Як вести себе у вуличній бійці?

Автор/джерело -  © “Школа життя” 



Дата публiкацiї - 16.10.2011 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2150

Результат вуличної бійки залежить не тільки від сили удару. Моральні бар’єри і страх можуть ввести в ступор навіть досвідченого спортсмена. Але якщо досвідчений боксер, скоріше, боїться серйозно покалічити супротивника, то фізично непідготовленою людиною керує насамперед страх за себе.

Як вести себе в вуличній бійці, що можна зробити для її запобігання, і як бути, якщо не залишається вибору?

1. Спробуйте словами

Шкіряна куртка поверх «Абібасу», кепка на голеній голові, звернення «агов, Вася». Жителям спальних районів і невеликих міст це знайомо. Але, незважаючи на грізний вигляд гопників, бійка з ними не обов'язкова. Їм важливо отримати з вас гроші і самим не отримати по нирках. Так що словами можна цілком вирішити конфлікт. Щоправда, не варто заглиблюватися в нетрі їх маргінального сленгу. Все одно нічого не зрозумієте, повгрузаєте в поняттях і в підсумку виявитеся на їхньому полі. Відповідайте коротко або питанням на питання. Можна дезорієнтувати ворога зарозумними термінами (будь-яке слово більш ніж на три склади), але не захоплюйтеся - вважатимуть за провокацію. На практиці, якщо заведете розмову в глухий кут, і їм нічим буде крити ваше останнє слово, гопота ретирується в пошуках менш балакучої жертви.

Яскравий приклад такої поведінки зображено у відомому фільмі “Мама, не горюй!” у сцені розмови героя Гоші Куценка Артура з "братками".



2. Контролюйте себе

За великим рахунком уникнути краще не бійки, а самого контакту. Проходячи повз групи потенційних агресорів, не звертайте на них уваги. Пам'ятайте, що 87% людей відчувають, коли за ними спостерігають зі сторони. І велика ймовірність, що саме ця компанія в ті 13%, що залишилися, не входить. Так що не стріляйте зайвий раз очима. Якщо стратегія не спрацювала, і з вами завели розмову, тримайте в голові наступне. По-перше, не сприймайте всерйоз їх загрози. Як вже було сказано, отримати не хочеться нікому, тому хулігани будуть залякувати, щоб ви самі відмовилися від можливості фізичного опору. Не виправдовуйтеся і не задкуйте - ці дії видають у вас жертву. Ну і, звичайно, якщо вам запропонували «піти відійти», то відмовтеся і внесіть смуту в хитку свідомість агресора.

3. Не контролюйте себе

Ви хотіли б битися з закінченим психом? Ваш супротивник теж не хоче. Якщо не соромно, «зірвіть стоп-кран» і зображайте буйного. Проявіть ініціативу - атакуйте першим! Так у вас буде перевага - нерухома ціль, яка не очікує атаки. Існує ефективна зв'язка: удар в ніс, в живіт (або в пах) і зверху по голові (або знизу коліном в обличчя). Бійці з досвідом рекомендують серію ударів при русі вперед. Якщо вас повалили на спину, не соромтеся використовувати лікті, коліна і свою голову. І як можна активніше рухайтеся.

4. Розберіться з причинами страху

Страх перед бійкою може мати різні причини: страх зіпсувати зовнішність, небажання відчувати біль або навіть гарне виховання. Адже цивілізованій людині битися не пристало, чи не так? Але слід засвоїти, що навіть сьогодні первісні правила і закони нікуди не поділися. Вони трансформувалися, підлаштувавшись під сучасний формат. Чоловіки сьогодні точно так же годують сім'ю, тільки не вбиваючи мамонтів, а заробляючи гроші в офісах. Від того, що за останню пару мільйонів років ви жодного разу не ганялися зі списом за волохатим слоном, чоловіком ви бути не перестали. Тому забудьте про умовності. Битися - не означає зрадити свою інтелігентність.

5. Тренуйтеся морально

Інша справа - страх через банальне невміння битися. Щоб побороти цю фобію, існує психологічний прийом. Уявіть неминучість бійки, намалюйте в свідомості картину того, що відбувається і складіть алгоритм своїх дій. Куди вдарите спочатку? Кого відключите першим? Що робити далі? Частіше перегравайте цю сцену. Справа в тому, що підсвідомість не здатна відрізняти реальну подію від вигаданої. А «накрутивши» себе належним чином, дивись, та й спрацює рефлекс, особливо коли ситуація не залишить вам вибору.

6. Не соромтеся тікати

Ще одна причина, через яку вплутуватися у вуличну бійку не ризикують навіть спортсмени - непередбачуваність. Ви можете повертатися з тренування по карате, де п'ятнадцять хвилин тому розкидали на татамі п'ятьох спаринг-партнерів, і спасувати при вигляді щуплого агресора. Причина? На вулиці немає правил. У кишені у злодія може виявитися ніж; за рогом чекає сигналу підкріплення; немає судді, який вас розтягне.

До того ж, підворіття - не місце для красивих прийомів і кидків. За статистикою, 80% вуличних бійок закінчуються в партері, тобто на землі.

Коли Жан-Клода Ван Дамма запитали, як він перемагає у вуличних бійках, актор без коливань відповів: «Я швидко бігаю».

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.