У ЄС повідомили, чого чекають від Росії через її агресію проти України

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 20.03.2020 16:18 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=30590

У Європейському союзі повідомили, чого чекають від Росії у зв’язку з її агресією проти України.

Жозеп Боррель

Як сказав віцепрезидент Європейської комісії, верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель, Росія має активізувати зусилля для виконання мінських угод про врегулювання на окупованій частині Донбасу і реалізації Паризьких домовленостей, досягнених на саміті в «нормандському» форматі в Парижі минулої осені.

У письмовому інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна» Боррель нагадав, що Росія є однією зі сторін, яка підписала мінські угоди. «Їй варто активізувати свої зусилля для їхньої реалізації, а також використовувати свої серйозні важелі впливу на збройні формування, які вона підтримує на сході України», – заявив він.

За словами чільного дипломата Євросоюзу, президент України Володимир Зеленський продемонстрував «конструктивний підхід», і Росія має тепер відповісти тим самим.

«Заходи, узгоджені в Парижі, мають бути невідкладно реалізовані. Наступний запланований саміт має стати ще однією можливістю продемонструвати політичну волю до досягнення стійкого врегулювання конфлікту», – наголосив він.

Боррель звернув увагу, що санкції, застосовані ЄС до Росії, відіграли важливу роль у запобіганні подальшій ескалації конфлікту на Донбасі і спричинили втрати для Росії.

«Ми чітко встановили зв’язок між тривалістю економічних санкцій проти Росії і повним виконанням мінських угод», – нагадав він.

Чільний дипломат Євросоюзу наголосив, що реалізація мінських угод залишається «ключовою умовою для будь-яких суттєвих змін у відносинах ЄС та Росії». «ЄС готовий повернутися до конструктивніших відносин із Росією лише в тому разі, якщо у вирішенні її конфлікту з Україною з’явиться явний прогрес», – нагадав він позицію Євросоюзу.

Також Боррель нагадав, що стосовно Криму ЄС дотримується чіткої позиції невизнання незаконної анексії, яка є порушенням міжнародного права.

За його словами, Україна, як і раніше, посідає важливе місце в порядку денному Європейського союзу і є пріоритетним партнером.

Боррель висловив жаль, що через спалах коронавірусної інфекції він був змушений відкласти запланований було на 15–17 березня візит в Україну. «Але я дуже хочу відвідати Україну, як тільки це стане можливим, зокрема східну частину України, щоб побачити ситуацію на місці», – сказав він.

При цьому чільний посадовець Євросоюзу висловив упевненість, що ЄС і далі «рішуче підтримуватиме суверенітет і територіальну цілісність України». «Я продовжуватиму взаємодіяти з українською владою й українськими партнерами на найвищому рівні», – наголосив Жозеп Боррель.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.