Третя ніч протестів у Мінську: нові барикади, нова тактика та запеклі сутички у Кам’яній Гірці

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 12.08.2020 11:13 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=30912

Вже третю поспіль ніч у Мінську спалахують протести, які виливаються у сутички з протестувальниками.

Новим епіцентром зіткнень став район Кам’яна Гірка у Мінську (це мікрорайон на північному заході Фрунзенського району міста).

Ще на низку журналістів у Мінську скоїли напади, зокрема і на знімальну групу ВВС. Журналістів ВВС не затримали.

На вулиці Революційній у Мінську (старий центр міста) очевидці у вівторок бачили бронетранспортери.

Нова тактика
Як виглядає, силовики намагаються відтіснити протестувальників подалі від центру.

Кам’яна Гірка - це один з районів Мінська, там, за даними білоруських ЗМІ, протестувальники розбирають тротуарі та кидають плиткою в автозаки.

"Радіо Свобода" повідомляє, що учасники протестів будують барикади зі сміттєвих баків та каміння.

Є повідомлення, що ОМОН застосовує гумові кулі для розгону учасників акцій протесту, а повідомлення про світлошумові гранати з відео надходять навіть з околиць Мінська.

Загалом протести у ніч проти середи відрізняються від двох попередніх ночей. Немає єдиного центру, люди рухаються невеликими групами, за якими женуться силовики. Інакше діє і ОМОН: є повідомлення, що силовики наздоганяють людей у під’їздах, вибивають двері, за якими протестувальники.

Але дещо повторюється в Білорусі вже третю ніч поспіль - практично немає надійного інтернет-зв’язку. Самі учасники протестів розповідають, що не можуть дізнатися, що відбувається в інших районах їхнього ж міста.

Сутички щовечора та щоночі спалахують у Білорусі з неділі, коли в країні пройшли президентські вибори, на яких за офіційними даними переміг Олександр Лукашенко з 80,08%, а його головна конкурентка Світлана Тихановська набрала трохи більше 10%.

У неділю на вулиці вийшли незгодні з офіційними результатами виборів. Чимало з них переконані, що вибори були сфальшовані на користь чинного президента.

За три неповні доби протистояння тисячі людей були затримані, сотні - поранені, один протестувальник загинув. З багатьма затриманими немає зв’язку.

У понеділок зранку Олександр Лукашенко вперше прокоментував результати президентських виборів та протести в Мінську й інших містах.

"Нам намагаються цю заварушку підкинути. Я попереджав: Майдану не буде, як би комусь цього не хотілося. Тому треба втихомиритись, заспокоїтися. А батькам третій раз кажу подивитися, де їхнє чадо, щоб не було потім боляче. Щоб не ахали, щоб не охали", - заявив Лукашенко.

А проблеми в роботі інтернету він пояснив тим, що його намагаються відключити "з-за кордону".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.