Іван-чай: незаслужено забутий попередник чорного чаю

Автор/джерело -  © “Гармонія” 



Дата публiкацiї - 26.05.2018 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=3952

Іван-чай був широко поширений в Україні ще до того, як був завезений чай індійський, і активно експортувався до Європи.

Це багаторічна рослина поширена в дикому середовищі Північної півкулі. Любить пісковики, вирубки, згарища. З усіх видів найбільш поширений Іван-чай вузьколистий, його ще називають кіпреєм і навіть пуховиком багато пуху при цвітінні, який в давнину використовували як наповнювач матраців і подушок.

Іван-чай: користь і шкода

Іван-чай був широко поширений в Україні ще до того, як був завезений чай індійський, і активно експортувався до Європи. Однак східний конкурент витіснив його з ринку чутками про шкідливі способи його обробки, після чого іван-чаю вже так і не вдалося знайти колишню популярність за межами батьківщини. Історичні баталії стовпів чайної індустрії викликають зацікавленість такою рослиною, як іван-чай: користь і шкода його складу вельми цікаві.

Вміст корисних речовин в іван — чаї

Це, на перший погляд, проста польова рослина містить цілий набір корисних речовин. Листя іван-чаю багате на вітамін С, перевершуючи в 5 разів лимон, і каротиноїдами. Також у складі рослини присутні флавоноїди (камферол і кверцетин), пектини, кумарини, дубильні речовини і органічні кислоти. Мінеральний склад представлений залізом, міддю, марганцем, молібденом, нікелем, титаном і бором.

 

Заготівля іван-чаю

Коли збирати чай Іван? Збирають його з липня по вересень. Дуже важливо збирати траву іван-чай, не зашкодивши рослині. Листя збирають, поки цвіте іван-чай. Як тільки він почне пушитися, листя вже не збирають. Саме стебло затискають в руках і проводять рукою зверху вниз. Краще збирати іван-чай ближче до обіду, щоб висохла роса, в суху погоду: зайва вологість не потрібна. В лікарських цілях використовують квіти, листя і коріння. Треба звертати увагу на зовнішній вигляд рослини. Не можна збирати хворі, запилені, забруднені листи іван-чаю. І, звичайно, не змітати кущі цілком, краще брати потроху з різних місць. Можна додати і трохи квітів іван-чаю.

На жаль, звичайний настій свіжої або висушеної рослини не дасть уявлення про те, яким має бути справжній смак чаю. Довгий час рецепт його виготовлення зберігався в секреті. Зараз відомі основні етапи підготовки сировини, що найбільш наближені до оригінального способу заготівлі.

В’ялення: листя іван-чаю після збору розстеляють у прохолодному приміщенні (або під навісом) шаром до 5 см на одну добу до їхнього в’янення. Слід періодично перемішувати листя, щоб верхній шар не висох. Важливо! Не можна допускати потрапляння прямих сонячних променів, які згубно впливають на корисні речовини.

Скручування: процес має на меті отримати з листя частину соку, який буде необхідний для наступного етапу. Для скручування жменю листя протирають між долонями до утворення ковбасок завдовжки з мізинець. Про готовність ковбаски судять по стемнілому кольору соку, що виступив.

Ферментація: ковбаски викладають в широкий емальований посуд шаром в 5 см. Накривають щільною, вологою тканиною і залишають в теплому місці або на сонці на 5-12 годин. На цьому етапі сік чаю окислюється і трохи зброджується. Не слід забувати про іван-чай, інакше листя просто заквасяться. Також небезпечна надто висока (понад 30 градусів) температура. Чим вища температура, тим швидше буде протікати ферментація, тому потрібен контроль. Про успішність процесу свідчить зміна запаху з трав’яного на фруктовий. Якщо ж запах гнильний - листя перетримали і подальше їхнє використання неможливо.

Сушка: ковбаски подрібнюють, укладають шаром в 1 см на деко, накривають пергаментним папером і сушать в печі або в духовій шафі при температурі близько 100 градусів протягом години. Лист вважається висушеним, якщо він за кольором схожий на чорний чай. Готовність перевіряється за структурою листа — він не згинається в пальцях, а ламається, але не розсипається. Як тільки основна маса листа досягає цього показника, температуру можна знизити і дверцята духовки відкрити до остаточної просушки.

Як видно з послідовності, заготівля іван-чаю дуже схожа на процес виробництва традиційних чаїв, але не варто применшувати його гідності, адже це не просто напій, а споконвічно цілюще зілля. Причому в лікувальних цілях можна застосовувати і свіжі верхівки з листям, і висушені звичайним способом. Основна відмінність буде в смакових якостях.

Заготовка квітів

Збирають квіти до початку дозрівання насіння. Сушать в тіні, кілька днів.

Заготовка коренів

Викопаний корінь очищають від землі, ретельно промивають у воді і сушать в духовці кілька годин. Температура при цьому повинна бути не вище 70 градусів.

Зберігання іван-чаю

Листя зберігають у скляних банках. Місце має бути темним і прохолодним. Використовувати чай для рецептів не раніше, ніж через місяць. Чим довше зберігається іван-чай, тим сильніший його аромат і корисні властивості.

Сушені квіти і коріння краще зберігати в паперових пакетах. За відсутністю таких, допускається використовувати мішечки з тканини. Зберігається ця сировина, як і інші лікарські трави, - не більше двох років. Коріння - три.

 

Корисні властивості іван-чаю

Іван-чай заварюється з розрахунку 3 ст. л. на 1 л окропу і настоюється не менше 20 хвилин. Напій не містить кофеїну, а також щавлевої, сечової та пуринової кислот, тому практично не має обмежень у використанні.

Які ж властивості рослини, що вона стала основою традиційного напою Київської Русі?

Іван-чай заспокоює не гірше знаменитої валеріани, розслаблює тіло після важкого дня, знімає запалення і має потогінний ефект.

Прийнятий перед сном, чай діє як легке снодійне. При цьому до нього не виникає звикання, як до інших препаратів подібної дії.

Іван-чай збільшує в 2 рази синтез Т-лімфоцитів в організмі, а це означає підвищення імунітету і зростаючу активність проти пухлинних клітин, вірусів і деяких хвороботворних бактерій.

Настій іван-чаю знімає головний біль, стимулює роботу серця.

Рослина виявляє сильну протизапальну активність, а тому сфера застосування його широка: як полоскання для хворих мигдалин, як краплі в ніс, в компреси при отиті і при циститі.

Іван — чай прискорює обмін речовин і м’яко лікує виразкові хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки, гастрити, коліти та запори.

Відома практика профілактики і лікування іван-чаєм захворювань передміхурової залози.

Свіжі листки рослини, накладені на шкірні пошкодження під пов’язкою, сприяють більш швидкій регенерації тканин. При гнійних ранах після промивання настоєм іван-чаю вогнище запалення також присипають стовченими в порошок сухими його листям.

Хороший потогінний ефект рослини забезпечує його ефективність як жарознижуючий засіб. Спільно зі здатністю підвищувати імунітет і противірусною активністю це сприяє більш швидкому лікуванню від ГРВІ.

Залізо, мідь і марганець у складі визначає його цінність для системи кровотворення.

Після рясних застіль, вживання спиртного, в разі отруєнь іван-чай сприяє детоксикації та очищення організму, а також допоможе більш швидко протверезіти.

Отже, підсумуємо цілющі властивості іван-чаю:

  1. У його складі великий вміст вітаміну С. Це самий основний вітамін молодості, що входить до складу травички в більшій кількості, ніж у шипшині.
  2. Міститься велика кількість дуже важливих мікроелементів. Наприклад, заліза, міді, нікелю, магнію, кальцію, натрію і марганцю.
  3. Допомагає в зміцненні імунітету.
  4. Є найпотужнішим природним очищувачем організму.
  5. Допомагає в зниженні жару.
  6. Очищає кров, що допомагає відновити сили при їх втраті.
  7. Значно знижує інтоксикацію при онкологічних захворюваннях.
  8. Надає незамінну допомогу для чоловічої статі шляхом підвищення потенції.
  9. У Іван чаї міститься багато білка, що відмінно перетравлюється організмом і надає йому енергії. Тому його шанувальниками є мисливці, мандрівники і люди, які більшість часу проводять на ногах.
  10. Має протизапальну, а також обволікуючу дію, що добре допомагає людям, страждаючим гастритом, виразкою шлунка, колітом і при метеоризмі.
  11. Також корисно приймати Іван чай при нервових розладах. Оскільки він має заспокійливі властивості, знижує стан тривоги і стресу, допомагає при депресіях.
  12. Приводить тиск в норму.
  13. Є найсильнішим антиоксидантом.
  14. Допомагає при головних болях і мігрені.
  15. Чудово підходить для профілактики і лікування простати і аденоми. Не дає останній перейти в стадію онкологічного захворювання.
  16. У ньому немає кофеїну, тому він не змінює обмінні процеси в організмі.
  17. Має кровоспинну дію.
  18. До його складу входять ефірні масла, які дозволяють зберегти корисні властивості трави до трьох діб.
  19. Допомагає зняти отруєння їжею.
  20. Є прекрасними профілактичним ліками від онкології.
  21. Робить коріння волосся міцніше.

Відваром коренів іван-чаю в Тибеті лікували сифіліс та гонорею. Для його приготування 10 г подрібненої сировини заливають склянкою кип’яченої води, варять на повільному вогні 20 хвилин, фільтрують і приймають по 1 ст. л. кожні 4 години.

Протипоказання до вживання іван-чаю

Обмежень для застосування іван-чаю немає. Принаймні, випадків алергічної реакції на нього не зафіксовано. Зважаючи на активно виражені жарознижуючі і седативні властивості, не рекомендується поєднувати його вживання з прийомом традиційних препаратів аналогічної дії, щоб уникнути симптомів передозування. При тривалому зловживанні іван-чаєм, кумарини, що входять до його складу, можуть накопичуватися в печінці і чинити на неї токсичну дію. Не варто пити цей чай більше двох тижнів у великій кількості, інакше може початися діарея.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.