Пишіть від руки й ви не втратите здібність логічного мислення

Автор/джерело -  © Ґюнтер Біркеншток, Анна Коталейчук, DW-Німецька хвиля 



Дата публiкацiї - 4.10.2012 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2571

Сучасні комунікаційні засоби витісняють написані від руки нотатки. Але в повсякденному житті письмо продовжує відігравати важливу роль. Для експертів вміння писати від руки є взагалі основою логічного мислення.

Письмо – це дзеркало душі та настрою

У німецькій «фортеці гуманітарних наук» – університеті Тюбінгена – науковці активно розвивають ідеї про написане слово. У жовтні там відбудеться конференція, на якій літературознавці та культурологи дискутуватимуть про роль письма в епоху цифрових технологій.

Експерти припускають, що рукописні тексти дедалі успішніше протистоять машинописним нотаткам. Можна почути, зокрема, таке пояснення: «У той час, як набір на комп`ютері робить акт письма невидимим, написання від руки пропонує не просто результат, а сам процес». Це означає, що в написаному від руки виражені почуття й навіть настрій автора.

Написане від руки - цінніше

Отже, ставити хрест на вмінні писати від руки, зарано. На це вказують не лише численні об’єднання за інтересами, члени яких колекціонують, наприклад, автографи знаменитостей чи історичних постатей. На картках з афтографами до сьогодні ставлять підпис від руки. Якщо на фотокартці, книжці чи інших речах стоїть підпис відомої людини, їхня ціна одразу зростає.

 

Написане композитором Бетховеном кілька століть тому від руки сьогодні має величезну цінність

У США літературний журнал «The Rumpus» залучив до проекту «Листи поштою» одного з відомих письменників. Три-чотири рази на місяць цей письменник пише листи. Їх копіюють і розсилають передплатникам в усьому світі. У Німеччині існує компанія, що називається «Feine Reime» («Гарна рима»). Спеціалісти в галузі шрифтів і дизайну спеціально для вас естетично напишуть любовного листа.

Письмо – це дзеркало душі та настрою

Існує велика кількість фахівців та знаменитостей, які не перестають наголошувати на культурній цінності писання від руки. Міріам Мекель, викладач інформаційно-комунікаційного менеджменту в університеті Санкт-Галлена, якось у розмові зі щотижневиком Die Zeit зазначила: «Лише завдяки нашій писемності ми маємо доступ до повноцінного життя».

На думку Мекель, писання від руки має особливе значення. Фізичний акт письма важливий для більш глибокого розуміння речей: «Тільки той, хто може по-справжньому доторкнутися до чогось фізично-матеріального, має можливість це зрозуміти».

 

У повсякденному житті ми майже не пишемо від руки

Причини слід шукати в школі

Загалом експерти єдині в поглядах: надзвичайно важливо отримати навички письма як культурну техніку. Водночас нині можна спостерігати протилежну тенденцію. Чи залежить це від розвитку нових технологій, таких як смартфони та IPad? Річ у тім, що сьогодні дедалі менше людей пишуть від руки.

Особливо це помітно в школах, де дедалі більшим стає розрив між тими дітьми, які вміють добре писати, і тими, які для цього докладають багато зусиль. Це констатує викладач педагогіки Анґела Ендерс (Angela Enders) з університету Регенсбурга. На її думку, одна з основних причин погіршення письма лежить у самій шкільній освіті.

Починаючи від 1970-х років, суттєво знизилася важливість писати від руки. Існують навіть програми, які перешкоджають розвитку індивідуального письма: у деяких школах Гамбурга, наприклад, дітей вчать писати лише друковані літери, а не чистописанню: мовляв каліграфія є занадто складною справою для дітей і переобтяжує їх.

Письмо допомагає думати

Педагог Ендерс не погоджується з такими міркуваннями й наголошує: витіснення каліграфічного письма призводить до того, що студенти розвивають інші форми сприйняття й мислення.

«Тексти, написані від руки, слід ретельніше продумувати, ніж ті, що я набираю на комп’ютері», - говорить Ендерс. Коли працюєш на комп’ютері, то в текст можна щось вставляти, пересунути, змінити. Текст можна пропустити через програму перевірки орфографії. Натомість коли дитина пише від руки, вона повинна від самого початку спланувати й продумати, що і як писати: «Це призводить до того, що діти вчаться думати по-іншому – більш логічно та з висновками».

Незважаючи на загальні тенденції, у німецьких школах, як і раніше, практично все пишуть від руки. Натомість у Швеції зовсім скоро ситуація може змінитися. Там уже існують класи, в яких діти вчаться писати виключно на комп’ютерних клавіатурах.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.