Мета російських хакерів не вплинути на результат виборів у США, а посіяти сумніви

Автор/джерело -  © Олександр Яневський, Голос Америки 



Дата публiкацiї - 14.09.2016 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=3739

В Адміністрації Обами йдуть дебати щодо того чи звинуватити публічно Москву у хакерських атаках на сервер Національного Демократичного комітету, чи дочекатися результатів розслідування ФБР.

Про це пише американське впливове видання «Вашингтон Пост». Затримка із відповіддю розчаровує багатьох американських політиків та радників з питань національної безпеки.

Окрім зламу сервера штабу демократів, хакери проникли і до виборчих серверів в Іллінойсі та Аризоні. Однак деякі експерти заспокоюють: хакерів не цікавлять вибори та результати голосування.

"Одна із російських цілей полягає в тому, щоб просто створити невпевненість, посіяти сумніви та занепокоєння з приводу виборчого процесу серед американців. Навіть якщо усі будуть знати, що це робота росіян, їм байдуже, адже їхня головна мета буде досягнута. І, до речі, вони досить добре із цим справляються", - заявив Джеймс Ендрю Льюіс з центру міжнародних і стратегічних досліджень.

Система з підрахунку у США голосів децентралізована. Голоси з понад 7 тисяч виборчих дільниць підраховуються на місці, а кожен штат сам встановлює та захищає свою електронну систему від зовнішнього впливу. Цей метод допомагає знизити маніпуляції з результатами голосування.

Незважаючи на це, американські фахівці з кібербезпеки побоюються, що успішні злами серверів спонукають хакерів готувати нові напади.

"Створення перешкод та проблем у внутрішній політиці та політичному процесі країн за допомогою кібератак – це класичний інструмент, який використовує іноземна розвідка для досягнення зовнішньополітичних цілей. Тож атака на Національний комітет Демократичної партії США показує, що традиційні загрози, які існують у кіберпросторі, залишаються з нами, як і раніше", - сказав експерт центру кібербезпеки UMBC.

Колишній посол США в Грузії і Казахстані Вільям Кортні, вважає, що Росію треба карати, якщо вона продовжуватиме свої деструктивні дії у кіберпросторі.

"Держави повинні працювати один з одним для досягнення спільних цілей. Наприклад, Сполучені Штати та Китай спільно працюють над проблемою глобального потепління. Велика держава не може існувати в ізоляції", - заявив він.

Президент Росії Владімір Путін заперечує причетність Кремля до цих атак. Але у Конгресі США вважають інакше.

"Ви маєте вірити, що ці атаки були схвалені на найвищому рівні, це узгоджена стратегія", - сказав сенатор-демократ Бен Кардін.

Занепокоєння можливим впливом на результати голосування серед американських законодавців продовжує зростати.

"Якщо вони можуть продемонструвати, що здатні на це… Якщо вони можуть вплинути, то це викличе недовіру до результатів голосування. Це буде їхньою перемогою", - розповів сенатор-республіканець Роберт Коркер.

У Міністерстві внутрішньої безпеки США закликають взяти під захист місцеві виборчі системи як частину державної стратегічної інфраструктури.

"Це означало б, що уряд США активно підтримував би організації, які дбають про власну кібербезпеку, мати кращі антивірусні програми, тощо", - відзначив Вільям Кортні.

Часу залишається обмаль. 8 листопада у США пройдуть вибори. Три чверті американських виборців отримають паперову копію бюлетеня для перевірки, якщо виникнуть підозри у шахрайстві.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.