Українська делегація просить Раду зупинити участь України в ПАРЄ

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 25.06.2019 13:48 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=29857

Українська делегація вирішила припинити участь у роботі нинішньої сесії Парламентської асамблеї Ради Європи і закликає Верховну Раду розглянути питання про зупинення участі України в ПАРЄ.

Про це повідомив голова делегації України в ПАРЄ Володимир Арʼєв.

«Рішення української делегації: 1) припинити участь в роботі сесії ПАРЄ, крім питань, пов’язаних з позбавленням повноважень російської делегації; 2) делегація звертається до Верховної Ради з необхідністю терміново розглянути питання зупинення участі України в ПАРЄ у подальшому; 3) делегація звертається до президента і МЗС негайно виробити чітку позицію щодо подальшої участі України в органах Ради Європи», – написав Ар’єв у Facebook 25 червня.

За словами голови української делегації, представники України оскаржили повноваження російської делегації в ПАРЄ. «Завтра бій пообіді в сесійній залі. Працюємо, робимо що можемо», – додав Ар’єв.

За правилами ПАРЄ, для оскарження потрібні були голоси 30 членів асамблеї з п’яти країн, цю кількість було набрано, і повноваження опротестовані. Тепер повноваження мають бути заново підтверджені протягом 24 годин.

Парламентська асамблея Ради Європи на своєму засіданні в ніч на 25 червня підтримала резолюцію, яка змінює правила ПАРЄ і ускладнює процедуру застосування санкцій, зокрема щодо Росії. За таке рішення проголосували 118 членів ПАРЄ, проти були 62, утрималися 10.

У МЗС України розкритикували це рішення. Президент України Володимир Зеленський заявив, що розчарований рішенням ПАРЄ.

«Минулого тижня я особисто обговорював це питання з Президентом Франції та з Федеральним канцлером Німеччини. Намагався переконати пана Макрона та пані Меркель, що повернення російської делегації до ПАРЄ можливе лише після того, як Росія виконає принципові вимоги Асамблеї. Шкода, що наші європейські партнери нас не почули та вчинили інакше», – мовиться в повідомленні президента у Facebook.

Він подякував українській делегації, та делегаціям-союзницям, які голосували проти резолюції ПАРЄ.

«Головним аргументом за повернення стали необхідність захисту прав людини та громадянина як найвищих демократичних цінностей. Маю надію, що у питанні захисту демократичних цінностей ні в кого не було думок про цінності матеріальні. А ще дуже хочу побачити, як прихильники повернення російської делегації в Асамблею – організацію, яка 70 років захищає верховенство права у Європі, – відстоюватимуть та вимагатимуть іншого повернення – повернення полонених українських моряків», – наголосив Зеленський.

Він нагадав, що сьогодні спливає термін виконання відповідного наказу Міжнародного трибуналу з морського права.

Російська делегація не бере участі у сесіях асамблеї з січня 2015 року після застосування серйозного обмеження повноважень її делегації.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.