Міжнародні резерви України, за підсумками жовтня, становили $21,4 млрд

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 6.11.2019 19:02 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=30237

Станом на 01 листопада 2019 року міжнародні резерви України, за попередніми даними, становили 21 402,9 млн дол. США (в еквіваленті). У жовтні вони майже не змінилися, зменшившись всього на 0,2%.

Про це повідомила пресслужба НБУ.

Значні обсяги погашень за державним боргом були компенсовані зовнішніми надходженнями, а також валютними інтервенціями Національного банку та операціями з управліннями міжнародними резервами.

Загалом динаміку резервів упродовж місяця визначали такі чинники:

- по-перше, операції Уряду з управління державним боргом. Загалом за минулий місяць Уряд сплатив за обслуговування та погашення державного та гарантованого державою боргу в іноземній валюті 632,3 млн дол. США (в еквіваленті). З цієї суми 475,5 млн дол. США було спрямовано на обслуговування та погашення облігацій внутрішньої державної позики в іноземній валюті, 78,0 млн дол. США – за єврооблігаціями, решта коштів – за іншими зобов’язаннями перед іноземними кредиторами та міжнародними фінансовими організаціями. Ці витрати були частково компенсовані надходженнями на користь Уряду 262,1 млн євро від міжнародних партнерів, у тому числі Єврокомісії.

- по-друге, операції Національного банку на міжбанківському валютному ринку. Надлишкова пропозиція валюти, сформована українськими експортерами та іноземними портфельними інвесторами, дала змогу Національному банку поповнити резерви на 193,9 млн дол. США (чиста купівля). Загалом операції з купівлі валюти Національним банком становили 424,9 млн дол. США, у тому числі 274,9 млн дол. США за єдиним курсом, а 150,0 млн. дол. США – шляхом вибору найкращого курсу. Водночас для згладжування надмірних коливань гривні в бік знецінення Національний банк упродовж місяця продав 231,0 млн дол. США за єдиним курсом.

- по-третє, переоцінка фінансових інструментів (зміна ринкової вартості та курсу гривні до іноземних валют). У минулому місяці їхня вартість збільшилася на 115,0 млн дол. США (в еквіваленті).

Такий обсяг міжнародних резервів покриває 3,4 місяця майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій Уряду і Національного банку.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.