Шпигуни у Сан-Франциско і загроза для інфраструктури зв’язку

Автор/джерело -  © Юрій Лапаєв, Український тиждень  



Дата публiкацiї - 19.12.2017 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=3883

Агресивна політика Кремля примушує західних аналітиків прискіпливіше шукати слабкі місця в системі глобальної та державної безпеки, які можуть стати цілями у гібридній силовій політиці.

Попри санкції та не дуже позитивну економічну ситуацію в середині країни російська влада не відмовляється від своєї агресивної політики. Це виявляється не тільки у Криму або на Донбасі. Небезпечні і часто незрозумілі дії російських військових мають глобальний характер.

Минулого тижня у американському виданні Foreign Policy вийшов лонґрід про те, що відбувалося навколо російського консульства у Сан-Франциско до його закриття.

Коли під час дипломатичного скандалу з РФ Дональд Трамп ухвалив рішення про його закриття в серпні 2017 року, з’явилося питання, чому саме це консульство? Адже Росія мала в Сполучених Штатах ще доволі багато дипломатичних представництв.

Однак таке рішення, за словами автора статті Зака Дорфмана, було пов’язано з постійною, інтенсивною та прихованою шпигунською активністю, що велася саме з цього консульства. За словами джерел видання, дипустанова в Сан-Франциско відігравала унікальну роль в російських розвідувальних операціях: служила своєрідним хабом, важливим і неперевершеним з точки зору технічних спроможностей з добування інформації.

Це, зокрема, пояснюється географічним фактором – консульство розташовувалося поблизу Кремнієвої долини, відомих університетів на кшталт Стенфорду та Берклі, а також численних дослідних та виробничих підприємств оборонної промисловості. Зокрема йдеться про дві лабораторії, залучені до розробки ядерного озброєння.

Така точка зору опосередковано підтверджується інадзвичайною кількістю російських розвідників, які спеціалізуються саме на питаннях науки та новітніх технологій.

Автор матеріалу називає цей крок американської адміністрації своєчасним та ефективним. Однак він сумнівається у тому, наскільки Трамп розуміє його важливість та реальні наслідки. Тому рішення про закриття консульства радше належить Раді національної безпеки США, в першу чергу Міністру оборони Джеймсу Меттісу та держсекретарю РексуТіллерсону.

Втім, на думку автора, закриття дипустанови не зупинить шпигунські прагнення Росії, вона й надалі буде продовжувати агресивну розвідку, ймовірно через неофіційних осіб на кшталт інженерів чи науковців.

Британське видання The Guardianв своєму матеріалі пише про небезпечну поведінку російських військових кораблів в Атлантичному океані, а саме в районах, де пролягають основні кабельні інтернет магістралі між США та Європою. Видання цитує сера Стюарта Піча, керівника британського Штабу оборони, який зазначив, що Росія може завдати серйозний удар Великій Британії та іншим країнам НАТО, якщо пошкодить підводні комунікації, життєво важливі для інтернету та електронної комерції.

Масштаб збитків можна оцінити, якщо подивитися на результати дослідження аналітичного центру Policy Exchange. Автори цього дослідження вважають, що 97% всіх глобальних комунікацій та приблизно $10 трлн щоденних фінансових транзакцій передаються саме через такі підводні кабелі.

Крім звичайного пошкодження мереж, існує небезпека і втручання російських підрозділів в їхню роботу для перехоплення цінних розвідувальних даних. За словами Піча, в таких умовах Британія та її союзники мають продовжувати розвиток свого флоту, аби забезпечити паритет з російськими розробками.

Втім, незважаючи на попередження військових, в британському кабінеті міністрів існує проект скорочення військово-морських сил з 7 до 6 тисяч осіб і відмови від двох десантних кораблів-амфібій. Це скорочення є елементом перегляду політики безпеки, що призначений на початок наступного року.

Не менш агресивними є дії російських військових в повітрі. За даними американського телеканалу CNN нещодавно два винищувача F-22 Raptor ВПС США перехопили російські літаки Су-25 в повітряному просторі над Сирією. Як повідомляється, російські пілоти неодноразово перетинали лінію розмежування (встановлена по руслу річки Євфрат) і не реагували на звернення по спеціальній лінії, установленій для попередження конфліктів. На знак попередження американські літаки випустили теплові пастки. За словами прес-офіцера Центрального командування ВПС США, підполковника ДеміенаПікарта, російські пілоти виконували небезпечні маневри під час перехоплення. «Один з Су-25 наблизився до F-22 настільки, що той мав негайно маневрувати, аби уникнути зіткнення», - підкреслив він. За даними CNN в листопаді було досягнуто домовленості, що російські сили будуть залишатися на східному березі Євфрату, тоді як коаліційні сили буть працювати на західному. З моменту угоди, літаки російських ВКС залітають на західну частину 6-8 разів на день, що становить близько 10% від польотів російської та сирійської авіації. За словами Пікарта, найбільше занепокоєння коаліції викликає потенційна можливість збити російський літак, через те що, його дії будуть розцінені як загроза повітряним та сухопутним підрозділам.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.