Реформа медицини: в період військових дій наука стає практикою

Автор/джерело -  © Петро Олар, “Аратта-Україна” 



Дата публiкацiї - 29.03.2015 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=3386

Наприкінці минулого року відбулася науково-практична сесія «Впровадження наукових розробок у практику охорони здоров’я 2014» яка стала майданчиком, де лікарі-вчені та практики змогли в науковій та практичній площині поговорити про ряд складних проблем сучасної медицини з урахуванням досвіду, що був отриманий в зоні АТО.

Олександр Бур’янов - професор, завідувач кафедри травматології та ортопедії Національного медичного Університету імені О.О. Богомольця

На запитання журналіста Петра Олара відповідає Олександр Бур’янов - професор, завідувач кафедри травматології та ортопедії Національного медичного Університету імені О.О. Богомольця.

- Як забезпечити координацію співпраці медичних служб (МО, СБУ, МВС та ін.) та МОЗ України в рамках єдиної системи надання допомоги хворим в умовах військових дій (із залученням профільних медичних закладів охорони здоров’я районного, міського, обласного рівнів та закладів НАМН України)?

- Найкраще складні проблеми вирішувати разом. То і ми, медики кафедри травматології та ортопедії, започаткували десять років тому на базі Національного медичного Університету імені О.О. Богомольця щорічну конференцію. Нещодавня науково-практична сесія "Впровадження наукових розробок у практику охорони здоров’я 2014", якраз і стала майданчиком, де ми змогли в науковій та практичній площині поговорити про ряд складних проблем. Тим більше в час, коли всі говорять про реформи медицини, слово вчених та практиків буде вагомим і варто щоб його почули як громадяни України так і її законодавці. На помилки в нас немає часу. Ще у пам’яті нашого покоління живі ветерани Другої світової війни на милицях і без ніг.

- Сьогодні ми не маємо права навіть в уяві таке допустити, тому що наша наука і світова медицина за минуле століття подолали багато проблем.

- Ось і на цій, науково-практичній конференції, у дружній атмосфері спілкування та дискусії підводяться підсумки роботи за рік багатьох науково-практичних колективів, що займаються питаннями травматології та ортопедії, хірургії, ревматології, артрології, геронтології. В цьому році на конференції зібралися понад 180 спеціалістів в галузі травматології-ортопедії, хірургії, ревматології з Києва, Харкова, Донецька, Вінниці, Львова, Ужгорода, Запоріжжя.

Саме в час військових дій, коли мало не щодня є нові поранені, організація оперативної допомоги цій категорії громадян України викликає особливий інтерес та відповідальність у провідних спеціалістів, вчених, клініцистів, молодих лікарів, інтернів і навіть наших студентів, що готові стати на захист вітчизни і, як медики, бути на передовій. На відміну від попередніх наших конференцій, де визначалися перспективні питання подальшої наукової роботи, в цей раз ми обговорювали численні суто практичні аспекти профілактики та лікування хворих на сучасному рівні розвитку медицини.

- Як сьогодні покращити надання медичної допомоги пацієнтам з вогнепальними пораненнями кінцівок шляхом оснащення профільних відділень стержньовими апаратами зовнішньої фіксації та апаратами acti-VAC (апаратів вакуумної терапії ран) та ін.

- Це запитання варто б адресувати безпосередньо уряду та профільному міністерству, але і ми не стоїмо осторонь. Наші професори, вчені-медики, кращі спеціалісти, про яких мріє багато клінік світу, готові хоч зараз виїхати в шпиталі поблизу бойових дій, а ще немає великих проблем доставити їх в наш базовий інститут ортопедії. Це і роблять волонтери, які допомагають у доставках хворих та у вирішенні інших нагальних проблем.

 

- Відкриваючи конференцію, Ви зазначили важливість проведення подібних заходів з метою обміну інформацією та досвідом та створення єдиного медичного і наукового простору в проблемі діагностики і лікування травм та захворювань кістково-суглобового апарата. Які на сьогодні вже є досягнення як на кафедрі, так і серед ортопедів України, – чи є щось таке щоб сказати обставини зробили нас кращими в світі?

- Навіть у вітанні до учасників конференції директора ДУ «Інститут травматології та ортопедії НАМН України», академіка НАМН України, професора Георгія Васильовича Гайко і головного ортопед-травматолога МОЗ України, професора Сергія Семеновича Страфуна, було відзначено головні напрямки наших перемог і вдосконалень.

Особливо деталізували в практичній площині нашу співпрацю начальник головного військово-медичного центру «Головний військовий клінічний госпіталь» МО України, генерал-майор медичної служби Казмірчук Анатолій Петрович, та начальник Української військово-медичної академії МО України, професор Савицький Валерій Леонідович.

В рамках конференції проведено круглий стіл та майстер-клас на тему: «Сучасні методи лікування вогнепальних уражень опорно-рухового апарата». Модераторами майстер класу були військові та цивільні травматологи-ортопеди: професор Попсуйшапка О.К., к.мед.н. Костюк А.Н., д.мед.н., полковник мед. служби Лакша А.М., к.мед.н., полковник мед. служби Ярмолюк Ю.О. Були зроблені доповіді та проведено практичний курс по застосуванню систем “actiVAC” та проведенню ультразвукової кавітації при лікуванні вогнепальних ран. Проведений практичний курс по особливостям застосування апаратів зовнішньої фіксації при лікуванні вогнепальних переломів кісток кінцівок.

- А чи важливим на сьогодні є питання як включити до навчальних планів закладів післядипломної освіти тематичні курси з питань надання медичної допомоги при бойовій травмі? Чи багато часу нам треба щоб впровадити єдину систему невідкладної допомоги (TCCC, PHTLS), провести акредитацію існуючих курсів з невідкладної допомоги?

- В цьогорічній конференції активну участь прийняли військові хірурги - ортопеди-травматологи, які спільно з провідними фахівцями у даній галузі прочитали низку лекцій та провели майстер-класи з сучасних принципів надання допомоги постраждалим внаслідок бойової травми. Взагалі, вся перша частина конференції, так чи інакше, була присвячена проблемам та сучасним підходам лікування вогнепальних поранень та переломів, апаратному та неапаратному лікуванню відкритих пошкоджень, наданню допомоги при ускладненнях та наслідках вогнепальних, термічних, мінно-вибухових та інших бойових ушкоджень.

- Як в умовах сьогодення узгодити систему відновного лікування та реабілітації із залученням санаторно-курортної мережі МОЗ та МО України, госпіталів для інвалідів Великої Вітчизняної Війни та інвалідів АТО?

- Під час конференції відбулася спільна нарада президії Всеукраїнської громадської організації «Асоціація ортопедів-травматологів України» та головних ортопедів-травматологів обласних управлінь охорони здоров’я України. Були обговорені питання та прийняті спільні рішення щодо покращення надання допомоги постраждалим внаслідок бойових дій в зоні проведення антитерористичної операції на сході України, щодо забезпечення підготовки кваліфікованих кадрів для надання допомоги як на передовій, так і на етапах та центрах медичної допомоги.

Ми активно вимагаємо від тих хто повинен це зробити, щоб зобов’язати протезно-ортопедичні підприємства (Укрпротезпром) визначити шляхи оптимізації щодо своєчасного забезпечення постраждалих протезними ортезними виробами та засобами пересування (інвалідними візками) з використанням стаціонарів протезних об’єднань. Невідкладно в МОЗ треба вирішити питання про додаткове матеріальне та кадрове забезпечення окремих центральних та міських районних лікарень, які наближені до зони дії АТО, а також лікарень півдня України (Одеська, Херсонська, Миколаївська обл.) ІІ –ІV рівнів надання медичної допомоги.

Друге засідання було присвячено сучасним підходам до лікування ортопедичної патології у дітей та дорослих, лікуванню та профілактиці ускладнень при захворюваннях та пошкодженнях апарата руху та опори, сучасним методам реабілітації ортопедо-травматологічних хворих.

У цілому науково-практична конференція охопила 52 усні та 14 стендових доповідей з найбільш важливих питань сучасної ортопедії та травматології, хірургії, ревматології та біомеханіки.

Під час конференції було організовано виставку новітніх фармакологічних препаратів та ортопедичних засобів для лікування травматологічних хворих, а також проведено презентацію нових друкованих видань з ортопедії та травматології 2013-2014 р.р. При закритті науково-практичної конференції, всіма учасниками відзначено її високий науковий і організаційний рівень, актуальність, відповідність сучасним потребам та вимогам.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.