Настав час годувати свою армію

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна” 



Дата публiкацiї - 31.05.2014 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=3142

Україна має гідні розробки в області армійської техніки, яка може цілком відповідати світовим стандартам. Нинішні події в країні, сподіваємося, дадуть усім і кожному ясно зрозуміти, що настала пора годувати свою армію, взувати, одягати і озброювати.

БТР-4Е «Буцефал»

Останнім часом популярною темою на телебаченні і в ЗМІ стала інформація про грандіозні розробках українських зброярів. Окрему увагу журналісти приділяють бойовій техніці.

Треба визнати, на озброєнні української армії в основному техніка, що залишилася у спадок від СРСР. Але є у нас і така гордість, як, наприклад, БТР-4Е.



Ці бронетранспортери примітні тим, що випущені в Україні на заздрість іноземцям. Так, на відміну від вітчизняного автопрому, військова техніка українського виробництва може зрівнятися з зарубіжними аналогами. Ціна однієї такої машини – $1,1-1,5 млн, і перші машини вже приймають участь в бойових діях АТО, що проводиться на Сході України.

БТР-4Е «Буцефал» розроблений «Харківським конструкторським бюро машинобудування» і є гордістю цього підприємства. Та й важливо відзначити, що БТР-4 стоїть на озброєнні нацгвардії Іраку. З озброєння він перевершує більшість іноземних аналогів і входить до 10 найкращих БТР світу.



Так, БТР-4Е з універсальними бойовим модулем «Гром» або «Шквал» оснащений автоматичною гарматою калібру 30-мм для ураження броньованих цілей, 7,62 мм кулеметом ПКТ і автоматичним гранатометом АГС-100 для ведення вогню по живій силі супротивника. Залежно від модифікації, може БТР-4 може мати і протитанковий ракетний комплекс «Бар’єр» з чотирма керованими ракетами (дальність до 5,5 км).

Зазначимо, що такі бойові модулі, в рамках модернізації, можуть бути встановлені на БТР-60/70/80, МТЛБ, БМП-2.

 

Т-64Е

Нове життя старих танків

Харківське КМБ ім.О.О.Морозова не лише розробляє надсучасну бронетехніку - танки, бронетранспортери, а й дає друге життя старій техніці, модернізуючи її до сучасного рівня - як за озброєнням та захисту, так і за експлуатаційними характеристиками.

Так, наприклад, танк Т-54/55, який прийшов на заміну відомій "тридцятчетвірці" ще в 60 років тому, отримав нову 120 або 125-мм гармату, автомат заряджання, сучасну систему ведення вогню та захисту від протитанкової зброї, більш сучасний двигун 5ТДФМ потужністю 850 к.с. (проти 580 к.с. старого двигуна В55, який є прямим нащадком В2 від Т-34). Модернізований танк отримав назву Т-55АГМ



Глибокої модернізації зазнав також танк Т-64 - основний танк Збройних сил України. Роботи по його глибокій модернізації («Булат» та Т-64Е) виконуються на ДП ХБТРЗ (Державне підприємство Харківський бронетанковий ремонтний завод).



Така модернізація дозволяє довести його бойову потужність практично до рівня Т-84У, більш відомого як «Оплот», який створено Харківським конструкторським бюро з машинобудування імені О.О.Морозова.

 

На базі Т-64 створено перспективну важку бойову машину піхоти БМП-64

Також на базі Т-64 створено перспективну важку бойову машину піхоти БМП-64.

Державним підприємством «Державне Київське конструкторське бюро «Луч» створена ціла лінійка надсучасних ракетних систем з протитанковими керованими ракетами:

- «СТУГНА» (100 мм) - застосовується на немодернізованих танках Т-54/55;

- «КОНУС» для танків Т-84-120, Т-72-120;

- «КОМБАТ» для танків Т-80УД, Т-84, Т-72, модернізованих Т-64;

- FALARICK 90/105 - для танкових гармат стандарту НАТО;

- переносний протитанковий ракетний комплекс «СКІФ» 130/152 мм;

- переносний реактивний гранатомет;

- легкий протитанковий ракетний комплекс «КОРСАР» яким можуть оснащуватися бойові модулі бронетехніки.

Підприємство створило також авіаційні комплекси та комплекси морського озброєння.



Насправді в України є дуже гідні розробки в області армійської техніки, яка може цілком відповідати світовим стандартам. На жаль, багато хто з них продають за кордон або “ховають” ще до народження. Але нинішні події в країні, сподіваємося, дадуть усім і кожному ясно зрозуміти, що настала пора годувати свою армію, взувати, одягати і озброювати. І якщо це трапиться, то тоді ми побачимо сучасну техніку не тільки в рекламних роликах і в новинах, але і в нашій армії.

 

«Дозор-Б»

Мрія армійських розвідників і прикордонників - броньований автомобіль «Дозор-Б»

Крім підвищення боєздатності наших збройних сил, це ще й підвищить економічний потенціал розробників озброєння. Ось один з перших претендентів на вступ на службу в ЗС України – бронеавтомобіль «Дозор-Б» також розробки харківських танкобудівників.

Це дійсно сучасна високоякісна бойова одиниця, здатна полегшити роботу військовослужбовців під час ведення служби, особливо в зонах бойових дій. Корпус бронемашини виконаний з броньованої сталі і забезпечує захист екіпажу, десанту і внутрішнього обладнання від стрілецької зброї та зброї масового ураження. Днище має спеціальну форму, яка дозволяє забезпечити захист екіпажу від мін.



Озброєння, яке розміщене в окремому модулі (на відміну від російського «Тигра») з дистанційним керуванням оператором, що знаходиться усередині корпусу, може включати в себе: 12,7-мм зенітну кулеметну установку. Зенітна кулеметна установка оснащена оптичним монокулярним перископічним прицілом ПЗУ-7, які мають кратність збільшення 1,2 і поле зору 50°. Боєкомплект становить 450 патронів (три стрічки по 150 патронів). Кути наведення по вертикалі – від -3° до +68°, по горизонталі – 360°. На додаток 30-мм автоматичний гранатомет КБА-117.

В якості силової установки застосовуються двигуни IVECO 8142.38.11 або DEUTZ BF 4M 1013 FC, ​​кожен з яких представляє собою чотиритактний, чотирициліндровий рядний дизель з турбонадувом і проміжним охолодженням повітря. До складу силової передачі входять коробка передач, роздавальна коробка, колісні редуктора, передня і задня головні передачі і карданні вали. Привід постійний повний. Для зручності управління застосовується автоматична КПП Allison 1000LCT.

Ця бронемашина розроблялася з урахуванням світових вимог, а в арміях світу до солдата вже давно ставляться з повагою, тому вона ще й комфортна. Наприклад, «Дозор-Б» оснащений системою кондиціонування та очищення повітря, а також системою вентиляції з примусовою циркуляцією повітря і видалення порохових газів при веденні стрільби зі стрілецької зброї при вимкнені фільтровентиляційні установці.

Система опалення рідинного типу забезпечує комфортні умови населеності екіпажу і десанту бронетранспортера в холодну пору року за рахунок обігріву повітря в жилому відділенні і обдування теплим повітрям лобових склопакетів.

У 2013 році польська компанія «Міста» (Mista) купила у України ліцензію на виробництво бронемашини «Дозор-Б». На виставці озброєння в Польщі MSPO-2013 був продемонстрований варіант Дозор-Б під назвою «Онцілла» (Oncilla). Перший бронеавтомобіль «Oncilla» був зібраний на Київському бронетанковому заводі, надалі все виробництво буде здійснюватися в Польщі.

 

Український броньований KrAZ MPV TC багатоцільового призначення з протимінним захистом

«АвтоКрАЗ» взяв участь у Міжнародній виставці озброєння та військово-технічного майна «Кадекс -2014», що проходила 22-25 травня на території військового сектора міжнародного аеропорту Астани (Республіка Казахстан).

У масштабному збройовому заході взяли участь 208 іноземних компаній, 54 офіційних делегацій з 28 держав світу, включаючи найбільш відомих виробників озброєння.

На стенді ПАТ «АвтоКрАЗ» відвідувачам виставки був представлений новий броньовик КрАЗ-MPV Shrek One, створений на базі двовісного всюдихода КрАЗ-5233 НЕ.

Це – спільний проект ПАТ «АвтоКрАЗ» та канадської компанії Streit, лідера серед виробників броньованої техніки. Це не перший досвід співпраці двох компаній, в 2006 році в партнерстві КрАЗу зі Streit був створений броньований автомобіль на базі всюдихода КрАЗ-6233 Raptor.

Серед основних факторів, що вплинули на вибір КрАЗу в якості бази броньовика, інженери Streit називають надійність конструкції і використання в автомобілях КрАЗ перевірених часом технічних рішень. Не останню роль, на їхню думку, відіграє ремонтопридатність і розумна вартість експлуатації, а також відмінне співвідношення ціна/якість.

Отже, КрАЗ-MPV Shrek One – багатоцільовий броньований автомобіль високої прохідності класу MPV (Mine Protected Vehicle) з днищем V-подібної форми. Він призначений для виконання завдань з оперативної доставки особового складу підрозділів особливого призначення до місця проведення спецоперацій, а також вантажів і устаткування різного призначення, для чого може бути оснащене сучасним озброєнням і засобами активної і пасивної захисту. Бронювання автомобіля відповідає рівню балістичного захисту B6 +/STANAG 4569 level 2.

Захист від ураження стрілецькою зброєю, осколків гранат, снарядів і ОМП забезпечать:
- Кузов цільного типу несучої конструкції, обладнаний посиленими бронелистами;
- Двері подвійного виконання;
- Подвійні бічні стінки;
- Всередині дверей і стінок встановлений 25 мм вибухозахисний матеріал;
- Низ кузова , що складається з 3 -х стінок , утворює днище клинчастого типу.

Тактико-технічні характеристики:

Колісна формула 4×4
Споряджена маса, 16 000 кг
Пасажиромісткість 2 члени екіпажу + 3 оператора
Балістичний захист B6 + / STANAG 4569 Level 2
Протимінний захист 2xTM57 міни (14кг TNT) під будь-яким колесом 1xTM 57 міни (7 кг TNT) прямо під днищем
Коробка передач 9JS150TA-B
Двигун ЯМЗ-238D (опціонально можуть бути встановлені двигуни Cummins і Deutz)

За рівнем захисту вертикальні стінки і куленепробивне скло за стандартами НАТО порівняти з рівнем 3А (STANAG 4569). Використовуваний вибухозахисний матеріал дещо перевершує за рівнем захисту натівський стандарт (STANAG 4569) 2-го рівня.

Довідка: STANAG 4569. Рівень 2

Протикульовий захист: куля БЗ, бронебійно-запалювальна, патрона 7,62x39 мм на дистанції 30 метрів при швидкості зустрічі 695 м/с

Протиосколковий захист: підрив 155 мм осколково-фугасного снаряда на дистанції 80 м

Протимінний захист: підрив протитанкової міни фугасної дії (маса заряду 6 кг вибухівки):

— вибух міни від наїзду колесом або гусеницею;
2b — підрив міни під днищем.

Також існують і спеціальні версії автомобілів на базовому шасі:

 

КрАЗ-MPV Shrek One

KrAZ MPV Ambulance – автомобіль швидка допомога з протимінної захистом. Призначений для надання першої медичної допомоги постраждалим, а також для їхнього транспортування. Автомобіль оснащений всім необхідним медичним обладнанням.

KrAZ MPV with IA (Shrek One) – багатоцільовий транспортний засіб з протимінної захистом призначено для роботи на вибухонебезпечних ділянках. Автомобіль оснащений краном-маніпулятором зі спеціальним обладнанням і дистанційним керуванням з кабіни.

Чим захистити броньованих соколів?

Україна під час проведення антитерористичної операції на Донбасі втратила 3 бойові гвинтокрили, які не були оснащені сучасними протизенітними комплексами. У той же час, під час операції по звільненню донецького міжнародного аеропорту ім.С.Прокоф’єва 26 травня 2014 року, бойові літаки та гвинтокрили ЗСУ, які вже встигли переобладнати, були недосяжні для наземних зенітних комплексів типу «Голка» або «Стінгер».

Українська авіатехніка оснащуються новим комплексом протидії ПЗРК «Адрос» КТ-01АВ вітчизняного виробництва вже під час боїв.



А чи є вітчизняні «броніки»?

Так, науково-виробниче підприємство «Темп 3000» почало масово постачати ЗСУ, бойові підрозділи МВС та батальйони самооборони сучасними бронежилетами 4/5-го класу (5,45 мм та 7,62 мм звичайна куля) та 6-го класу захисту (6-го за класифікацією НАТО), які здатні витримати кулю 7,63 мм навіть від пострілу зі снайперської гвинтівки з бронебійно-запалювальною кулею Б30/32. В якості захисних пластин застосовуються металеві, метало-керамічні та керамічні пластини та кевларові вставки.

Підприємство також виробляє сучасні протикульові шоломи з полімерних матеріалів.

* * *

Ми з нетерпінням очікуємо коли нарешті нашу армію почнуть підтримувати на рівні держави. Поки спостерігається тільки небувалий патріотизм населення, що за власні гроші одягає, взуває і годує свою армію і лише окремі випадки, коли сучасна техніка починає надходити до війська.

Під час підготовки статті були використані матеріали з сайтів «Україна промислова», «Медіа100» та інших відкритих джерел.

 


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.