Ситуація на фронті: російські війська більш професійно ведуть вогонь

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 11.04.2019 22:31 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=29613

10 квітня в районі проведення операції Об’єднаних сил противник дев’ять разів обстріляв позиції наших захисників, при цьому три рази вів вогонь з озброєння, забороненого Мінськими домовленостями.

Про це повідомив прес-цент штабу ООС.

Під час обстрілів збройні формування Російської Федерації застосовували міномети калібрів 120 та 82 мм, озброєння бойових машин піхоти, гранатомети різних систем, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю. Здебільшого, прикриваючись мирним населенням, ворог вів вогонь з населених пунктів.

У смузі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід" противник сім разів обстріляв позиції підрозділів Об’єднаних сил, з них:

в районі населеного пункту ОПИТНЕ, з населеного пункту ВЕСЕЛЕ – з мінометів калібру 82 мм, ручних протитанкових гранатометів та великокаліберних кулеметів;

в районі населеного пункту ПІСКИ, з передмістя ДОНЕЦЬК – ВОЛЬВО-ЦЕНТР – з мінометів калібру 82 мм та автоматичних станкових гранатометів;

поблизу села ПАВЛОПІЛЬ, з населеного пункту УКРАЇНСЬКЕ – з бойових машин піхоти, автоматичних станкових гранатометів та великокаліберних кулеметів;

біля населеного пункту КАМ’ЯНКА, з передмістя населеного пункту ВАСИЛІВКА – з бойових машин піхоти та автоматичних станкових гранатометів;

поблизу населеного пункту ШИРОКИНЕ, з населеного пункту САХАНКА – з станкових протитанкових гранатометів та великокаліберних кулеметів;

біля села ПАВЛОПІЛЬ, з передмістя населеного пункту ПЕРВОМАЙСЬКЕ – з великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї;

в районі міста АВДІЇВКА, з населеного пункту СПАРТАК – з стрілецької зброї.

У смузі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Північ" противник двічі обстріляв позиції наших військ:

поблизу села НОВОЗВАНІВКА, з району населеного пункту КАЛИНОВЕ – з мінометів калібру 120 мм та озброєння бойових машин піхоти;

поблизу населеного пункту СТАНИЦЯ ЛУГАНСЬКА, з території села МИКОЛАЇВКА – з стрілецької зброї.

З метою виявлення системи вогню батальйонного району оборони окремої десантно-штурмової бригади, яка виконує бойові завдання на Приазов’ї, близько опівдня ворог відкрив вогонь з озброєння бойових машин піхоти, автоматичних станкових гранатометів та великокаліберних кулеметів по одному зі взводних опорних пунктів.

Водночас, з метою зайняття більш вигідного положення, група ворожої піхоти, під прикриттям вогню, приховано намагалася продвинутися у смузі забезпечення.

Навідник розвідувального відділення солдат Ярослав Савчук, який в цей час ніс бойове чергування на спостережному посту, вчасно помітив переміщення противника та разом з товаришами відкрив по ворогу вогонь, примусивши їх відступити.

Прикриваючи свій відступ, противник зосередив вогонь по спостережному посту. Один з осколково-фугасних снарядів гармати бойової машини піхоти розірвався поблизу Ярослава, завдавши йому поранень.

Ярославу негайно було надано допомогу та евакуйовано. Стан здоров’я військовослужбовця задовільний.

За проявлену відвагу Ярослав Савчук буде представлений до нагородження.

На Донецькому напрямку з метою прикриття виходу ворожої піхоти у фланг батальйону зі складу окремої механізованої бригади, яка захищає Авдіївку, противник близько 10.00 розпочав обстріл нашого взводного опорного пункту зі стрілецької зброї.

На той час командир механізованого відділення сержант Роман Шелковніков знаходився на взводному опорному пункті та разом з товаришами вчасно помітив переміщення ворога і зосередженим вогнем примусив противника відступити на попередні рубежі.

Під час зміни Романом позиції ворог посилив обстріл, внаслідок чого військовослужбовець отримав поранення.

Йому була надано невідкладну медичну допомогу та евакуйовано. Загрози для життя військовослужбовця немає.

За проявлену хоробрість сержант Роман Шелковніков буде представлений до нагородження.

Жоден обстріл противника не залишився безкарним. За даними розвідки Об’єднаних сил, одного ворога знищено, ще шестеро – поранено.

З метою підвищення ефективності застосування артилерійських систем противник тричі намагався використати безпілотні авіаційні комплекси. Засобами радіоелектронної боротьби Об’єднаних сил намагання збройних формувань Російської Федерації провести повітряну розвідку позицій наших військ було припинено.

З початку поточної доби ворог 11 разів обстріляв позиції підрозділів Об’єднаних сил, із них чотири рази – із застосуванням озброєння, забороненого Мінськими домовленостями. Також збройні формування Російської Федерації вели вогонь по позиціях наших підрозділів із протитанкових ракетних комплексів, озброєння бойових машин піхоти, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

У смузі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід" ворог 10 разів обстріляв наші опорні пункти:

з мінометів калібру 120 мм – біля населеного пункту НОВОСЕЛІВКА;

з мінометів калібру 82 мм, протитанкових ракетних комплексів, озброєння бойових машин піхоти, автоматичних станкових гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї – біля села ПАВЛОПІЛЬ;

з мінометів калібру 82 мм та станкових протитанкових гранатометів – біля населеного пункту ЛЕБЕДИНСЬКЕ;

з протитанкових ракетних комплексів та великокаліберних кулеметів – біля населеного пункту НОВОТРОЇЦЬКЕ;

з гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів – також поблизу села ЛЕБЕДИНСЬКЕ;

двічі з автоматичних станкових гранатометів та стрілецької зброї – в районі населеного пункту ВОДЯНЕ;

з автоматичних станкових гранатометів та стрілецької зброї – в районі населеного пункту ПАВЛОПІЛЬ;

двічі з гранатометів різних систем та стрілецької зброї – в районі передмістя АВДІЇВКА.

У смузі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Північ" окупанти з мінометів калібру 82 мм обстріляли позиції Об’єднаних сил поблизу села КАТЕРИНІВКА.

Під час обстрілів вісім українських військовослужбовців отримали поранення.

На ворожі провокації підрозділи Об’єднаних сил дали адекватну відповідь. Втрати противника уточнюються.

Правоохоронці зі складу Об’єднаних сил забезпечують дотримання чинного законодавства у районі проведення операції.

За розпорядженням Командувача об’єднаних сил продовжуються фільтраційні заходи, діє посилений контрольно-пропускний режим та організовано несення патрульно-постової служби в населених пунктах.

Протягом доби представники Національної поліції України та Національної гвардії України зі складу Об’єднаних сил виявили припинили 523 правопорушення адміністративного характеру. До слідчих органів було виявлено та доставлено шість громадян, які підозрюються в участі у складі збройних формувань Російської Федерації.

В районі проведення операції Об’єднаних сил правоохоронцями розкрито 60 злочинів, 10 з яких пов’язані з незаконним обігом зброї та боєприпасів. За результатами вжитих заходів вилучено артилерійський снаряд, ручний протитанковий гранатомет, п’ять гранат, чотири тротилові шашки, близько двох сотень набоїв різних калібрів.

Обстановка на лінії зіткнення залишається під контролем Об’єднаних сил. Протягом доби через контрольні пункти в’їзду-виїзду на контрольовану Об’єднаними силами територію в’їхали понад 22,5 тисяч осіб і 2,7 тисяч транспортних засобів, водночас понад 20 тисяч осіб і близько 2,5 тисяч транспортних засобів виїхали на тимчасово окуповану територію.

У пропуску через лінію розмежування з об’єктивних причин відмовлено 26-ти особам.

Групами цивільно-військового співробітництва Об’єднаних сил проведено заняття з протимінної безпеки з учнями Валуйської загальноосвітньої школи, надано чергову допомогу малозабезпеченим сім’ям, а також супроводжено представників низки гуманітарних організацій для впровадження соціальних проектів.

Правоохоронні органи та військово-цивільні адміністрації працюють у штатному режимі.

Суспільно-політична обстановка в районі проведення
операції залишається під контролем Об’єднаних сил.

Слава Україні!



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.