Євродепутати застерігають від спроб Росії спекулювати допомогою проти коронавірусу для скасування санкцій

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 3.04.2020 19:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=30631

Група депутатів Європейського парламенту звернулася до лідерів Євросоюзу із листом, в якому застерігають від спроб Росії домогтися скасування санкцій ЄС в обмін на гуманітарну допомогу проти поширення коронавірусу COVID-19.

Президент Росії Володимир Путін на відеоконференції з главами держав G20, присвяченій протидії коронавірусу, закликав скасувати санкції проти Росії

Лист, копія якого є в розпорядженні Радіо Свобода, датований 3 квітня.

Він адресований президентці Європейської комісії Урсулі фон дер Ляйєн, голові Європейської ради Шарлю Мішелю та очільнику зовнішньополітичної служби ЄС Жозепу Боррелю.

«Ми домагаємося відкидання будь-якої можливості перегляду чи скасування санкцій ЄС проти Росії у зв’язку з пандемією. Нашу увагу привернуло те, що російська влада через такі піар-кампанії, як надсилання сумнівно придатної гуманітарної допомоги Італії, а також через невірне трактування заяв посадовців ООН, можуть спробувати підважити позицію очільників Євросоюзу та його держав-членів щодо санкцій», – пишуть автори.

Хоча цього не зазначено в листі, джерело Радіо Свобода повідомило, що він стосується пропозиції, яку президент Росії Володимир Путін зробив під час звернення до лідерів країн «Великої 20-ки». Путін запропонував скасувати всі міжнародні санкції – таку ж пропозицію зробив минулого місяця голова комітету Федеральної ради Росії Костянтин Косачов.

19 підписантів листа звертають увагу на те, що санкції, запроваджені проти Росії в 2014 році у відповідь на її агресію проти України, не перешкоджають Росії «належним чином захищати здоров’я своїх громадян та робити внесок у глобальну боротьбу проти коронавірусу». Крім того, санкційні обмеження, до яких вдався Брюссель, спрямовані не на медичні товари, а на зброю та технології, які використовуються у нафтовій промисловості.

Автори звернення нагадують, що санкції можуть бути переглянуті тільки тоді, коли Росія почне послідовно впроваджувати Мінські угоди, а за підсумками останньої зустрічі в нормандському форматі, «Росії ще належить відповісти на конструктивні кроки, зроблені Україною».

«По-третє, Росії й досі важко вірити. Були зафіксовані тривожні заяви російських лікарів, які звинувачують уряд в замовчуванні деталей спалаху коронавірусу в країні, а відтак – ненаданні належної підтримки сектору охорони здоров’я в лікуванні пацієнтів, не кажучи про відсутність національних зусиль для випрямлення «кривої коронавірусу», – пишуть євродепутати. Під «випрямленням кривої коронавірусу» мається на увазі зменшення кількості хворих на COVID-19, які хворіють та потребують медичної допомоги одночасно, збільшуючи навантаження на систему охорони здоров’я.

Підписанти також нагадують про спроби Росії поширювати дезінформацію щодо коронавірусу, від яких парламентарі вже застерігали лідерів блоку.

На думку авторів, Росія могла б продемонструвати свою відданість ідеї припинення вогню на Донбасі, надавши українським лікарям та представникам ВООЗ доступ до тимчасово окупованих територій. Те ж стосується окупованих Росією та її гібридними силами молдовського Придністров’я та грузинських Абхазії й Південної Осетії.

«Доки Росія заперечує та приховує дані щодо справжніх масштабів поширення COVID-19 в цій країні, використовує глобальну трагедію для політичної вигоди, продовжує агресивні дії щодо сусідніх країн та їхнього населення, санкції ЄС лишаються єдиним доступним інструментом, щоб змусити Росію понести відповідальність, утриматися від подальших порушень міжнародного права та спроб підірвати наші європейські цінності та демократію», – підсумовують депутати.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.