Настамнебыло. Російське МО оприлюднило новітній фейк на тему МН17

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 17.09.2018 16:40 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=28988

17 вересня Міністерство оборони Росії виступило з заявою, в якій заперечує причетність російського зенітно-ракетного комплексу «Бук» до загибелі малайзійського «Боїнга»​ в небі над окупованим Донбасом 17 липня 2014 року.

Як заявив начальник Головного ракетно-артилерійського управління МО РФ Ніколай Паршин, російським військовим вдалося встановити за номером соплового блоку і двигуна ракети, з якої, за даними Міжнародної слідчої групи, був збитий «Боїнг», обліковий номер самої ракети.

Він стверджує, що ця ракета була виготовлена в грудні 1986 року і відправлена в військову частину 20152, розташовану в Тернопільській області в Україні.

Російське міністерство також стверджує, що вказана військова частина не була розформована, а ракети не вивозились до Росії. В підтвердження своїх слів Паршин сказав, що мова йде про 223-й зенітно-ракетний полк, який брав участь в бойових діях на Сході України.

На сьогоднішній прес-конференції російські військові також заявили, що відеозаписи з російським «Буком» на Сході України, які були опубліковані Міжнародною слідчою групою, були сфальсифіковані.

Представник МО РФ також повідомив, що начебто має в розпорядженні аудіозапис розмови українських військовослужбовців, який був зроблений в 2016 році і який підтверджує причетність ЗСУ до трагедії. Однак будь-яких доказів справжності запису він не надав.

Секретар Ради безпеки і оборони України Олександр Турчинов назвав неправдивими заяви російського Міністерства оборони щодо того, що ракета, з якої в 2014 році над Донбасом було збито пасажирський «Боїнг» малазійських авіаліній, нібито має українське походження.

«Заява Російської Федерації про нібито український слід ракети, яка збила МН17 - це черговий невдалий фейк Кремля для того, щоб прикрити свій злочин, який вже доведено як офіційним слідством, так і незалежними експертними групами», - сказав він агентству «Інтерфакс-Україна».

Зі свого боку, глава Верховної Ради України Андрій Парубій також назвав озвучену росіянами інформацію неправдою.

«Це черговий інформаційний фейк, і ми мали б уже здобути імунітет до них», - наголосив він, додавши, експерти довели, що саме російські військові «здійснили злочин тоді, і ця трагедія відбулася за вказівки російських військових».

Літак «Боїнг-777» «Малайзійських авіаліній», що виконував рейс із Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий над зоною збройного конфлікту на сході України 17 липня 2014 року. Загинули 298 людей – усі, хто був на борту.

Раніше і лідери країн ЄС закликали Росію визнати свою відповідальність у справі про катастрофу літака рейсу MH17.

Навесні міжнародна спільна слідча група, в яку входять представники п’яти країн, опублікувала проміжну доповідь про катастрофу, з якої випливає, що «Боїнг» 17 липня 2014 року був збитий з установки «Бук», що належала 53-й зенітно-ракетній бригаді російської армії.

Конкретних винних осіб у доповіді не названо. Після публікації звіту Нідерланди й Австралія, які беруть участь в роботі слідчої групи, закликали Росію визнати свою відповідальність за катастрофу літака, жертвами якої стали 298 людей, переважно – громадяни Нідерландів.

У Москві з висновками слідства не згодні і стверджують, що воно ігнорує інформацію, надану російською стороною. У російських ЗМІ і заявах офіційних осіб називалися різні версії катастрофи, в якій звинувачували, зокрема, українських військових, проте в ході слідства вони не знайшли підтвердження.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.