої території України на транспортному засобі прибув громадянин України. Під час проведення огляду спільно з представниками Державної фіскальної служби України зі складу Об’єднаних сил у багажному відділенні та салоні автомобіля було виявлено одяг в асортименті на загальну суму 12 981 гривня. Представниками ДФС товар вилучено та складено протокол про адміністративне правопорушення.

Військовослужбовці української сторони СЦКК продовжували забезпечувати координацію та супроводження проведення ремонтно-відновлювальних робіт на розподільчій мережі водогону Станиця Луганська.

Таким чином, підрозділи Об’єднаних сил продовжують виконувати завдання за призначенням.

Військово-цивільні адміністрації, правоохоронні органи працюють у штатному режимі.

Слава Україні!





 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.