Переговори Помпео в Сочі виявили важливі розбіжності між США та Росією

Автор/джерело -  © Голос Америки



Дата публiкацiї - 15.05.2019 22:56 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=29715

Держсекретар США Майк Помпео прибув до Сочі зі сподіванням на оновлення та покращення відносин з Росією.

Налаштованість на зближення та компроміси головного дипломата США відзначили місцеві спостерігачі та ЗМІ. Так, колишній посол США до Росії Майкл Макфол відзначив разючу відмінність тону заяв Помпео перед зустріччю в Сочі, від його слів під час слухань в Конгресі США.

"Історичний конфлікт між США та СРСР – а тепер Росією – спричинено поведінкою Росії... Ми маємо чинити спротив у всіх місцях та за кожним вектором ... ми маємо переконатись, що Путін не переможе...", - цитує Макфол слова Помпео в Конгресі США.

Повідомлення в Сочі від Майка Помпео демонструють готовність до співпраці та компромісу. "Сьогоднішні зустрічі буди позитивним кроком вперед. США та Росія демонстрували раніше, що ми можемо співпрацювати з ключових міжнародних питань. Ми закликаємо Росію працювати з нами, щоб змінити траекторію відносин на благо обох країн", - йдеться в твітері Дрежсекретаря США.

Все ж, в результаті переговорів, стало ясно, що сподівання Помпео на зближення позицій не справдились. Під час спільної прес-конференції Помпео та російського міністра закордонних справ Лаврова, висловлювання чиновників виявили різкі розбіжності з питань України, Ірану, Венесуели та втручання Росії до виборів у США.

Помпео заявив, що підняв питання втручання Росії до виборів США під час зустрічі з Путіним, але Путін заперечив, що це відбувалось. "Якщо Росія буде втручатись до виборів 2020 року "це лише погіршить ситуацію", - заявив Помпео.

У відповідь на звернення Помпео до Росії перестати підтримувати режим Мадуро у Венесуелі, Лавров розповідав про втручання Америки до регіону.

Відповідаючи на питання преси стосовно України, Майк Помпео зазначив. "Ми маємо дуже відмінні погляди (з Росією – ГА) стосовно того, як має просуватись Україна".

Помпео сказав пресі, що закликав Росію звільнити українських моряків і звернутись до нового президента України, щоб досягти прогресу у вирішення російського конфлікту з Україною.

Він запевнив, що США не полишають це питання, однак, зазначив, що метою зустрічі було "знайти рішення, компроміси, сфери, де інтереси перетинаються, щоб досягти прогресу з вирішення деяких дуже складних проблем, які постають перед нами".

Помпео також переадресував Білому дому питання того, чи можлива зустріч Трампа та Путіна, поки не звільнено українських моряків.

Серед питань, де інтереси США та Росії можуть перетинатись Помпео назвав боротьбу з тероризмом, денуклеаризацію Північної Кореї а також стабілізацію в Афганістані.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.