“Дружній вогонь”. Російський Іл-20 збила Сирія, нібито з вини Ізраїля

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 18.09.2018 14:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=28992

У Міноборони Росії заявили, що російський Іл-20 збила ракета сирійських сил протиповітряної оборони, адже цим літаком нібито прикривалися винищувачі F-16 Ізраїля.

Ил-20 ВПС РФ

На борту літака перебували 15 російських військовослужбовців, усі вони загинули.

"Прикриваючись російським літаком, ізраїльські льотчики підставили його під вогонь засобів ППО Сирії. У результаті Іл-20, у якого ефективна відбиваюча поверхня набагато більша, ніж у F-16, був збитий ракетою комплексу С-200", - заявив офіційний представник російського міноборони Ігор Конашенков.

За його словами, ізраїльські льотчики і засоби управління авіацією "не могли не бачити російський літак, адже він заходив на посадку з висоти 5 км", але тим не менш "пішли на цю провокацію".

"Унаслідок безвідповідальних дій ізраїльських військових загинули 15 російських військовослужбовців. Це абсолютно не відповідає духу російсько-ізраїльського партнерства", - заявив Конашенков.

Росія розглядає дії Ізраїлю як ворожі, додає російська державна інформагенція "ТАСС".

Фрагменти тіл екіпажу, особисті речі, а також уламки літака підняли на борт російських кораблів в Сирії, кажуть у Міноборони.

Ігор Конашенков відзначив, що Росія "залишає за собою право на адекватні дії у відповідь" щодо Ізраїля.

За словами Ігоря Конашенкова, ввечері у понеділок чотири ізраїльські винищувачі F-16 ударили керованими авіабомбами по сирійських об’єктах в районі міста Латакія.

На цілі вони заходили на малій висоті з боку Середземного моря.

"Ізраїльські літаки навмисно створили небезпечну ситуацію для надводних кораблів і повітряних суден, що перебувають в цьому районі. Бомбометання виконувалося недалеко від місця перебування французького фрегата Auvergne і в безпосередній близькості від літака Іл-20 ВКС Росії, який ішов на посадку", - заявив Конашенков.

У Міноборони РФ також додали, що Ізраїль не попереджав командування російського угрупування про операцію в районі Латакії.

У посольстві Ізраїля в Москві відмовилися коментувати ці заяви, передає російський "Інтерфакс".

С-200 - радянський зенітно-ракетний комплекс далекого радіусу дії.

Міноборони Росії раніше повідомляло, що крім С-200 на озброєнні сірійської армії є радянські С-125, "Буки", "Квадрати" і "Оси", а також сучасні комплекси "Панцир-С".

Зникнення літака

Раніше повідомоляли, що у понеділок ввечері диспетчери авіабази Хмеймім у Сирії втратили зв’язок з екіпажем російського літака Іл-20.

"17 вересня близько 23:00 за московським часом під час повернення на авіабазу Хмеймім над акваторією Середземного моря у 35 км від узбережжя Сирії зник зв’язок з екіпажем російського літака Іл-20", - наводило текст офіційного повідомлення міністерства агентство "РИА Новости".

Тоді ж повідомлялося, що на борту літака перебувало 14 людей. Зараз ця кількість зросла до 15.

Джерела західних ЗМІ припускали, що російський літак могли випадково збити сирійські сили ППО.

А представник міноборони Франції заявив агентству AFP, що французька армія заперечує будь-яку причетність до атаки на літак.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.