Стандарт Євро-5: чи подорожчають авто в Україні?

Автор/джерело -  © Ярослава Трегубова, Радіо Свобода 



Дата публiкацiї - 5.01.2016 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=3597

З початку року в Україні запровадили новий екологічний стандарт Євро-5, щоб зменшити викиди вихлопних газів автівок. Такою є одна з вимог підписаної угоди з ЄС. 1 січня набула чинності відповідна норма, яка забороняє ввезення та виготовлення машин, що не відповідають новому стандарту.

Раніше Україні була чинною норма Євро-4. Експерти схвально ставляться до необхідності модернізації автівок. Але вони застерігають – економічна скрута може призвести до порушень як у виробництві, так і в експлуатації транспорту. І додають: наразі в Україні існує серйозніша екозагроза – застарілі вантажівки, які не дотягують навіть до стандарту Євро-0.

З 1 січня імпортувати в Україну можна автомобілі не нижче стандарту Євро-5. Ззовні вони нічим не відрізняються від менш екологічних конкурентів, але мають досконалішу екосистему двигуна, пояснює генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко.

«Це стосується лише нових автомобілів, які будуть вироблені в Україні, а також будь-яких автомобілів: чи тих, що в ужитку, чи нових, які з 1 січня починають імпортуватися в Україну. Тобто внутрішні перевезення в Україні, внутрішні переміщення, внутрішні продажі в Україні – хоч стареньких «Жигулів», хоч «Москвичів» – їх це абсолютно не стосується», – зазначив Назаренко.

Проте Євро-5-автомобілі не лише більш екологічні, але й дорожчі. Однак українці цього не відчують, бо різницю у ціні компенсує скасований 1 січня додатковий імпортний збір, розповідає експерт. І додає, що відтак деякі імпортні машини навіть подешевшають, адже більшість із них уже торік відповідала новому стандарту.

Найімовірніше, найбільших складнощів зазнають китайські автоімпортери, які, за словами експерта, поки продають авто нижчого класу.

Що стосується вторинного імпортного ринку, то оскільки в Європі стандарт почав діяти з 2009 року, ввезення авто, що були в користуванні понад 5 років, заборонено. А ці машини, за словами фахівця, набагато дешевші за нові. Олег Назаренко не виключає, що з цієї причини може побільшати схем контрабанди.

Автівки є, а от євробензину бракує

Обмеження стосується і виробництва всередині України: відтепер українські автозаводи складатимуть тільки машини, які відповідають класу Євро-5. Практично всі українські автовиробники мають у своїй лінійці техніку стандарту Євро-5, бо готувалися до цього завчасно, говорить заступник голови правління Української автомобільної корпорації Олег Папашев. За його словами, витрати на доведення двигунів до відповідної еконорми становитимуть не більше відсотка від вартості «залізного коня».

«Технічно для досягнення таких обмежень по нормам Євро-5 потрібна певна модернізація і оновлення деяких вузлів автомобіля, тому можливе здорожчання такого автомобіля, я можу сказати на прикладі Запорізького заводу, воно може становити десь в коридорі від 120 до 220 доларів, у відсотках це може бути менше 1%», – говорить Папашев.

Таке підвищення ціни він вважає незначним і зазначає, що більшою проблемою для українських автовласників може стати нестача бензину відповідної якості.

«На жаль, український ринок пального трошки відстає від норм впровадження євро на автомобілі, тому власникам нових автомобілів, які відповідатимуть нормам Євро-5, треба буде шукати на заправних станціях пальне, що відповідає нормам. На жаль, не всі сьогодні заправні станції торгують марками Євро-5», – каже Папашев.

Євро-5 в Україні не на часі?

Ані виробники автотранспорту, ані його користувачі не готові до відповідних нововведень, вважає представник Профспілки працівників автомобільного транспорту та шляхового господарства України Сергій Хмарський. Насамперед через економічну скруту, яку нині переживає країна, що може призвести до різноманітних порушень як у виробництві автотранспорту, так і у введенні його в експлуатацію, розповідає експерт. І додає, що запровадження стандарту варто було б відтермінувати.

«На сьогодні не можна говорити ні про яку економічну спроможність ніяких суб’єктів господарювання: чи то автоперевізників, чи виготовлювачів транспорту. І тому відтермінування буде не зайве, тому що якщо його ввести в примусовому порядку, то сам час покаже, що воно не на часі. Буде відставання, будуть порушення, будуть певні відхилення від технологічності, певні відхилення від обробки, терміну введення, взаємодії із постачальниками – це буде такий результат», – зазначив Хмарський.

Євро-5 і Євро-0 на одних дорогах

Загалом експерти схвально ставляться до модернізації автомобілів під стандарт Євро-5, однак наголошують, що значно більшу екологічну загрозу становлять старі вантажівки, які переповнюють українські дороги.

«Нам треба подумати про ті чудовиська у вигляді КамАЗів, ВАЗів, всяких ПАЗів, які пересуваються дорогами України і з них чорний вихлоп йде. Ці вантажівки старезні і не відповідають не те що Євро-0, а й взагалі ніяким рівням екології. В Європі з цим борються елементарно: чим на старішому автомобілі ти їздиш, тим більший податок ти платиш. І там тільки багаті люди можуть дозволити кататися на старих неекоологічних автівках», – говорить Олег Назаренко.

На екологічний стандарт Євро-6, який нині діє у Європі, Україна планує перейти за два роки.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.