Що від нас приховують теленовини

Автор/джерело -  © Отар Довженко, «Українська правда» 



Дата публiкацiї - 10.01.2011 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1832

Узагальнений моніторинг за грудень 2010-го матеріалів суспільно-політичної тематики в теленовинах виявив ознаки замовності (“джинси” або цензури), а також безліч випадків замовчування суспільно важливої інформації.

Майже жоден із восьми загальнонаціональних ефірних каналів, які мають новини, не повідомляє певну новину, яка варта уваги. Таких випадків лише у грудні 2010 року було 2603

Поки всі святкували, слухали (або не слухали) "привітання узурпатора" та загадували бажання на 2011-й, експерти підбили підсумки моніторингу порушень професійних стандартів у теленовинах за грудень року минулого.

Перекладаю: "порушеннями професійних стандартів" ми для політкоректності, і щоб ніхто не подав до суду, називаємо ознаки замовності або політичної зумовленості новин. Те, що в народі для простоти називають "цензурою", а влада обурюється й запевняє, що в Конституції цензура заборонена (а Конституція ж у нас недоторканна). Замовність у чистому вигляді останнім часом майже не трапляється, натомість політична зумовленість (або диктат) – дедалі частіше.

Щоб ви розуміли (особливо це стосується тих, хто маніпулятивно намагається протиставити цензурі "продажність журналістів"): таких, що мають комерційну/бізнесову спрямованість, а отже, могли бути, власне, куплені, серед виявлених підозрілих матеріалів – 41 із 630, себто менше 7%. І то, цей показник зріс у порівнянні з минулим місяцем, адже свята-Різдво-подарунки-розпродажі, а також невитрачені залишки бюджетів на "висвітлення діяльності" у деяких державних і приватних структур. Усе решта – політика, і, як правило, дійсність у новинах спотворена на користь влади.

Утім, завершення року не принесло якихось драматичних змін, ба більше, зростання деяких показників, яке розпочалось відразу після перемоги Януковича, навіть дещо загальмувалось. Що й логічно, адже в останній тиждень грудня як інформаційна, так і політична активність завжди знижується. Один показник не припиняє динамічно зростати – кількість замовчування важливої для суспільства інформації. Якщо кілька місяців тому ми ще могли повідомити про те, що такий-то канал, чи два-три канали, насмілюються замовчувати такий-то важливий факт, то тепер фіксуються переважно випадки ТОТАЛЬНОГО ігнорування інформації. Себто жоден (ну, або майже жоден – каналами, чий голос часом вибивається з хорового мовчання, зазвичай є 5-й та СТБ) із восьми загальнонаціональних ефірних каналів, які мають новини, не повідомляє певну новину, яка варта уваги. Таких випадків у грудні 2010 року було 2603 (!!!).

Які ж новини від нас приховують?

Ось дещо:

у проекті держбюджету-2011 на медобслуговування одного члена Кабміну передбачено таку саму суму, що й на лікування понад 4 тисяч українців;

зареєстроване безробіття в Україні в листопаді зросло до 1,6% – Держкомстат;

нарахування з нового року пені за несвоєчасну оплату житлокомпослуг є незаконним – заява Національної федерації профспілок України;

Держказначейство заблокувало 13 млн грн на рахунках Львівської міськради, вона не може платити бюджетникам зарплати;

Кабмін оприлюднив постанову про продовження квотування експорту зерна на І квартал 2011 року;

позицію "БЮТ – Батьківщини" щодо нелегітимності влади підтверджено Венеціанською комісією – заява "Батьківщини";

Тимошенко закликає до формування народного опору чинній владі;

Янукович побажав Лукашенку перемоги на президентських виборах;

звільнено з посади директора архіву Сумської області історика, дослідника репресій та Голодомору Геннадія Іванущенка

парламент України звільнив чергових вісьмох суддів Верховного Суду

Єврокомісія закликала Україну переглянути рішення щодо неучасті у Нобелівській церемонії;

Глава УПЦ (Київського патріархату) просить столичну владу розібратися з ситуацією усунення священиків КП від участі в похоронах киян;

зміна статусу візиту Януковича до Латвії сталася через те, що він не захотів відвідувати Музей окупації Латвії;

брата Генпрокурора Миколу Пшонку призначено заступником голови Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ;

Президент України призначив бізнесмена Фірташа співголовою Національної тристоронньої соціально-економічної ради;

у Національному форумі профспілок України називають пенсійну реформу «аферою влади»(23 грудня);

Держказначейство заблокувало 13 млн грн на рахунках Львівської міськради, вона не може платити бюджетникам зарплати (30 грудня).

***

Це лише приклади, далеко не все (повний перелік тут, хоча і його навряд чи можна вважати повним). Важливі теми – поняття відносне. Не сумніваюся, що серед легендарних дописувачів у коментарях УП знайдуться такі, що стверджуватимуть: ці теми й не були варті згадки в новинах.

Що тут заперечиш?

У США діє Project Censored - науково-дослідницький проект, що визначає головні теми, замовчані або непропорційно висвітлені американськими ЗМІ протягом року. Ця робота триває вже тридцять років. Теми пропонують читачі, студенти та журналісти, а відбирає незалежне журі. Ось як виглядає їхній топ-10 за минулий рік.

1. Плани щодо позбавлення долара США ролі світової валюти;

2. Американський оборонний департамент – найбільший забруднювач довкілля на Землі;

3. Недоторканність особистої інформації в інтернеті під загрозою;

4. Іміграційна поліція США таємно утримує під вартою та судить людей;

5. "Таємна війна" США в Пакистані;

6. Обмеження системи охорони здоров'я позбавили життя тисячі американців;

7. Зовнішній капітал спустошує Африку;

8. Винищення індіанців у Перуанській Амазонії;

9. У Палестині порушують права людини

10. США фінансує та підтримує Талібан.

І, звісно ж, Project Censored закидають дріб'язковість, конспірологію, непатріотичність, занудство і тому подібні речі. Мовляв, чому це має хвилювати аудиторію, що наша держава заслала в Пакистан бойовиків, або що якісь нелегали сидять у буцегарні... Чому аудиторію взагалі має щось хвилювати?

Якщо тримати аудиторію на дозованій правді, дистильованих та вихолощених новинах, – пояснюючи собі, що це для її ж блага, або нічого й не пояснюючи, в наш час це вже не обов'язково, – з часом вона справді вже нічого не хоче знати.

Є ідея зробити щось на кшталт Project Censored для України. Але ви скажіть, вам це треба?

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.