Що “регіонали” готують Україні? Огляд української преси

Автор/джерело -  © Олександра Лебедєва, INTV 



Дата публiкацiї - 22.02.2010 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1562

Віктор Янукович уже приготувався крутити країною, як циган сонцем. Експерти наголошують, що деякі ініціативи “регіоналів” перекреслюють усі попередні здобутки держави і ставлять її у залежність від Росії.

Бізнес теж не у захваті від результатів президентських виборів і розмірковує над тим, що робити та куди бігти. Чиновникам також дістанеться, що позначиться і на пересічних українцях, адже усе упирається у бюджет.

Україна і Росія разом?!... а ще й Казахстан та Білорусь

Ще не став президентом, а вже домовився про приєднання України до Митного союзу, який намагаються створити Росія, Білорусь та Казахстан. В обмін на це "регіонали" сподіваються вибити у росіян зниження ціни на газ на 20-30%, - передає видання „Экономические известия". І це при тому, що наша держава вже кілька років веде переговори з Євросоюзом про створення з об’єднанням зони вільної торгівлі. А тепер виходить так, що усі попередні напрацювання підуть коту під хвіст?!

Варто нагадати, що про створення Митного союзу між Росією, Білоруссю та Казахстаном йдеться вже не перший рік. Ще при Кучмі багато говорилось про перспективи України у складі так званого єдиного економічного простору на теренах вищезгаданих країн. А серед патріотично налаштованих політиків лунали побоювання, що це хрест на відносній економічній та політичній незалежності України. Тоді з ЄЕП нічого не склалось, бо занадто амбітні цілі поставили перед собою росіяни. А влітку минулого року вирішили почати з малого і створити бодай спільний митний простір. Зараз сторони продовжують обговорювати деталі функціонування нового режиму. Проблем і суперечностей багато – країни навіть не можуть домовитися про свої частки у розподілі митних надходжень, а часу мало – з липня цього року Митний союз має запрацювати.

Експерти, яких опитали "Экономические известия", кажуть різне, але противників участі України у цьому проекті все-таки більше. Дехто звертає увагу на той факт, що товарообіг між Україною та Росією й іншими державами СНД зріс протягом останнього часу з 25% до 35%, в той час як з Європою все навпаки. А значить, вигідніше розвивати співпрацю у східному, а не західному напрямку. Інші оглядачі кажуть, що ніяких додаткових економічних преференцій участь у Митному союзі нам не дасть, бо це лише політика. Що ж до обміну вступу на зниження ціни на газ – це нереально, - переконані експерти. Вони звертають увагу на те, що „Газпром" внаслідок зниження споживання газу та збереження низьких цін на нафту на світовому ринку зараз не має навіть можливості вести розмови про перегляд цін. Від участі у цьому союзі Україна матиме одні проблеми – можна забути тоді про перспективи зони вільної торгівлі з Європою та ще й виникне чимало питань з огляду на те, що жоден член Митного союзу не входить до Світової організації торгівлі, як наша держава.

Вигоди сумнівні

Оглядачі очікують, що зі своєю реакцією на вірогідне приєднання України до Митного союзу Європа не забариться. І вона буде негативною – українцям доведеться довго пояснювати європейцям, мовляв, що означає їхній вступ до об’єднання, яке не ставить собі у перспективу економічну інтеграцію з ЄС, - пише видання "День". Крім того, експерти звертають увагу на той факт, що митний простір Росії, Білорусі та Казахстану тільки почав діяти і якісь позитивні результати ця формація даватиме не раніше, як за кілька років. Поки що від неї більше шкоди, ніж користі. Приміром, в Росії в результаті подорожчало м’ясо та низка інших товарів. Що ж до газового питання, яким так опікується Янукович, пам’ятаючи про бізнес, який за ним стоїть, то тут, на думку економістів, вигідніше не вибивати знижки у росіян, а натомість розвивати власний енергетичний ринок. А ще й проводити модернізацію підприємств, стимулюючи бізнес до суттєвого зниження витрат на пальне.

Поки що ж Україна залишається у лідерах енергоспоживання. Причому не секрет, що великий бізнес дуже часто завищує ці витрати на пальне, аби вибити від влади якісь чергові преференції.

Але схоже на те, що у таборі "регіоналів" серйозно взяли курс на приєднання до Митного союзу. Про це „Дню" повідомили конфіденційні джерела у Міністерстві економіки з тих людей, які планують зберегти свої посади у випадку зміни уряду. Вони зауважили, що транснаціональні корпорації, не зважаючи на участь України у СОТ, не розцінюють нашу країну як окремий ринок, а „сприймають її як об`єкт для торгівлі й інвестування в сукупності з Росією, Білоруссю та Казахстаном". Тож прощавайте українські митниці, бо проект Митного союзу передбачає, що у перспективі їх буде замінено представництвами єдиного наднаціонального митного органу. І хто там гратиме першу скрипку – здогадатися неважко.

Бізнес розпродає нерухомість

У тому, що "регіонали" почнуть швидко наводити свої порядки, могли сумніватися тільки наївні. Деякі бізнесмени починають згортати свою діяльність в Україні, про що свідчить цікава тенденція, на яку звернула увагу "Деловая столица". Після президентських виборів на ринку нерухомості було зафіксовано сплеск продажів елітної нерухомості за демпінговими цінами. Ріелтори зізналися виданню, що навіть на піку кризи до них не поступало таких заявок. А тут вони посипалися. Приміром, триповерхову резиденцію на відстані лише 30 кілометрів від Києва площею 750 квадратних метрів з басейном, джакузі, дорогими меблями та земельною ділянкою, на якій розташоване озеро, парк та будинок для обслуговуючого персоналу, продали лише за 400 тисяч доларів. Хоча ринкова вартість такого об’єкту становить не менше одного мільйона доларів. Єдина умова, яку висувають власники елітної нерухомості, - це оперативне надання повної суми угоди.

За словами ріелторів, протягом останнього місяця у Києві було продано приблизно 10-15 таких об’єктів. Але швидше за все, що угод було набагато більше, враховуючи той факт, що подібні пропозиції зазвичай агенції не афішують. Вони або намагаються продати їх „своїм" клієнтам за солідну винагороду, або самі купують з метою подальшого перепродажу, на чому також можуть заробити десятки та навіть сотні тисяч доларів. Тому можна собі уявити скільки таких пропозицій проходить повз відкритий продаж. Брокери кажуть, що деякі клієнти з представників великого бізнесу відкрито їм зізнавалися у тому, що при президенті Януковичі їм життя не буде і нічого не вдасться вберегти – ані бізнес, ані нерухомість, ані будь-який інший капітал. Є, правда, ще один політичний чинник, який міг спровокувати продажі – це перспектива проведення позачергових місцевих виборів. Тим, хто планує брати у них участь, конче потрібні живі гроші.

Кадрові чистки не за горами. А страждатиме бюджет

"Регіонали" устигли налякати не тільки бізнесменів. Як зазначає видання "Дело", наближається час великих чисток, який обійдеться бюджету приблизно в один мільйон доларів. Йдеться про гроші, які доведеться виплатити чиновникам першої категорії у якості матеріальної допомоги, як того вимагає законодавство. Газета зауважує, що тим держслужбовцям, які звільнені у зв’язку зі зміною складу державного органу влади і пропрацювали там не менше трьох років, мають виплачувати середню зарплату, поки ті не влаштуються на роботу. Часу на це відводиться не більше одного року.

Першими у черзі на звільнення стоять працівники Секретаріату Президента та Державного управління справами, де зайнято близько тисячі людей. Є такі старожили, які працюють там по десять і трохи менше чи більше років і, швидше за все, залишаться на роботі. А ось близько ста співробітників, чиє працевлаштування мало яскраве політичне забарвлення, будуть змушені піти. Активна ротація відбудеться і в областях – напередодні виборів у місцеві ради будуть замінені голови як районних, так і обласних державних адміністрацій.

Виплати окремим чиновникам при звільненні досягають космічних розмірів. Приміром, голова Секретаріату Президента Віра Ульянченко може розраховувати на отримання протягом року близько третини мільйона гривень допомоги, поки не знайде іншу роботу. Така ж сума світить і секретарю Ради нацбезпеки та оборони, - дізналося "Дело".

Отже, з голоду наші чиновники не помруть точно. Такі суми схожі більше не просто на допомогу, а на гарантійне повне забезпечення за рахунок коштів платників податків. Було б тільки з чого забезпечувати. Цілий рік оплачуваної відпустки, яка навряд чи стимулюватиме їх шукати собі нову роботу. Краще б вже працювали на старому місці, хоч якась би користь була.

Єдиним позитивом для України з приходом нової політичної команди може бути хіба що розблокування приватизаційного процесу, якому постійно так старанно встромляв палки у колеса Віктор Ющенко. Ось тільки кому продаватимуть і, головне, за скільки – це ще питання сумнівної користі.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.