Як добре виспатися? Сім правил короткого, але корисного сну

Автор/джерело -  © Ольга Кушпен, “Школа життя” 



Дата публiкацiї - 2.07.2011 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2034

Підручники з біології стверджують, що людині необхідно 7-8 годин для сну. Але в житті кожного сучасного громадянина бувають дні, а то й цілі тижні чи місяці, коли доводиться спати по 4-5 годин на добу.

Існують легенди про йогів, які, нібито, взагалі ніколи не сплять, а Наполеон вважав, що сон - це всього лише шкідлива звичка. Звичайно, великий полководець не зміг підтвердити свої слова на практиці, і нам теж навряд чи вдасться повторити подвиг індійських йогів. Але все ж, чи можливо для нас, - простих смертних, скоротити час, необхідний для сну? Виявляється - так!

Отже, сім основних пунктів, необхідних для того, щоб не тільки істотно скоротити свою потребу в сні, але і зробити його більш глибоким і корисним:

1. Релаксація

Уміння розслаблятися - це не така вже й дрібниця, як може здатися з першого погляду. Від цього навику залежать багато якостей, - такі, як доброзичливість, оптимізм, стресостійкість, сприйнятливість. На сході розслабленість взагалі вважається ознакою святості, а йога - це система вправ для досягнення тотального розслаблення, в якому людина отримує таємне знання. Але не будемо вдаватися в містику, а скажемо тільки, що в даному випадку нам важливо навчитися розслаблятися для того, щоб допомогти організму звільнитися від ментального сміття і затиснення м'язів. Інакше сон вийде не таким глибоким і корисним і, як наслідок, - його потрібно буде більше.

2. Довкілля

Головну роль тут відіграє мікроклімат: надмірна спека і холод можуть істотно збільшити вашу потребу у сні. І навіть якщо у вас є на це час, то самопочуття і настрій, з яким ви прокинетеся, точно того не варті. До того ж було б дуже корисно, якби ви виробили звичку провітрювати приміщення перед сном, навіть якщо вам здається, що «і так влаштує». Людина має властивість звикати до багато чого, і ви можете просто не помічати, що повітря в кімнаті стало несвіжим.

3. Харчування

Надто важливий пункт! Ніякої їжі за 5 годин до сну! Якщо не можете відмовитися від вечері, то їжте тушковані овочі близько 16:00 і тепле молоко з медом, фенхелем і мускатним горіхом після 18:00 або безпосередньо перед сном. Фенхель і мускатний горіх - це такі спеції, які не тільки допоможуть розслабитися і швидко заснути, але і зроблять ваш сон більш глибоким. А молоко на ніч - дуже хороший засіб для тих, хто страждає звичкою зловживати вечерею. До того ж, якщо пити його на ніч кожен день - воно живить нервову систему, і як наслідок - поліпшується пам'ять, здатність навчатися, підвищується стійкість до стресів.

4. Лягайте раніше

В ідеалі - о 22:00. «Година сну до 00:00 дорівнює двом годинам сну після», - стверджував Поль Брегг, і не тільки він! За три тисячі років до нашої ери мудрі арії записали в своїх ведах практично те ​​ж саме.

5. Душ

Теплий душ перед сном - не тільки гігієнічна необхідність, але і додатковий засіб для розслаблення. Вранці - контрастний або холодний душ, а ввечері - теплий. Головне - не переплутайте!

6. Забудьте про снодійне та іншу гидоту

Навіть якщо у вас безсоння або ви не можете довго заснути, не вдавайтеся до хімії. Повірте, пунктів, викладених мною, достатньо для того, щоб ваш сон був здоровим і приємним. Все, що вам треба - це тільки освоїти і застосовувати їх всі.

7. Спіть поодинці

Навіть якщо ви шалено кохаєте свою половинку, спати все одно краще одному. Секс сексом, але для сну краще мати інше місце, де завжди панує спокій і тиша. Про те, щоб спати з кішкою або собакою, і говорити не буду - ті, хто так роблять, не уявляють, наскільки це шкідливо.

Приємних снів і гарного настрою зранку!

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.