Сьогодні - 350 років із дня розгрому промосковитського бунту Пушкаря-Барабаша

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 11.06.2008 10:56 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5254

350 років тому запорізький гетьман Іван Виговський розгромив під Полтавою ватагу зрадників, які продалися московитам за примару гетьманської булави.

Після смерті Богдана Хмельницького старшинська рада обрала гетьманом Івана Вигов­ського, і невдовзі він уклав угоди з Польщею, Туреччиною, Молдовою, Воло­щиною, Семиграддям, Кримом та Швецією. Полтавський пол­ковник Мартин Пушкар, що теж претендував на бу­ла­ву, відправив до Москви донос, звинувачуючи гетьмана в намаганні «продати Україну Польщі». Та­кий самий донос написав і кошовий Запорозької Січі Яків Барабаш.

На­прикінці 1657 ро­ку проти гетьмана повстали козаки Полтавського і Мир­го­род­сь­кого полків, запорожці та селяни Полтавщини, були прозвані «дей­не­ками» (ту­рецькою мовою – «дрючок»). Козацький літописець описав дей­не­ків так: «Цей полк мав у собі мало товариства з добрим християнським сумлінням та й зброї не мав пригожої до війни, а лише рогатини, коси та киї, зате мав готові до вбивства і грабунків людських маєтків серця».

Переговори та війна

До Пуш­каря у Лубни прибув московитський окольничий Богдан Хитрово і від імені царя обдарував полковника соболями, одночасно на кор­доні зосередилася велика московит­сь­ка армія.

На початку трав­ня 1658 року 20-­тисяч­не ко­зацьке військо на чолі з Виговським ра­зом з ногайською кіннотою Ка­рач-бея перепра­вило­ся на Лі­вобережжя. Після безуспішних спроб гетьмана домовити­ся з опо­зи­цією про примирення союзники зав­дали пораз­ки 40-тисячному вій­сь­ку Пуш­ка­ря та Барабаша біля Красного Лугу та Пуст­озера і змусили його відступити до Пол­тави.

11 червня козакам з ногайцями вдалося виманити заколот­ників з міста до урочища Жуків Байрак і там розгромити їх вщент.

Пушкар хоробро бився і загинув у бою, а Бара­баш втік під захист московської армії, однак був схоплений козаками і пові­шений.

Ді­знав­шись про розгром повстання, московська армія відступила з прикордоння.

Від “Аратти”:ця повчальна історія наочно ілюструє актуальні події сьогодення. Бо й нині серед українців, на жаль, є свої Пушкарі й Барабаші. І Москва так само, як і колись - активно підтримує зрадніків інтересів українського народу, мародерів і бандитів, прагнучи відновити колоніальний статус нашої землі і знищити українську державність.

І про такий намір прямо заявляють московські державні очільники.

Питання полягає тільки в тому, чи є на чолі нації сучасний Виговський? Чи нині на Банковій засіли сучасні Пушкарі-Барабаші? Чи здатні ми самі відстояти свою землю і свободу, як це робили наші славетні пращури?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.