Ситуація на фронті: росіяни поступово нарощують застосування важких озброєнь

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 8.10.2018 19:20 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=29040

Минулої доби в районі проведення операції Об’єднаних сил кількість обстрілів суттєво не збільшилась, проте інтенсивність застосування важкого озброєння зросла майже втричі.

Про це повідомив прес-центр штабу ООС.

Всього зареєстровано 27 випадків ведення прицільного вогню по підрозділах Об’єднаних сил, в тому числі й із застосуванням заборонених Мінськими угодами артилерії 122-го калібру й мінометів 120-го та 82-го калібрів.

Загалом відмічено 11 застосувань із загальною витратою 91 міна та снаряд.

Зберігалося напруження на Маріупольському напрямку, відмічено загострення обстановки на Луганському, Попаснянському та Світлодарському напрямках.

На Луганському напрямку вогневого впливу зазнали підрозділи, що обороняються уздовж Бахмутської траси.
Противник в районі населених пунктів Кримське та Новотошківське вів прицільний вогонь по наших позиціях з озброєння бойових машин піхоти, гранатометів та стрілецької зброї.

Поблизу Новотошківського окупанти також застосували міномети 82-го калібру.

Незважаючи на постійний вогневий вплив з боку противника, підрозділи, що обороняються, продовжують укріплювати займані позиції, вживають заходів щодо покращення свого тактичного положення та дають адекватну відповідь ворогу.

На Попаснянському напрямку в районі населених пунктів Вільне та Новозванівка російські окупаційні війська обстріляли наші позиції з озброєння БМП, зенітних установок ЗУ-23-2, гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.
Поблизу Катеринівки ворог відкривав прицільний вогонь з гранатометів та стрілецької зброї. Застосовуючи чергові вогневі засоби, Об’єднані сили вживали заходів з припинення обстрілів противника.

На Світлодарському напрямку російські окупаційні війська обстріляли позиції Об’єднаних сил в районі населених пунктів Луганське, Світлодарськ та Новолуганське з мінометів 120-го та 82-го калібру. Для ведення вогню по наших позиціях противник також застосував гранатомети, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю.

На Горлівському напрямку випадків відкриття вогню противником не зафіксовано.

На Донецькому напрямку поблизу населених пунктів Новомихайлівка та Новотроїцьке окупанти відкривали вогонь з великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. В районі Красногорівки противник застосував проти наших захисників гранатомети різних систем.
Залишається напруженою ситуація на Маріупольському напрямку. Російські окупаційні війська з озброєння БМП, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї обстріляли позиції Об’єднаних сил в районі населених пунктів Гнутове, Водяне, Лебединське та Широкине.

Поблизу Водяного ворог застосував артилерію калібру 122 мм та міномети 120-го калібру. Обстріли наших позицій з мінометів 120-го та 82-го калібрів також зафіксовані в районі Гнутового та Лебединського. На цьому напрямку відмічено також активізацію ворожих снайперів. Ситуація на Приазов’ї залишається під контролем Об’єднаних сил.

За минулу добу втрат серед військовослужбовців Об’єднаних сил внаслідок бойових дій не допущено.

Від початку поточної доби противник із озброєння бойових машин піхоти, гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї 6 разів обстріляв позиції Об’єднаних сил поблизу населених пунктів Павлопіль, Гнутове, Водяне, Лебединське та Широкине на Маріупольському напрямку. Внаслідок ведення бойових дій один військовослужбовець Об’єднаних сил зазнав поранення.

Упродовж поточної доби, станом від 7-ї до 18-ї години, російські окупаційні війська 9 разів порушили режим припинення вогню. При цьому зафіксовано 4 випадки застосування озброєння, забороненого Мінськими угодами.

Вдень ворог відкривав прицільний вогонь з гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї по позиціях Об’єднаних сил в районі населених пунктів Кримське, Катеринівка, Троїцьке, Водяне та Лебединське.

Опорні пункти наших військ поблизу Кримського були обстріляні з мінометів 120-го та 82-го калібру, а позиції біля Лебединського – з мінометів калібру 120 мм. Крім того, по захисниках Кримського та Троїцького ворог вів вогонь з озброєння бойових машин піхоти.

У разі загрози життю військовослужбовців командири приймали рішення на здійснення вогневого впливу на противника, змушуючи його припинити обстріл.

В ході бойових дій двоє військовослужбовців Об’єднаних сил отримали поранення.

Загалом ситуація на лінії зіткнення залишається під контролем Об’єднаних сил. В цілому активність противника залишається на рівні минулої доби. Активних дій не відмічено. Окупанти відкривали вогонь переважно із застосуванням великокаліберних кулеметів та гранатометів різних типів. Водночас відмічено обстріли із застосуванням артилерії калібру 122 мм на Маріупольському напрямку, мінометів калібру 120 та 82 мм – на Луганському, Світлодарському та Маріупольському напрямках.

Підрозділи, які обороняються, продовжують виконувати бойові завдання у посиленому режимі, у всіх випадках відкриття вогню противником вживають адекватних заходів з метою збереження життя і здоров’я військовослужбовців Збройних Сил України та цивільного населення.

За уточненими даними розвідки, минулої доби одного окупанта знищено та семеро поранено.

Криміногенна ситуація в районі виконання завдань операції Об’єднаних сил залишається контрольованою.

Протягом минулої доби правоохоронцями Об’єднаних сил, які несуть службу на стаціонарних та мобільних блокпостах, затримано 9 осіб, причетних до незаконних збройних формувань, виявлено 2 факти незаконного поводження зі зброєю та 6 фактів незаконного обігу наркотичних засобів. Також зафіксовано 29 адміністративних правопорушень.

Контрольні пункти в’їзду-виїзду працюють у штатному режимі.

За вчорашній день на підконтрольну Україні територію прослідувало понад 15 тисяч осіб та майже 2,5 тисячі транспортних засобів. У пропуску через лінію розмежування з різних причин відмовлено 29-ти особам.
Протягом минулої доби в ході проведення заходів з припинення переміщення вантажів через лінію зіткнення виявлено товарів з ознаками контрабанди на загальну суму 617 833 гривні.

Під час вивчення паспортних документів складено три адміністративних протоколи щодо порушень правил перебування в Україні, також виявлено три недійсних документи.

Українською стороною СЦКК здійснено координацію та супроводження виконання аварійно-відновлювальних робіт на шламонакопичувачі 3-ї черги фенольного заводу в Залізному, на Південно-Донбаському водоводі в Авдіївці. Забезпечено функціонування Донецької фільтрувальної станції.

Таким чином, підрозділи Об’єднаних сил продовжують виконувати завдання за призначенням.

Військово-цивільні адміністрації, правоохоронні органи працюють у штатному режимі.

Слава Україні!





 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.