СБУ викрила діяльність спеціального інформаційного підрозділу та агентурної мережі, створені ГУ Генштабу Збройних сил РФ

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 13.03.2019 12:24 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=29512

Співробітники військової контррозвідки Служби безпеки України викрили та задокументували діяльність створеного Головним Управлінням Генштабу Збройних сил РФ у Луганську спеціального інформаційного підрозділу та агентурної мережі спецслужб Росії на підконтрольних українській владі територіях.

Про це на брифінгу повідомив керівник військової контррозвідки СБУ Сергій Левченко.

Оперативники спецслужби задокументували, що група під кодовою назвою «Сапфір» за завданням російських кураторів організовувала підготовку та проведення антиукраїнських інформаційних кампаній. Учасники групи також займалися збором та аналізом інформації стосовно вищого керівництва України, Збройних Сил та інших військових формувань, збором розвідувальної інформації про сили та засоби, що задіяні в Операції об’єднаних сил. «Ми зафіксували суттєве зростання активності цієї групи напередодні виборів Президента України», ‒ наголосив Сергій Левченко.

Співробітники військової контррозвідки СБУ ідентифікували «куратора» цього інформаційного підрозділу, кадрового співробітника ГУ ГШ ЗС РФ підполковника Сазонова Олександра Олексійовича, оперативний псевдонім – «Павел Бодров». «Ми встановили, що він обіймає посаду керівника оперативної групи у складі розвідувального центру російської воєнної розвідки у Луганську», ‒ уточнив керівник військової контррозвідки СБУ.

Правоохоронці задокументували, що до складу підрозділу «Сапфір» входить п’ятнадцять ідентифікованих членів незаконного збройного формування так званої «народної міліції «ЛНР». Очолює групу завербована воєнною розвідкою Росії громадянка України – Васіліна Катерина Геннадіївна.

Для координації роботи групи «Сапфір» з так званими «органами влади і управління «ЛНР» та сприяння її роботі представники російської воєнної розвідки використовували завербованого ними «радника уряду ЛНР», громадянина України Тимохіна Андрія Володимировича на прізвисько «Князь». Для дискредитації вищого військово-політичного керівництва нашої держави учасники групи «Сапфір» здійснювали підготовку та розповсюдження в соціальних мережах фейкових матеріалів. Зокрема фейковий наказ Міністерства оборони України про нібито призупинення нарахування всіх додаткових виплат військовослужбовцям Збройних Сил.

Агітатори також розміщували у соцмережах фейкові заклики від імені нібито патріотичних сил до антиурядових акцій, спрямованих на боротьбу з корупцією та імпічмент Президента України, у тому числі напередодні виборів. «Про виконану роботу щодо публікації статей та демотиваторів Васіліна особисто звітувала Сазонову», ‒ зазначив Сергій Левченко.

Крім цього одним із основних завдань групи було розпалювання міжконфесійної ворожнечі. Зокрема ними систематично поширювалися матеріали для формування громадської думки про неможливість надання Україні Томосу про автокефалію. Група «Сапфір» постійно займалася дискредитацією Програми СБУ «На тебе чекають вдома» та створенням у суспільстві негативного іміджу Служби, про що свідчать отримані фрагменти поставлених завдань та звітів про виконання.

Поставлені російською розвідкою завдання група виконувала за допомогою спеціально зареєстрованих у соцмережах сторінок як проукраїнського так і сепаратистського спрямування, створивши загалом понад п’ятдесят акаунтів та сто тридцять груп у соцмережах. Для розповсюдження фейкових повідомлень зловмисники використовували спеціально розроблені сайти, задіювали месенджери IP-телефонії та електронні поштові скриньки. «Зловмисники також розсилали листівки та СМС-повідомлення провокаційного змісту українським військовим», ‒ підкреслив представник СБУ.

Служба задокументувала, що військова розвідка РФ ставить чіткі завдання щодо розсилання листівок для дискредитації України, повідомлення із звинуваченнями командування ЗС України у нібито приховуванні бойових втрат. За задумом кураторів це мало призвести до зниження морально-психологічного стану українських військовослужбовців, які перебувають на лінії зіткнення, та їх залякування. Правоохоронці встановили акаунти в соціальних мережах, які група «Сапфір» використовувала для проникнення в Інтернет-спільноти підрозділів Збройних Сил України, де систематично поширювала вигідні російській стороні фейкові матеріали, що дискредитують українську державність. Наразі спільно з Департаментом контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ реалізується комплекс заходів для блокування цих ресурсів.

Свої «досягнення» група «Сапфір» відображала у щомісячних звітах перед Головним управлінням Генерального штабу Збройних сил РФ. Загалом за час свого існування ними було сфабриковано та опубліковано в соціальних мережах Інтернет майже дванадцять тисяч фейкових інформаційних матеріалів антиукраїнського характеру. Наразі СБУ вживається комплекс заходів із блокування діяльності групи «Сапфір».

Службою також встановлено, що для безпосереднього збору розвідувальної інформації з підконтрольної українській владі території кураторами з РФ була задіяна агентурна мережа воєнної розвідки Російської Федерації у складі чотирьох осіб. Мережу використовували співробітники воєнної розвідки РФ Олександр Сазонов та завербований резидент Андрій Тимохін. Для конспірації при передачі розвідданих щодо військової техніки українських Збройних Сил, її кількості, маршрутів пересування та місць дислокації ворожі агенти, дотримуючись інструкцій, використовували спеціальну термінологію та умовності.

Співробітники військової контррозвідки СБУ спільно з Головним управлінням СБ України в Донецькій та Луганській областях затримали агентів-інформаторів Головного управління Генерального штабу Збройних сил Російської Федерації. Під час проведення обшуків за місцем проживання зловмисників правоохоронці вилучили понад двадцять пристроїв для зв’язку, які використовувались для проведення шпигунської діяльності, засоби фото- та відеофіксації з розміщеною на них інформацією про військову техніку, інженерні захисні спорудження ЗС України, інші відомості військового характеру, а також майже двадцять СІМ-карток українських та російських операторів і флеш-накопичувачі. Також вилучено символіку Російської Федерації і так званих «народних республік».

У межах кримінального провадження, розпочатого за ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України, фігурантам справи оголошено про підозру в скоєнні злочину та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Тривають слідчі дії.







 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.