«Психологія маніпулятора - це психологія вбивці»

Автор/джерело -  © Галина МУРСАЛІЄВА, “Новая газета” 



Дата публiкацiї - 9.06.2015 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=3434

Російське телебачення застосовує проти населення зброю масового психічного ураження.

Професор кафедри нейро-і патопсихології МДУ ім. М.В. Ломоносова, доктор психологічних наук Олена Соколова - фахівець рідкісний. Цифри говорять про людину іноді більше, ніж слова: у неї близько 200 публікацій у найпрестижніших наукових російських та зарубіжних виданнях. Саме її, як клінічного психолога і психотерапевта, професіонала, що мав справу з важкими вадами і добре розуміє глибинні процеси людської психіки, я попросила подивитися відео політичних ток-шоу провідних каналів російського телебачення за минулий рік. І навіть їй, яка знає всі відомі способи психологічного захисту від масованої маніпуляційної атаки, стало не по собі: «Я подивилася все, що ви мені надіслали, але нові передачі дивитися не буду. Це просто тортури якісь...»

- Чому у нас так багато людей, якими легко маніпулювати?

- Соціальна реальність стає все більш складною, непередбачуваною і лякаючою своєю невизначеністю. А телебачення ще й нагнітає страхи, навмисне доводячи людей до стану хаосу та паніки. У ситуації створеного сильного стресу можливі «поломки» механізмів раціонального мислення. Люди легко уподібнюються натовпу, де діють архаїчні інстинкти, найпростіші емоції зараження й однаковості. Людські та особистісні риси при цьому змиваються. Люди чекають і жадають знайти тих «сильних», хто запропонує їм «порядок» і заспокійливі мрії. Згадаймо горьківського Луку: «Якщо до правди святої світ дорогу знайти не вміє, - честь безумцю, що навіє людству сон золотий!»

 

Петро Толстой

- Сон, який навіває телебачення, складно назвати «золотим». Досить згадати розтиражовану в липні 2014 року «Першим каналом» страшну брехню про «розіп’ятого» в Слов’янську трирічного малюка.

- Маніпулятор не думає про те, що стане з людиною, його відрізняє емоційна холодність, безсердечність, своєрідна тупість. По суті, психологія маніпулятора - це психологія вбивці. Коли вбивць везуть на місце злочину, вони ж не зомлівають, не обливаються сльозами, а спокійно розповідають про подію, показують на спеціальних ляльках, як вони душили, ґвалтували, різали. Це абсолютна бездушність, нездатність сприймати, розуміти, відчувати, співчувати. Маніпулятор, як і вбивця, емоційно дефективний. Замість ціннісного ставлення до людей у нього до них найглибше презирство.

- Я бачу найглибше презирство на обличчях ведучих передачі «Політика» Петра Толстого та Алєксандра Гордона. Той же вираз у беззмінного гостя всіх часів і телеканалів Владіміра Жіріновського.

- У кожного - свій фірмовий стиль маніпуляції, але є серед них і універсали, чий зовнішній вигляд, манера тримати себе, відшліфовані інтонації та жести привертають увагу, як блиск металевого молоточка в руках старовинного гіпнотизера... Але якщо вже ви заговорили про передачу Петра Толстого, то я зверну увагу на одну технологію, яка їм успішно використовувалася в одній з програм, - підміна смислів, вкладання своїх інтерпретацій в слова опонента. Для цього в «сценарії» ток-шоу треба просто запланувати присутність якого-небудь іноземця. Тут є «заспокійливий» посил: дивіться, ми толерантні, ми - демократична країна! А ось потім потенційного опонента можна м’яко «прибрати»: наприклад, представник Німеччини погано розмовляє російською. Мало зрозуміло, що він хоче сказати, він насилу підбирає слова, і Петро Толстой, нібито дуже сердобільно, «підлаштовуючись», приходить йому на допомогу, «дзеркалить» і «читає» його думки. При цьому вкладає в його відповідь «потрібні» слова та думки, яких той не висловив, та й, можливо, не мав їх на увазі, бо не зрозумів суть дуже швидкої мови ведучого. Толстой користується тут відомим психологічним прийомом навіювання або «програмування»: «Ви ж хотіли сказати ...» або «Насправді ви маєте на увазі ...» І все це говориться м’яко, люб’язно, так що співрозмовник в розгубленості змушений погодитися...

 

Алєксандр Гордон

Маска презирства і нудьги скоріше до «лиця» співведучому Толстого, Алєксандру Гордону. Це «ідейний» антиамериканіст до того ж, на мій погляд, ще й мізантроп, озлоблений на весь світ. Його метод психологічного вбивства - сарказм, що апріорно знецінює ставлення до людини. Це легко може збити з пантелику тактовного і чутливого гостя студії, перетворити його на очах телеглядачів на «лузера», що невиразно щось там белькоче.

Чому в їх передачах завжди Жіріновський? Або, скажімо так, умовний «Жіріновський», бо людей, які копіюють його манеру поведінки, на всіх каналах стало занадто багато. Він - визнаний майстер епатажу, скандалу з приводу. Але, звичайно, його улюблені теми - «імперської Росії», «назад в СРСР», озброєння, мобілізація, війна, «надзвичайка». Фрази він будує навмисно просто і завжди в позитивній манері, вони звучать як лозунги, як заклики до негайної дії. Це типовий маніпулятивний прийом «повені афектом», що розрахований на емоційну й імпульсивну людину. Я б звернула увагу і на невербальні прийоми непрямого навіювання: виразна міміка та володіння позою, специфічні та динамічно мінливі інтонації голосу, узурпація простору та часу дискусії. Демонструється непохитність і апломб, що привабливо для шанувальників «сильної руки». Підкреслю, що ми зараз ведемо мову про «Жіріновського» умовного, швидше про феномен, ніж про реальну людину: етика клінічного психолога забороняє використання діагностичних категорій поза строго певної професійної ситуації.

 

Владімір Жіріновський

Є абсолютно «жіріновська» аудиторія, - її м’якими, заколисуючими і дзюркотливими промовами а-ля Петро Толстой не візьмеш. І тут вступає «велика артилерія», агресивне вторгнення, здатне психологічно вбити, «відключити», - і ось людина вже «готова» для споживання будь-яких поглядів. Тут є аналогія і з наведенням гіпнотичного стану, або, як зараз кажуть психологи, - зміненої свідомості. Гіпноз заборонений в практиці не лікарського застосування, але є різні немедичні моделі наведення трансу. Ефект відключення розуму може виникнути від різко експресивної мови, несподіваної яскравої та емоційної асоціації промовця, багаторазових повторень типу мантри, які викликають відчуття «вбивання» невимовного захоплення та жаху. Виникає образ біснуватого. Пам’ятаєте, в драмі «Борис Годунов» юродивого на паперті? Вважалося, що він-то і «глаголить істину». Можливо, ця асоціація лягає на один з таких міфічних архетипів народу: «Слухайте, слухайте, він правду каже!» Він може йти на нас з ломом, але саме йому треба вірити. Це один з найбільш «нижніх» архетипів несвідомої агресії, що вимагає негайної розрядки, прямої дії: «Під рушницю! На війну!» В одному з ток-шоу Жіріновський буквально кричить: «Меркель створює Третій рейх, німецький рейх буде панувати!.. Ми повинні оголосити часткову мобілізацію!.. » Увесь смисловий ряд пульсує напругою і тривогою: все, кінець, далі - війна.

А під час війни всі при справі, всі керовані, всі поводяться ідеально по відношенню до влади. Єдине творення, яке здатне нас згуртувати і мотивувати, - це творення в ім’я війни. Оксюморон по суті, - війна і творення. Це дуже ранній, примітивний стан свідомості. І маніпуляція саме покликана розбити цілісність і мудрість нашого житія, розпорошити смисли, миттєво опустити нас на цей нижній інфантильний рівень світосприйняття. У слабкості, в невпевненості, в незадоволеності люди жадають ідентифікації з надзвичайним, героїчним, «ідеальним» і через злиття з ним компенсують свої комплекси і травми, свої приниження. А той, хто не з ними, - той проти них, «ворог», «нацпрєдатєль»... Ось мета мусування теми війни в політичних ток-шоу - згуртування «своїх» і поляризація «чужих». Це підготовка суспільної свідомості до відтискування інакомислячих, до остаточного розриву з інтелігенцією, з ідеями європейського шляху Росії.

 

Владімір Соловйов

- Чи можливо перерахувати всі маніпуляції?

- Ні, повного каталогу засобів маніпуляцій у світі не існує: їх незліченна кількість. Наприклад, безсоромне вихваляння когось, лакування дійсності та підміна багатогранної реальності картинкою «пазітіва» - теж маніпуляція. Як і спроба розбити всіма доступними засобами, знецінити, морально знищити опонента. Неперевершений майстер цих спритних технологій - Владімір Соловйов. У його передачі «Недільний вечір» кпини, замовляння, дискредитація, приниження, приписування людині не існуючих якостей ллються як з рогу достатку. Це - театр маніпулятора, в якому сценографія, безумовно, є. Соловйов нарочито демонструє рівну увагу всім запрошеним, але між переходами від однієї сторони до іншої побіжно кидає фрази, які буквально розмазують людини, її репутацію. Гість стає ніби меншим, зморщується. І в цьому я бачу посил телеглядачам: ви поділяєте точку зору лузера?

У володінні цими найсильнішими засобами маніпуляцій - презирство, приниження, дискредитація - телеканал НТВ, з моєї точки зору, цілком може зайняти призове місце. Апофеоз цього напряму - скандальна передача «13 друзів хунти». Там, наприклад, звучить закадровий текст: «У той час як з першими акордами гітари Макаревича...» Тут не потрібно навіть трудитися, шукати спеціальні технології, автори цього шедевру просто взяли все, що було напрацьовано радянською пропагандою: «У той час, як весь радянський народ... ці вороги... » Але як вони це використовували? Ось в кадрі лунають перші акорди гітари, а наступним кадром йдуть вибухи, обвалення будинків Донецька та Луганська, трупи. Все! Образ улюбленого колись Макаревича демонізований до абсолютного зла, будь-яке позитивне ставлення до нього має бути таким прийомом знищене. Те ж саме з Діаною Арбеніною.

 

Дмітрій Кісєльов

Як вичленувати маніпуляцію? Це коли говорять швидко - без пауз. Там, де немає пауз, немає місця для роздумів. Мова йде суцільним потоком, істерично-пафосна, з багаторазово повторюваною людиноненависницькою лексикою, вона топить вас в емоціях відчаю, страху й агресії. Ви цілком і повністю у владі промовця. Це, в принципі, військові стратегії: ви не повинні роздумувати, ви чуєте команду «Вогонь!» І десь в соціальних мережах вже розстрілюєте того, на кого вам вказали. Це найсильніша маніпуляція. Вона добре дається людям з некрофільским характером. Наприклад, у Дмітрія Кисельова практично всі припущення побудовані на пристрасті до руйнування. Коли він та інші телеманіпулятори дають волю агресії, вони ніби випромінюють задоволення, хоча мова йде про страшні речі.

- У повсякденному житті це називається «вампіризм». А в психології?

- У психології, по суті, так і називається - «маніпуляція».

Переклад українською - «Аратта. Вікно в Україну»

 


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.