В Івано-Франківську відбулося народне віче з нагоди річниці створення УПА

Автор/джерело -  © Корреспондент.net



Дата публiкацiї - 15.10.2009 00:50 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8165

В Івано-Франківську відбулося народне віче з нагоди 67-ї річниці утворення Української Повстанської Армії.

На 19 році незалежності Україна так і не визнала на державному рівні повстанців-патріотів...

Захід пройшов на Вічевому майдані за участю ветеранів УПА, керівників області та міста Івано-Франківська, народних депутатів, молоді, активістів правих громадських організацій.

Заступник голови облдержадміністрації Василь Гладій наголосив, що Українська Повстанська Армія "була армією без держави" і протягом 14 років боролася за незалежність України проти двох загарбників. Він закликав присутніх до єдності демократичних сил перед черговим вибором українців.

Голова Всеукраїнського братства ОУН-УПА Михайло Зеленчук висловив жаль, що Українська держава досі не визнала УПА. "Прикро говорити, що на 19 році незалежності Україна нас не визнала, - сказав ветеран УПА. - Україна для нас стала мачухою. А наші побратими гинули зі словами: Слава Україні!".

Він також висловив думку, що усі демократичні сили мають об’єднатися навколо Віктора Ющенка на майбутніх президентських виборах.

Голова Братства ОУН-УПА Карпатського краю Фотій Володимирський наголосив, що УПА усвідомлювала, що не зможе "здолати ворога", але вони "прагнули показати цілому світові, що є така нація, як українці, яка не має своєї держави". За його словами, 16,5 тисяч прикарпатців загинули у лавах Повстанської Армії.

Також сьогодні відбувся в обласному центрі парад учнівської і студентської молоді, присвячений 67-й річниці утворення УПА, загальноміське свято закладів освіти патріотичної пісні "Ой, у лузі червона калина!", Екуменічний молебень з нагоди відзначення свята Покрови Пресвятої Богородиці та 67-ї річниці УПА. А ввечері в обласній філармонії пройде урочиста академія.

А в Івано-Франківському краєзнавчому музеї відкрито виставку Українська повстанська армія: історія нескорених. В експозиції виставки: матеріали спільного проекту Служби безпеки України та Центру досліджень визвольного руху - за сприяння Інституту національної пам`яті. Зокрема, демонструються кольорові банери (з поміщеними понад півтисячею фотографій), документи з радянських та німецьких архівних джерел, документи Організації українських націоналістів та УПА. Окрім того, тут є цікаві експонати з фондів краєзнавчого музею, зокрема - грошові документи (бофони), фотодокументальний матеріал, тогочасна зброя, форма вояка УПА тощо.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.