США назвали вибори у Білорусі “невільними і несправедливими”

Автор/джерело -  © Голос Америки



Дата публiкацiї - 11.08.2020 12:06 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=30907

Стурбованість президентськими виборами у Білорусі висловили Адміністрація президента США, Державний Департамент США та голова Комітету Сенату з міжнародних відносин.

Білий Дім

"Ми спостерігаємо за ситуацією і глибоко стурбовані президентськими виборами у Білорусі”, - заявила у понеділок, 10 серпня, прес-секретар Білого дому Кейлі Макенані.

“Суворі обмеження доступу кандидатів до виборів, заборона незалежних місцевих спостерігачів на виборчих дільницях, залякування опозиційних кандидатів, затримання мирних протестувальників та журналістів затьмарили цей процес. Ми закликаємо уряд Білорусі поважати право на мирні зібрання і утриматись від використання сили” - додала прес-секретар президента США.

Державний департамент США

Державний департамент США, у свою чергу, оприлюднив заяву Держсекретаря Майка Помпео, де президентські вибори у Білорусі названі “невільними і несправедливими”.

“Сполучені Штати глибоко стурбовані тим, як 9 серпня були проведені вибори у Білорусі, які були невільні і несправедливі. Ми жалкуємо, що спостерігачі ОБСЄ не отримали вчасно запрошення для моніторингу процесу голосування. Вільні, чесні та конкурентні вибори є основою влади та легітимності всіх урядів”, – мовиться у документі.

“Ми рішуче засуджуємо нинішнє насильство проти протестувальників та ув’язнення прихильників опозиції, а також блокування інтернету, щоб перешкодити народу Білорусі поширювати інформацію про вибори та демонстрації”, - йдеться у заяві Державного секретаря США.

Державний департамент закликав уряд Білорусі поважати право білоруського народу на участь у мирних протестах, утриматись від використання сили та звільнити всіх “несправедливо ув’язнених”.

«Як друзі Білорусі, ми підтримуємо незалежність та суверенітет Білорусі та незалежність країни, так само як і прагнення народу Білорусі до демократичного процвітаючого майбутнього”.

Сенат

Голова комітету Сенату США з міжнародних відносин Джим Ріш закликав президента Білорусі припинити насильство в країні щодо протестувальників.

“Те, що президент Лукашенко вирішив відповісти своїй опозиції та протестувальникам насильством та репресіями, є немислимо. Пан Лукашенко повинен дозволити справедливий підрахунок вчорашнього голосування та відступити, якщо (як свідчать повідомлення) він не був переобраний демократичним шляхом”, - заявив сенатор-республіканець Джим Ріш.

“Він також повинен негайно припинити придушення засобів масової інформації, відключення Інтернету, арешти та насильство над тими, хто прагне іншого шляху для Білорусі. Мирна передача влади є важливою для майбутнього Білорусі та її суверенітету”, - мовиться у заяві голови сенатського Комітету з міжнародних відносин.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.