Повії, євреї і Клара Цеткін: всі версії походження 8 березня

Автор/джерело -  © «Аратта. Вікно в Україну» 



Дата публiкацiї - 5.03.2016 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=3636

Історія виникнення свята 8 березня. Хто ж вийшов на вулиці Нью-Йорка - текстильниці або повії?

Хто ж вийшов на вулиці Нью-Йорка - текстильниці чи повії? Фото: thenewslens.com

Здавалося, що легенди про створення свята 8 березня старі як світ і всім відомі. Про всяк випадок уточнили у своїх колег, і зрозуміли, що багато хто знає лише офіційну версію. Напередодні жіночого свята ми вирішили зібрати все історії, які, так чи інакше, стосуються створення Міжнародного жіночого дня. Деякі з них можуть шокувати і навіть відбити бажання взагалі відзначати цей день. Кожна із цих версій має під собою обґрунтування, і кожен вибирає для себе у що вірити.

 

Версія перша, офіційна: «День солідарності трудящих жінок»

Офіційна версія СРСР свідчить, що традиція відзначати 8 березня пов’язана з «маршем порожніх каструль», який провели цього дня в 1857 році текстильниці Нью-Йорка. Вони протестували проти неприйнятних умов праці та низьких зарплат. Цікаво, що в тогочасній пресі не було жодної замітки про такий страйк. А історики з’ясували, що 8 березня 1857 року - було неділею. Дуже дивно влаштовувати страйки в вихідний.

У 1910 році на форумі жінок в Копенгагені німецька комуністка Клара Цеткін закликала світ заснувати Міжнародний жіночий день 8 березня. Вона мала на увазі, що в цей день жінки будуть влаштовувати мітинги і ходи, і тим самим звертати увагу громадськості на свої проблеми.

На пропозицію Клари Цеткін, учасниці II Міжнародної конференції жінок-соціалісток (понад 100 учасниць із 17 країн), вирішили щороку у березні відзначати Міжнародний жіночий день — день солідарності жінок у боротьбі за повні політичні, економічні і соціальні права.

У резолюції, запропонованій Кларою Цеткін, зокрема, зазначалось:

«У повній відповідності з класово-свідомими політичними профспілковими організаціями пролетаріату в кожній країні соціалістки всіх країн щорічно проводять Жіночий день, який в першу чергу слугує агітації за надання жінкам виборчого права. Ця вимога має бути висунена як складова частина всього жіночого питання в цілому і в повній відповідності з соціалістичними поглядами. Жіночому дню слід повсюдно надавати міжнародний характер, і він всюди має бути старанно підготовлений»

Але цю історію всі ми і так знаємо. Спочатку свято називалося «Міжнародний день солідарності жінок у боротьбі за свої права». Дата 8 березня була підведена під той самий страйк текстильниць, якого насправді ніколи не було. Точніше був, але страйкували тоді зовсім не текстильниці. Але про це згодом.

В СРСР це свято притягла подруга Цеткін, полум’яна революціонерка Олександра Колонтай. Та сама, яка підкорила Радянський Союз "великої фразою": "Віддаватися першому зустрічному чоловікові треба так само легко, як випити склянку води". 8 березня стало офіційним святом в СРСР в 1921 році.

 

Версія друга, єврейська: вихваляння іудейської цариці

Історики так і не зійшлися в думці, чи була Клара Цеткін єврейкою. Одні джерела стверджують, що вона народилася в сім’ї єврея-шевця, а інші - німця-вчителя, лютеранина. Спробуй розбери їх. Однак, прагнення Цеткін пов’язати 8 березня, з єврейським святом Пурим, неоднозначно натякає на те, що таки була.

Отже, друга версія свідчить, що Цеткін хотіла пов’язати історію жіночого дня з історією єврейського народу. Згідно з легендою, кохана перського царя Ксеркса, Естер, врятувала іудейський народ від винищення, скориставшись своїми чарами. Ксеркс хотів винищити всіх євреїв, але Естер переконала його на те, що потрібно не вбивати євреїв, а навпаки - знищити всіх єврейських ворогів, включаючи самих персів. Сталося це в день 13 Арда за єврейським календарем (цей місяць припадає на кінець лютого - початок березня). Вихваляючи Естер, євреї стали святкувати Пурим. Дата святкування була перехідною, але в 1910 році вона випала саме на 8 березня.

До речі, 23 лютого - це те саме 8 березня, але за старим стилем. Той же Пурим. За вісім років цей день звикли вважати всенародним святом трудящих, тому вже 1918-го його відзначали як «чоловічий» день - «День Червоної Армії» як пам’ять про перший бій і першу перемогу. Але у 18-му не було ще ні Червоної армії, не було її великих перемог, а тим більше їхніх річниць.

Правда, 23 лютого 1917 року сталася «Лютнева революція»: більшовики не зіграли тоді провідної ролі в скиненні самодержавства, але згодом благополучно записали цю перемогу собі в архів. А рік по тому, 23 лютого 1918 року ЦВК Раднаркому прийняв рішення про прийняття умов Брестського миру - капітуляції Росії в Першій світовій війні, названій більшовиками імперіалістичною.

 

Клара Цеткін зі своєю подругою Розою Люксембург в серпні 1910 року

Версія третя, про жінок найдавнішої професії

Третя версія походження свята, мабуть, найскандальніша і неприємна для всіх представниць прекрасної статі, що з трепетом очікують Міжнародного жіночого дня. У 1857 році в Нью-Йорку жінки дійсно протестували, але були це не текстильниці, а повії. Жінки найдавнішої професії вимагали виплатити зарплату матросам, які скористалися їхніми послугами, але не мали грошей заплатити.

У 1894 році, 8 березня, в Парижі повії знову провели демонстрацію. На цей раз вони вимагали визнати їх права нарівні з тими, які шиють одяг або печуть хліб, і заснувати спеціальні профспілки. Це повторилося і в 1895 році в Чикаго, і в 1896 в Нью-Йорку - незадовго до пам’ятного з’їзду суфражисток в 1910 році, де і було вирішено оголосити цей день жіночим і міжнародним, як це запропонувала Цеткін.

До речі, і сама Клара проводила подібні акції. Все в тому ж 1910 році, разом зі своєю подругою Розою Люксембург, вона вивела на вулиці німецьких міст повій з вимогою припинити безчинства поліції. Ось тільки в радянській версії повій замінили на "трудящих жінок".

 

Навіщо впровадили 8 марта?

Судячи з усього, 8 березня - звичайна політична кампанія соціал-демократів. На початку XX століття по всій Європі протестували жінки. І щоб привернути до себе увагу, їм навіть груди не потрібно було показувати. Достатньо було просто пройти по вулицях з плакатами, на яких написані соціалістичні гасла, - і увагу громадськості забезпечено. А вождям соціал-демократичної партії галочка, мовляв, - прогресивні жінки з нами солідарні.

Сталін теж вирішив додати собі популярності і розпорядився визнати 8 березня Міжнародним жіночим днем. Але оскільки прив’язати його до історичних подій було складно, довелося трохи підкоригувати історію. А розбиратися особливо ніхто не став. Раз вождь сказав, - отже, так і було.

В ТЕМУ

Українські депутати хочуть скасувати "8 березня" і "9 травня"

У слід за святом "Дня захисника Вітчизни", яке до недавнього часу відзначали 23 лютого, в небуття можуть відійти і Міжнародний жіночий день - 8 березня, і День перемоги - 9 травня.

ОФІЦІЙНО

Міжнародний жіночий день (англ. International Women’s Day) — щорічне свято, що відзначається 8 березня. Започатковане як пролетарське феміністське свято Міжнародний день жіно́к-робітниць. Починалось як соціалістичне політичне свято. Свято є змішаним у культурі багатьох країн, насамперед у Європі, особливо в країнах «радянського блоку».

Вперше святкувався 1909 року в США з ініціативи Соціалістичної партії Америки. Упродовж XX століття відзначався в СРСР та країнах соцтабору як державне свято.

1977 року, за радянської ініціативи, отримав статус міжнародного дня — рішенням Організації Об’єднаних Націй день називається (повна назва): «Міжнародний день боротьби за права жінок і міжнародний мир».

День став символом фемінізму й антисексизму. У деяких країнах, у яких відзначається день, жінки отримують подарунки та квіти. Цей жест багато феміністок, однак, знаходять недоречним, оскільки вони вважають, що день повинен привернути увагу до статевої рівності.

В деяких країнах відзначається подібно до західноєвропейських свят — Дня матері й Дня Валентина. Окремі діячі православної церкви і деяких інших релігійних спільнот світу не визнають свято 8 березня з огляду на його політичне походження.


До речі, свята на честь жіноцтва існували в Україні ще з діда-прадіда. Це свято на честь доньки Лади і Сварога - Богині Лелі - Лельник, що святкується 22 квітня, а 15 липня на Русі вшановували Берегиню - велике слов’янське божество, шановане як матір усіх духів і всього багатства землі. Ну, й ще раз згадаємо міжнародне свято День Матері, яке святкується у другу неділю травня, і яке вже щороку відзначається в Україні.

За матеріалами «Комсомольська правда - Україна»
 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.