Підвищення соцстандартів: популізм для працюючих жебраків

Автор/джерело -  © Лілія Гришко, DW 



Дата публiкацiї - 2.09.2015 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=3498

З вересня в Україні збільшаться мінімальна зарплата та прожитковий мінімум. Урядовці хваляться, що, попри скруту, знайшли гроші і на підвищення соцвиплат. Однак у профспілках це вважають знущанням на працюючими.

Планували у грудні, а вийшло вже у вересні, хваляться урядовці. З початку осені уряд запланував підвищити соціальні стандарти, які обіцяв переглянути тільки взимку 2015 року. "До Верховної Ради вноситься закон для підвищення соцстандартів для близько 12 мільйонів українців", - заявив прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Гроші на підвищення зарплат і пенсій уряд планує взяти із зарезервованих на оплату державних боргових зобов’язань, частину яких нещодавно міжнародні кредитори погодилися Україні списати, а решту реструктуризувати. За інформацією міністра фінансів Наталі Яресько, Міжнародний валютний фонд вже погодив Україні підвищення соціальних стандартів з вересня.

Перед осінніми виборами

Якщо депутати підтримають ініціативи уряду, то з вересня в Україні прожитковий мінімум збільшиться на 154 гривні - з 1176 до 1330 гривень, а мінімальна заробітна плата зросте на 160 гривень - з 1218 до 1378 гривень. Відповідно будуть перераховані і пенсії, стипендії та зарплати працівникам бюджетної сфери. У цілому показники соціальних стандартів збільшаться на 13 відсотків. Тож, за розрахунками міністерства соцполітики, виплати вчителям зростуть у середньому на 500 гривень в залежності від категорії, сімейним лікарям - на 450 гривень, медсестрам, працівникам соцсфери і культури, зокрема, бібліотекарям, - приблизно на 300 гривень.

"Підвищення соціальних стандартів перед виборами - це звичайний популізм. Зарплати бюджетникам заморозили з грудня 2013 року. Весь цей час замість того, щоб встановити адекватну оплату праці людям, які сумлінно працюють, їх ставлять у позицію прохачів, які мають радіти милостині у кількасот гривень", - каже директор соціальних програм центру імені Разумкова Людмила Шангіна.

Вона наголошує, що через багаторічну безвідповідальну політику влади за межею бідності в Україні опинилася найкваліфікованіша і найосвіченіша частина суспільства - лікарі, вчителі, науковці. "Посадовий оклад вчителя - 1800 гривень. Освітяни фактично вже за межею бідності. Це дика несправедливість, адже не може кваліфікований спеціаліст отримувати менше, ніж йому потрібно на прожиття", - обурюється голова профспілки працівників освіти і науки України Георгій Труханов.

Відповідно до міжнародної системи розрахунку прожиткового мінімуму, враховуючи ціни на липень 2015 року, фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи має становити не менше 2900 гривень, констатують у Федерації профспілок України (ФПУ).

Голова ФПУ Григорій Осовий вважає, що підвищення прожиткового мінімуму і зарплат, яке зараз пропонує уряд, - це косметичні правки, які не допоможуть людям компенсувати те, що вони втратили через інфляцію і підвищення цін на комунальні послуги. "З грудня 2013 року, коли заморозили зростання зарплат у бюджетній сфері, інфляція з’їла 170 відсотків трудових доходів людей, тому підвищення зарплат на 13 відсотків - неадекватне і нікому нічого не компенсує", - наголошує Осовий.

Він зауважує, що соціологічне дослідження ФПУ засвідчило, що більше 51 відсотка працюючих українців отримують зарплатню нижчу за прожитковий мінімум. "У нас шалене зубожіння населення. Таке було тільки на початку 1990-тих. Ті, хто працює, потрапили у лещата бідності, не кажучи вже про пенсіонерів", - констатує голова ФПУ.

Субсидії не допоможуть

Цифри будуть ще більш критичними, прогнозують профспілки, адже з вересня на 23 відсотки піднімаються тарифи на електроенергію. А скільки людей опиниться над прірвою бідності після початку опалювального сезону, коли надійдуть платіжки з підвищеними комунальними тарифами, не береться прогнозувати ніхто. Урядовці радять нужденним вже зараз оформлювати субсидії. Для того, аби доступ до соціальної допомоги отримали якомога більше людей, міністерство соцполітики скоротило перелік документів, необхідних для оформлення субсидії, та розіслало поштою бланки заяв на компенсацію частини платежу за комунальні послуги. "Звертаюсь до громадян більш активно використовувати цю форму соціального захисту. Субсидії - сьогодні це просто. На опалювальний сезон 2015/16 років вони призначені вже 2 мільйонам 600 тисячам родин", - звітує міністр соціальної політики України Павло Розенко.

Однак економісти констатують, що субсидії та підвищення соцстандартів особливо не допоможуть збіднілим українцям. "Субсидії тільки частково пом’якшать чергове підвищення тарифів, а підвищення соціальних стандартів лише на півроку сповільнить інфляцію", - прогнозує старший науковий співробітник Інституту економічних досліджень Віталій Кравчук.

У профспілці працівників освіти і науки України констатують, що зарплатня освітян настільки мізерна, що сто відсотків педагогічних працівників можуть претендувати на отримання субсидії на оплату комунальних тарифів. Всього в галузі освіти працює більше одного мільйона людей. "Це абсурд. Працюючим не потрібні субсидії, їм потрібна нормальна зарплата відповідно до кваліфікації, з якої вони зможуть оплатити всі комунальні підвищення. А низька оплата праці - це гачок, за який влада тримає людей, аби смикати у потрібний час, зокрема перед виборами", - переконана Людмила Шангіна.

Протестів не буде

Те, що підвищення соціальних стандартів є передвиборною обіцянкою, переконаний і Григорій Труханов. Він вказує на те, що попри анонсування підвищення зарплат і пенсій з вересня, Кабмін до цих пір не надав проект відповідних змін на узгодження до профільних профспілок. "Талон на черевики - це ще не черевики", - жартує голова профспілки працівників освіти і науки України.

Він додає, що попри жебрацьке становище освітяни навряд чи вийдуть на акції протесту проти низької оплати праці вчителів, адже за законом процедуру законного трудового страйку в Україні пройти надзвичайно складно. Низький рівень протестної активності підтверджують і соціологічні дослідження центру імені Разумкова. "Зовнішня агресія Росії відіграє стримуючу роль. Через війну на сході українці поки стримуються від соціального вибуху. І цим поки що користується влада", - каже Шангіна.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.