Люди - найнебезпечніші хижаки на Землі

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 22.01.2009 20:42 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6536

Примисловий відлов риби та полювання якщо не винищують цілі види тварин і риб, то відчутно впливають на природний відбір. Людина так і не навчилася бути гармонійною частиною земної природи.

Відлов риби і полювання призводять до того, що людина змінює не тільки чисельність особин того чи іншого виду, але й еволюційні шляхи розвитку популяцій, стаючи одним з найбільш важливих критеріїв природного відбору, пояснюють вчені з університету Каліфорнії в Санта-Круз.

Наприклад, промисловий вилов атлантичної тріски у східного узбережжя Канади призвів до того, що риба починає розмножуватися в більш ранньому віці. Раніше це відбувалося в шість років, однак за останнє двадцятиріччя віковий бар'єр опустився до п'яти років.

Інший приклад: в канадській провінції Альберта природоохоронні організації забороняють мисливцям відловлювати дрібних товсторогів, внаслідок чого полювання ведеться на великих тварин. Як результат - за останні 30 років загальна вага і довжина ріг цих тварин зменшилася в середньому на 20 відсотків.

Всі види тварин взаємопов'язані. Тому, Кріс Дарімонт і його команда вирішили порівняти еволюцію видів тварин і рослин, на які людина полює постійно і у великих масштабах, і тих, що еволюціонують самостійно. За допомогою спеціальної програми вчені порівняли зміну характерних параметрів видів.

Проаналізувавши велику кількість наукових робіт, а також ранніх досліджень, експерти прийшли до висновку, що "полюючи" людство підганяє зміну доступних для спостереження рис тварин на 300% у порівнянні з екосистемою, еволюція в яких йде природним шляхом, і на 50% у порівнянні з системами, на які впливають інші види людської діяльності.

До того ж, особи видів, що найбільше страждають від руки людини, в середньому на 20% менші в розмірах, ніж їхні попередники. Вчені також зазначили, що подальше зниження репродуктивного віку тварин може призвести до погіршення здатності до розмноження і відновлення популяції, потім до неможливості протистояти умовам зовнішнього середовища і, нарешті, вимирання.

"Громадськість найчастіше стурбована кількістю відловлюваної риби, проте, справа не тільки в кількості. Усього за кілька десятиліть людство змінює сам вигляд. І найчастіше ці зміни носять негативний характер" - розповідає Дарімонт в прес-релізі університету.

Нагадаємо, раніше британські вчені прийшли до висновку, що використання більшої частини нинішніх хімікатів веде до фемінізації чоловічих особин всіх класів хребетних тварин, від риб до ссавців, включаючи людей.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.