Якою може бути свобода слова за Президента Януковича

Автор/джерело -  © Олена Ремовська, “Радіо Свобода” 



Дата публiкацiї - 18.02.2010 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1559

Наразі це питання залишається вікритим. Насамперед тому, що й нині в Україні свободи слова, як такої, у повному розумінні цього терміну, просто не існує. І це було очевидно навіть під час виборів.

Про те, що при новому Президенті можливий наступ на свободу слова, попереджають журналістів у блоці «Наша Україна – Народна самооборона». Натомість у Партії регіонів такі заяви спростовують.

НУНС припускає повернення темників в українські ЗМІ та застосування тиску на пресу. Водночас «регіонали» вважають основною загрозою діяльності мас-медіа економічну залежність, причина котрої – криза.

Серед передвиборних обіцянок Віктора Януковича для засобів масової інформації – створення в Україні суспільного мовлення та гарантія свободи слова. До таких заяв майбутнього українського Президента як у парламенті, так і в пресі ставляться неоднаково.

У блоці НУНС називають вірогідним повернення темників – практики 5-річної давнини, коли редакції українських ЗМІ отримували вказівки, як висвітлювати політичні події в Україні. Народний депутат Володимир Ар’єв закликає журналістів бути готовими до наступу на свободу слова за нового Президента. «Ми ще встигнемо перевірити, як Віктор Янукович виконає обіцянку щодо гарантій свободи слова, – каже він. – Але я радив би журналістам підготуватися до потенційного наступу на свободу слова».

У Партії регіонів такі перспективи заперечують. Народний депутат Олена Бондаренко наголошує, що нині головна загроза ЗМІ – економічна нестабільність, через яку багато видань погоджуються на підготовку замовних матеріалів. «Насправді від зміни політиків у президентському кріслі чи коаліції ситуація у ЗМІ зараз залежить найменше. Часи, коли існувала монополія, вже минули», – додає депутат.

За словами Олени Бондаренко, остання виборча кампанія засвідчила, що в системі українських ЗМІ є серйозні проблеми. «Пора відкрито ставити питання про корупцію в ЗМІ. Вибори показали, що ЗМІ не здатні відстояти себе як четверту владу, і через кризу часом підпрацьовують у якості замовної політичної трибуни», – каже вона.

 

У ЗМІ досі багато проблем

У колі медіаекспертів припускають, що принципово нових загроз для свободи преси за нового Президента навряд чи варто очікувати. На думку голови міжнародної громадської організації «Інтерньюз-Україна» Костянтина Квурта, в українських ЗМІ досі багато нерозв’язаних проблем. «Нинішня влада не доклала достатньо зусиль, наприклад, аби розкрити резонансні злочини проти журналістів. Досі поширена практика роботи «кремлівських» журналістів на українських телеканалах, а це неабияка загроза і свободі слова, і національній безпеці», – зазначає експерт.

За словами Костянтина Квурта, в українських мас-медіа за останні кілька років не спостерігалося нічого «особливо демократичного». «Можна, звичайно, не помічати джинсу, замовчування очевидних фактів, відвертий непрофесіоналізм. Проте, говорити при цьому, що в нас була «суперсвобода» слова – це занадто сильно», – зауважує пан Квурт.

Напередодні Президент Віктор Ющенко заявив, що вважає становлення свободи слова в Україні головним досягненням Помаранчевої революції.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.