Темники повернулися

Автор/джерело -  © Мирослав Откович, “Українська правда” 



Дата публiкацiї - 30.04.2010 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1608

Голодомор - заборонена тема на каналі 1+1.

На тему Голодомору накладено цензуру

У вівторок президент України здійснив ще один свідомий крок для розколу країни. У ПАРЄ Віктор Янукович поставив під сумнів факт геноциду українського народу.
Факт, який визнали парламенти багатьох країн світу. До того ж в Україні існує відповідний закон, у якому сказано: "Публічне заперечення Голодомору 1932-1933 років в Україні визнається наругою над пам'яттю мільйонів жертв Голодомору, приниженням гідності Українського народу і є протиправним".

Таким чином, на думку експертів, Віктор Янукович здійснив протиправну дію.
Однак, за неї не передбачено покарання. Запропоновані зміни до Кримінального кодексу, де б були б передбачені санкції, досі не ухвалив парламент. І тепер навряд чи ухвалить.


Таким чином, згідно з українським законодавством, максимум на що заслуговує президент України Віктор Янукович, так це на суспільний осуд. Як кожна інша людина, яка дозволяє собі принижувати гідність українців і здійснювати наругу над жертвами Голодомору.

Втім, я впевнений, що в представників адміністрації президента полярна точка зору. Мовляв, не треба привласнювати горе багатьох народів. Люди гинули й на Поволжі й у Казахстані.

Так, це правда. Але хто заважає казахам чи росіянам поставити аналогічне питання перед світовою спільнотою?

Ми дослідили власну історію. Український суд виніс вирок дев'яти особам за звинуваченням у геноциді. З-поміж них - Сталін, Косіор, Постишев...

Нині справа закрита. Вирок суду оскарженню не підлягає, винні особи реабілітації теж.

Згідно висновку проведеної під час досудового слідства Інститутом демографії і соціальних досліджень імені Михайла Птахи НАН України судової науково-демографічної експертизи, у результаті скоєного геноциду в Україні загинули три мільйони 941 тисяча чоловік.

То ж, чи є зміст провести правовий аналіз заяви президента в ПАРЄ на такому тлі? Очевидно що так!

Саме це я й запропонував редакторам Телевізійної служби новин (ТСН) на каналі 1+1. Коментарі експертів, позиція сторін "за" і "проти". За бажанням коментарі експертів можна "виміряти лінійкою" - щоб у кожного були рівні можливості.

Далі пропоную лише фактаж. Кухня новин ТСН станом на сьогодні.

На першому етапі тему затвердили випускові. Втім, обмовились, мовляв, "шеф-редактора переконай сам". Вочевидь, турбувати начальство з такими темами нині не в моді.

Дзвоню до шеф-редактора, коротко викладаю суть пропозиції. У трубці чую таке: "Item интересный, но надо утвердить директивы".

І тут увага! Саме за такою схемою "затвердження директив" ТСН працює із дня усунення Максима Шиленка від виконання обов'язків шеф-редактора новин на 1+1.

Для тих, хто ще не зрозумів: "директиви" це ті самі темники, тільки озвучують їх усно.

Уже в обід стало відомо: після наради з топ-менеджером каналу з'явилась "директива" - сюжет зняли з випуску. Начебто з тим, щоб показати пізніше, в "Підсумках".

Згодом випусковий повідомив - максимум "начитка", короткий текст ведучого з одним або двома інтерв'ю.

За прогнозами редакторів, до ефіру в цю неділю матеріал із правовим аналізом заяви президента не потрапить у жодному вигляді. На запитання "Чому?" - усі змовницьки посміхаються і кивають на стелю.

Таким чином, на тему Голодомору накладено цензуру.

Тоді як для мене ця тема стала рубіконом, після якого мовчати НЕ МОЖНА.
Почуття совісті перемагає страх.

Знаю, "виносити сміття з хати" завжди важко. Втім, це не депеша - це застереження холуям. Ще одна спроба завадити викинути тему геноциду українців з ефіру телебачення.

Продавати за зарплату пам'ять, біль і страждання свого народу - ЗЛОЧИН!

Прикро що досвідчений журналіст, талановитий ведучий, і, зрештою, людина, яка стояла біля витоків ТСН, нині так запопадливо служить політичному режиму. Байдуже якому!

Ще трохи, і його ім'я можна буде писати поруч із метрами цензури - Піховшиком чи Джангіровим.

Обидва, до речі, нині курують інформаційну політику президента України.

Мирослав Откович, кореспондент ТСН

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.