Грузинський дебют

Автор/джерело -  © Ольга Самсоненко, “Контракти.UA” 



Дата публiкацiї - 15.04.2011 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1962

Грузія до цих пір на шляху реформ. Але те, що зроблено, як і в які терміни, вражає уяву. Здається, що Саакашвілі і його «гарвардські хлопчики» розігрують зразково-показову шахову партію - хід за ходом, крок за кроком - перетворюючи бідну кавказьку республіку, осколок колишнього СРСР, в одну з найбільш привабливих економік світу. І в них це чудово виходить.

Гордість грузинського МВС - прозора будівля міністерства; матеріальне втілення девізу грузинської поліції «Прозорі у всьому»

Нещодавно Світовий банк оголосив Грузію 11-ю країною в світі за легкістю започаткування та ведення бізнесу (грузини випередили при цьому Фінляндію, Швецію та Японію). Forbes назвав цю країну четвертою за легкістю податкового тягаря на бізнес. Попереду лише Катар, ОАЕ і Гонконг.

У цьому році очікується більш $1 млрд. прямих іноземних інвестицій. Це в 3 рази більше, ніж було в 2010-му. Така динаміка - результат сприятливого економічного клімату, зростання економічних показників і, зрозуміло, відсутності в країні корупції. Очікуване зростання ВВП в 2011 році - на рівні 6-7%.

А ще зовсім недавно були підписані контракти на будівництво двох 40-поверхових хмарочосів в Тбілісі і Батумі між грузинською Silk Road Group і американською Trump Organization (той самий Дональд Трамп зі своїм відомим «Ти звільнений»). Загальна вартість проекту - $ 250-300 млн.

Почати бізнес у Грузії - одна з найпростіших процедур у світі. За 1 день не тільки можна зареєструвати компанію, але і почати операційну діяльність. Ринок Грузії в рівній мірі відкритий як для місцевого, так і для іноземного капіталу, при цьому для створення підприємства статутного капіталу не потрібно взагалі.

Кількість державних ліцензій, які необхідно було отримати в Грузії для початку будь-якого виду економічної діяльності, було скорочено з 914-ти до 144-х. Кількість податків - з 22-х до 5-ти. Для структур, що займаються видачею ліцензій, ввели жорсткі тимчасові обмеження на розгляд заявки. Якщо протягом цього періоду чиновники не реагують, ліцензія вважається автоматично виданою.

Тігіпко у Бендукідзе так нічому і не навчився. Перед тим, як приймати новий Податковий кодекс, наші законодавці і міністри вивчали досвід Грузії. Сергій Леонідович, не встигнувши зустрітися з Кахою Бендукідзе в Тбілісі, запрошував колишнього міністра економічного розвитку Грузії в Україні розповісти про грузинський досвід економічних реформ.

Чужий досвід не став в нагоді. Як живеться українському бізнесу з січня 2011 року, після прийняття Податкового кодексу, ми пишемо мало не в кожному номері “Контрактів”. Непристойно порівнювати ЦЕ з існуючими в Грузії п'ятьма податками (прибутковий, на прибуток компаній, ПДВ, податок на майно та акциз), сукупного податкового навантаження на зарплату в 20% і параноїдальним прагненням держави до полегшення ведення бізнесу та зниження податків.

І ще. Згідно з «Актом економічної свободи», одним з авторів якого є той же Бендукідзе, «жоден новий податок не може бути введений, жодна ставка податку не може бути збільшена іншим способом, окрім як за допомогою більшості голосів громадян Грузії, отриманих на національному референдумі».

Каха Бендукідзе - відомий бізнесмен, в минулому (до 2004 року) - голова правління та генеральний директор російської корпорації «Об'єднані машинобудівні заводи»; колишній (з 2004 по 2008 роки) державний міністр Грузії з економічної та структурної реформи. Після відставки з посади міністра заснував “Вільний університет” для популяризації ідей ліберальної економіки. Автор надліберальної програми «Акт економічної свободи».

 

Грузія країна виноробів і всі навколо про це нагадує. Але зараз вино в загальному експорті країни займає лише 3%. На першому місці - металургія

У кризу грузинський ларі не девальвував. Зараз за один американський долар дають 1,69 ларі, на початку 2008 було близько 1,6. У світлі цієї «відмазки» НБУ в стилі «восени 2008 року ми робили всі можливі зусилля» виглядають саме так, як і названі.

Співвідношення імпорт/експорт грузинської економіки становить 70 до 30. Основні напрямки експорту - феросплави, продукція сільського господарства та мінеральна вода.

Грузія не тільки прагне до нарощування експорту, але і диверсифікує його. У 2003 р. це була аграрна країна. За наступні п'ять років частка агарного сектору знизилася до 17%, а перше місце посіла металургія (32%). 8% грузинського експорту зараз припадає на автомобілі і комплектуючі до них; у 2003 р. такої статті фактично не було.

Грузинський ринок зацікавлений в Україні. По-перше, це історичні зв`язки, в т.ч. економічні. Вони дуже сильні і їх складно поламати. По-друге, вже немає тієї неспішної ліні, яка була присутня у грузинських бізнесменів протягом багатьох років: була Росія і був величезний ринок збуту. В один не дуже прекрасний день бізнесмени прокинулися і почули - економічне ембарго. І зрозуміли - збуту немає.

А наша країна цікава перш за ринком збуту і близькістю до Європи. Тому зараз Україна входить в першу п'ятірку країн, у яких з Грузією торгові відносини.

Все, що говорять про грузинську патрульну поліцію - правда. І те, що за один день звільнили 14 тисяч даішників, і те, що зарплати у них по 500 доларів, і те, що будівлі МВС і поліцейських відділень - прозорі, зі скла.

Влітку 2005 року вся дорожня поліція була ліквідована як клас, а всі люди, які там працювали, були звільнені. Потім замість двох структур - дорожньої поліції і дільничних поліцейських - була створена патрульна поліція. Співробітників нової служби набрали по конкурсу з нуля, це були не колишні поліцейські, а абсолютно нові люди. Зі старих співробітників в результаті конкурсу залишилося менше десяти відсотків. Новим поліцейським в рази підняли зарплати ($ 400 замість колишніх $ 30), видали нову форму і нормальні машини (Skoda і Volkswagen Passat для міста; Toyota - для патрулювання гірських районів). Хабарників звільняли, судили і садили.

Патрульні поліцейські заклали основу для нового Міністерства внутрішніх справ. У результаті за кілька років рівень довіри до поліції в Грузії зріс до 85%.

Цінових обмежень на продукти немає. Тобто всі ці так добре знайомі нам мінімальні та максимальні ціни, бухінець хліба за соціальні дві гривні і т.д. - відсутні. Держава ніяк не повинна втручатися в економіку, крім регулювання штучних монополій. У Грузії захищається конкуренція і це абсолютно відкритий ринок. Ціноутворення, незважаючи на стрибки цін на світових ринках, визначається тільки конкуренцією.

Держава активно займається самопіаром. Інформаційне забезпечення реформ йде паралельно з самими реформами. За останні роки в Грузію зайшли найбільші світові готельні мережі: Marriott, Sheraton, Kempinski, Hyatt. Вони не пустують, а досить активно заповнюються приїжджими: як тільки активно почала розвиватися інфраструктура Грузії, була запущена піар-компанія про туристичну привабливість країни.

Боржомі - це безкоштовна реклама Грузії. Не тільки тому, що на бренд працює його 120-літня історія. І не тому, що реклама нової пляшки «Боржомі» на вулицях України (новий дизайн упаковки приурочений саме до ювілею марки) - це і реклама країни-виробника.

Компанія IDS Borjomi Georgia, яка володіє всіма правами на видобуток, розлив води та використання ТМ «Боржомі», є чудовим прикладом успішного ведення бізнесу в країні.

У Грузії немає «чорних» зарплат. Ні до чого. Якщо в України, щоб працівник отримав на руки 100 доларів зарплати, потрібно сплатити близько 60 доларів податків (нарахування та утримання), то в Грузії ця цифра (об'єднаний прибутковий і соціальний податок) складає до 20%. Більш того, грузин такі питання навіть дивують: ну як це - виплачувати зарплату в конвертах! Відсутня в Грузії і мінімально встановлена законом зарплата.

 

Зміни стосуються не тільки економіки та боротьби з корупцією. Це - новий пішохідний міст через річку Куру. Скло і мереживо металевих труб посеред старого Тбілісі

Хабарів теж немає. Взагалі. Одна справа, коли ти читаєш, що в одній з найбільш корумпованих країн колишнього СРСР немає корупції. І зовсім інша, коли ти чуєш це від усіх, з ким доводиться спілкуватися. Не те, щоб давати хабара раптом стало не прийнято. Просто система покарання як тих, хто беруть хабарі, так і тих, що дають (і тих, і інших садять на строк від 5 до 7 років), принесла свої плоди.

«По-перше людей, які раніше були при владі взагалі немає. Всіх поміняли, зараз скрізь працюють молоді люди» - розповідає Паата Куртанідзе, засновник найбільшої фармацевтичної корпорації «Аверс-Фарма».

«По-друге, коли до влади Саакашвілі прийшов, кожен день показували мінімум 10 сюжетів про те, як заарештовували різних суддів, чиновників за те, що вони брали хабар. Десь через рік почали показувати, як заарештовували тих, хто пропонував хабар. Чиновники через рік вже боялися, коли до них хтось приходив і пропонував хабар, вони думали, що це провокація. І вони відразу ж телефонували до органів, що хтось приходить і хабар пропонує. Так люди перестали не тільки брати хабарі, - люди перестали давати хабарі».

Державне фінансування присутнє тільки в інфраструктурних проектах: дороги, мости, будівлі, школи. У банках державного капіталу немає, а в нових лікарнях - є. До Нового Року планується відкрити 45 нових, європейського класу лікарень, відбудованих приватним сектором (страховими компаніями) за підтримки держави. Близько 300 млн. ларі - це підтримка страховиків урядом Грузії відповідно до програми по страхуванню населення.

Замість державного Фонду соціального страхування - приватні страхові компанії. У 2007 році Паата Куртанідзе відкрив першу медичну клініку, сьогодні їх 8 і ще 2 будуються; а в 2009 році ним була відкрита страхова компанія (зараз найбільша зі страхування здоров'я в Грузії).

Займатися страховим бізнесом - вигідно. Раніше малозабезпечені сім'ї отримували допомогу від державного страхового фонду, тобто фонд фінансував їхні медичні послуги безпосередньо. Три роки тому уряд вирішив скасувати держструктуру, оскільки справедливо вважалось, що там присутня корупція. Було вирішено віддати все у підпорядкування приватних страхових компаній; охорона здоров'я стала комерційною.

Тепер категорії малозабезпечених громадян визначаються міністерством охорони здоров'я; у них є соціальні агенти, які оцінюють стан кожної сім'ї. Тільки 25% жителів Грузії - найбільш незаможні верстви населення - отримують за державний рахунок медичну страховку і безкоштовну якісну медичну допомогу. Ще 25% населення застраховані самостійно в приватних страхових компаніях.

Пенсійна реформа ще не проведена, але пенсійного фонду вже немає. На думку Кахи Бендукідзе, пенсійний фонд у пострадянських країнах - фікція. Він може бути ефективним лише в одному випадку - якщо в країні історично спостерігається приріст населення. А якщо в країні дефіцит пенсійного фонду, то це незворотньо веде до допомоги з держбюджету. Єдина здорова система - коли люди самі збирають на свою старість.

Тому пенсійна реформа рухається в двох напрямках: підвищення пенсійного віку і відсутність гарантованої майбутньої пенсії, заміна її на адресну соціальну допомогу. Адже серед пенсіонерів можуть бути люди забезпечені і люди, які не мають інших засобів до існування, окрім пенсії. Принцип суспільної справедливості по-грузинськи означає, що допомога (і пенсія в тому числі) повинна надаватися лише тим, хто її по-справжньому потребує.

 

Приклад успішних інвестицій - компанія IDS Borjomi International. У 2009 році на конкурсі, проведеному урядом Грузії, вона отримала ексклюзивну ліцензію на видобуток і виробництво «Боржомі» до 2034 року

Російську мову ще пам'ятають. Але це досить дорослі жителі країни, що встигли пожити при СРСР. Молодь же російської практично не знає, але при цьому, як правило, досконало володіє однією зі світових іноземних мов. Це зрозуміло і виправдано.

І наостанок (щоб все не здавалося таким вже й ідеальним): вражає практично повна відсутність наземних пішохідних переходів. У спробі перейти дорогу в Тбілісі «правильно» довелося пройти більше півкілометра, поки я не побачила, як люди переходять жваву шестисмугову дорогу без жодних дозволяючих перехід дорожніх знаків. Просто перебігають перед машинами на свій страх і ризик. Місцева подруга на моє запитання, як же вони переходять дорогу без пішохідних переходів, відповіла: а навіщо вони потрібні, якщо все одно ніхто по розмітці не переходить.

...Для того, щоб навчити грузинських водіїв зупинятися на червоне світло, патрульній поліції знадобився рік. Щоб вони робили це на стоп-лінії, а не за нею, - ще один. Вважаю, що приїхавши наступної весни в Тбілісі, я виявлю і наземні переходи, і дисциплінованих пішоходів. Тому що реформи - вони не тільки в економіці, вони і в головах теж...

Грузини про хабарі...

Паата Куртанідзе, засновник найбільшої фармацевтичної компанії «Аверс-Фарма»:

- У мене був такий випадок. Десь у 2006 році у мене була невелика ультразвукова ванна, її потрібно було калібрувати кожен рік, отримувати сертифікат відповідності. Ми її купили за кордоном, але найближчий інститут метрології знаходиться в Москві. Коли прилетів до Москви в “Домодєдово”, хотів задекларувати. І російські митники запитують мене: що це за ультразвуковий апарат такий, скільки коштує? Я відповідаю: 700 доларів. Тоді вони кажуть, - треба платити мито 35%. Добре, я заплачу... Але для цього треба було її оформити, в Грузії задекларувати, потім це, потім те... При цьому ти вже не можеш її вивезти з Росії, треба вирушати в Міністерство охорони здоров'я Російської Федерації, отримувати ліцензію на ввіз і т.д... Я втратив там 3 години. Тоді виходжу і думаю: що ж робити? І в цей час до митників жінка заходить, дістає гроші, - російська жінка. І відразу у мене з'явилася ідея: треба хабар дати. Я зайшов і кажу: хлопці, скільки треба? 50 доларів, кажуть. Дав, все оформив і вийшов. Незважаючи на те, що я втратив 3 години, я зрадів тому, що настільки відвик щось комусь пропонувати, що протягом трьох годин мені не прийшло в голову, що можна хабар дати.

... про Український ринок збуту

Заза Кіквадзе, генеральний директор IDS Borjomi Georgia:

- Перед запуском нового дизайну для упаковки води ми проводили глибинні споживчі дослідження і з'ясували, що одна з трьох речей, з якими асоціюється наша країна - це мінеральна вода Borjomi. Тому коли воду Borjomi називають візитною карткою Грузії, то це цілком заслужено. За підсумками 2010 р, обсяг виробництва компанії склав 110 млн літрів, при цьому потужність свердловин використовується зараз всього на 55%. Поставки «Боржомі» з Грузії, експорт нашої продукції здійснюються на даний момент більш ніж в 30 країн світу, але 30% експорту - це Україна. Плани в Україну на 2011 рік у нас дуже великі. Український підрозділ IDS Borjomi International - це IDS Group Ukraine, яка є ексклюзивним дистриб'ютором Borjomi в Україну, - збирається збільшити обсяги продажів води в пляшках на 14,3%. Ми, звичайно, сподіваємося і на хороші результати продажів у зв'язку зі зміною дизайну пляшки. За всю історію існування Borjomi її міняли всього 8 разів, причому останні радикальні зміни відбулися більше 40 років тому. Тому, плануючи продажу, ми на це розраховуємо теж.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.