Росія оголосила себе продовжувачем справи більшовицьких катів, що влаштували Голодомор в Україні

Автор/джерело -  © Корреспондент.net 



Дата публiкацiї - 19.12.2008 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1168

Росії вдалося заблокувати спроби України домогтися розгляду та прийняття Генеральною асамблеєю ООН резолюції про визнання голодомору геноцидом українського народу, заявив постійний представник РФ при ООН Віталій Чуркін на прес-конференції.

Чуркін: РФ вдалося заблокувати прийняття резолюції ООН стосовно Голодомору

Протягом 2008 року керівництво України відзначало 75-річчя голодомору, у зв'язку з чим делегація України в ООН намагалася кілька разів до кінця року внести це питання до порядку денного Генасамблеї та прийняти відповідну резолюцію.

Чуркін зазначив, що ця кампанія закінчилася, і закінчилася нічим. Ми змогли заблокувати їх зусилля внести це питання до порядку денного попередньої 62-ої сесії Генеральної асамблеї ООН, ми заблокували ті ж спроби на 63-ій сесії. Вони усвідомили, що їм не вистачає голосів щодо будь-якої резолюції стосовно цього питання, - сказав він.

Також Чуркін додав, що, зневірившись у прийнятті резолюції Генеральної асамблеї, делегація України вирішила лише поширити декларацію стосовно цього питання, однак і її погодилася підписати незначна меншість членів ООН.

Чуркін також уточнив, що за його останніми даними, там усього 32 підписи, включаючи Україну (із 192 членів ООН), зазначивши, що цю декларацію можуть поширити найближчими днями.

"У нас було важке дипломатичне протистояння з українськими сусідами - хоча мені дуже неприємно говорити про протистояння у відношенні України. Ми сприймали голод у СРСР в 1930-х роках як загальну трагедію багатьох народів, які жили в Радянському Союзі ... Але український уряд оголосив його (голод 1930-х років) геноцидом українського народу і політизує це питання. Ми сприймаємо це як спробу внести недовіру і ворожість у наші відносини, посварити народи України і Росії ", - підкреслив Віталій Чуркін.

Він повідомив, що російські дипломати провели серйозну роботу зі своїми колегами з інших країн, пояснили усі історичні деталі - і це дало результати: позицію Росії підтримала переважна більшість країн.

Обговорення цього питання, на думку Чуркіна, спростувало твердження ряду американських політиків про ізоляцію Росії, які з'явилися після подій на Кавказі в серпні цього року.

"Це було перевіркою. Це цікава ілюстрація тієї так званої" ізоляції ", коли рахунок 160:30 на нашу користь або близько до того", - сказав постпред РФ при ООН.

Як повідомлялося, МЗС України заявляє, що Російська Федерація "шляхом тиску і шантажу" намагається позбавити Україну права винести на розгляд сесії Генасамблеї ООН питання про Голодомор 1932-1933 рр.

Раніше постійний представник України в ООН Юрій Сергєєв повідомив, що своїми численними заявами про Голодомор російська сторона намагається заблокувати процес розгляду цього питання в Організації об'єднаних націй

Постійний представник РФ при ООН Віталій Чуркін назвав заяву Міністерства закордонних справ України стосовно Голодомору унікальним документом, в якому немає жодної правдивої пропозиції.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.