Шкідливі френди в «Фейсбуці»: терпіти, приховати або розфрендити?

Автор/джерело -  © Inopressa.ru 



Дата публiкацiї - 28.06.2013 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2877

«Фейсбук» часто змінює індивідуальність людини - принаймні, враження, яке вона справляє у віртуальному світі.

"Коли все зводиться до фотографій, оновлень статусу і уподобань інших сторінок, особиста чарівність і дотепність стають помітнішими, але водночас можуть спливти і гірші риси: старанність видаватиметься повним безумством, а милі примхи набриднуть гірше смерті", - застерігає читачів «Time» Маргарет Рок.

Спілкування в "Фейсбуці" може вбити у вас віру в людство, але є прості заходи обережності - чиїсь записи приховати, а когось розфрендити.

Автор виокремлює 8 типів "небезпечних френдів", радить, як їх розпізнати і що робити.

1. "Пускач пилу в очі"

Вселяє почуття: "люблю і ненавиджу". Весь час розповідає про дивні подорожі, не забуває сповістити, що на роботі його підвищили, на день народження завалили подарунками і т.п.

Рок роз’яснює: "Це класичний позер. Звичайно, в "Фейсбуці" його життя здається безтурботним, але, якщо йому так добре живеться, чому він вічно стирчить у соцмережах?" Автор підозрює, що насправді такі люди по вуха в боргах і взагалі трохи маніяки. Вона радить приховувати їхні повідомлення в стрічці і сподіватися, що коли-небудь у них почнеться смуга невдачі.

2. "Опра Уїнфрі"

Нескінченно постить духопід’ємні афоризми, фотографії світанків і посилання на статті про позитивне мислення. "Начебто "Пускач пилу в очі", тільки з ухилом до співчуття. Їй добре живеться, і вона хоче, щоб тобі теж жилося добре, але не надає реальної допомоги, а просто відтворює лаконічні сентенції", - йдеться в статті.

Автор підкреслює, що наміри у "Опри" добрі, але її поради "не більше корисні, ніж одноногий на конкурсі, де потрібно дати кому-небудь копняка". І все ж Рок радить ставитися до "Опр" толерантно: "Їхні зачовгані мудрості іноді бувають правдивими".

3. "Скиглій"

Кожен запис - скарга: на недосип, на епічні проблеми з зубом мудрості і так далі. Іноді "скиглії" приховано хваляться: "Зовсім закрутився - не встиг розпакувати речі після поїздки до Мексики, а вже треба збиратися в Нью-Йорка!".

Для "скиглія" "Фейсбук" - притулок, а відповіді, лайки і коментарі лише підживлюють його пасивно-агресивну сутність, зауважує автор. Рок радить розфрендити "скигліїв", а якщо вони дотепні або кумедні - просто приховувати їхні записи в стрічці.

4. "Людина-загадка"

Її записи спантеличують і смутно лякають, натякаючи на якусь бурхливу драму. "Неначе ти застав людей у ​​розпалі суперечки - незрозуміло, що відбувається і в чому проблема", - пише автор.

На думку Рок, якщо зазирнути за лаштунки, з’ясується, що перед тобою просто істерична й інфантильна особистість, яка транслює свої душевні метання, щоб люди зацікавилися. "Природно, коли ти запитаєш: "- Що відбувається?",- отримаєш похмуру відповідь: "- Поясню поштою".

Читати "людини-загадку" - даремно витрачати час. Краще таких людей розфрендити, якщо немає підстав думати, що у них дійсно серйозні проблеми.

5. "Профі"

Він просить залайкати його офіційну сторінку, запрошує на рекламні акції, постить всі згадки про свої досягнення у ЗМІ. Нестримно пише про свою роботу.

"Профі" не бачить різниці між спілкуванням і професійною діяльністю. Рок радить: "Всім потрібно якось заробляти на прожиток, а часи зараз важкі, так що краще терпіти таких людей. Але, якщо вони перетворяться на упертих діячів самореклами, спокійно приховайте або розфрендіть".

6. "Активіст"

Пише про захист тварин, про політику і т.д. Щоб привернути твою увагу, грає на страху, вживає підривні вираження і підбирає картинки.

Ці люди мають свою думку про все, але без аудиторії вони ніщо, зауважує автор. Натомість у "Фейсбуці" вони відчувають себе могутніми і впливовими. Рок радить приховувати їхні записи. Якщо "активіст" виявиться божевільним ненависником - розфрендити.

7. "Тусовщик"

"Можна заприсягтися, що його клонували і відправили на всі урочисті відкриття ресторанів, дебюти клубів та спортивні заходи, - він тримає руку на пульсі всіх новітніх тенденцій", - пише автор. Новий сорт віскі, репортаж з-за лаштунків концерту Пінк, останні девайси ... "Тусовщик" ніколи ніде не забуває вподобати інші сторінки. "Фейсбук" для нього - вічний супутник і зброєносець.

Рок вважає: "Тусовщики" просто хочуть поділитися чимось цікавим і щиро хочуть, щоб ви повеселилися разом з ними, на відміну від "хіпстерів", які занадто круті для "Фейсбуку". Автор радить придушити в собі заздрість і терпіти "тусовщиків" - раптом отримаєте цінну інформацію.

8. "Вічний батько"

На аватарі - троє дітей (замість фото батька). Дивиться на все через призму батьківства і пише виключно про дітей, вивалюючи всі найдрібніші подробиці. Девіз: "Мої діти - це я". Деякі розпинаються про те, як добре виховують дітей.

Для "вічного батька" "Фейсбук" - сімейний щоденник, підсумовує автор. Фотографій немовлят буває занадто багато. Рок радить терпіти "батьків", якщо вони ваші родичі, а якщо ні - просто приховувати їхні записи.

"Дотримуйтеся моїх порад, і вас рідше буде нудити від" Фейсбуку", - підсумовує автор.

Переклад українською «Аратта. Вікно в Україну»

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.