Боротьба з відмиванням коштів, що йдуть до української політики з-за кордону – питання суверенітету для України

Автор/джерело -  © Оксана Бедратенко, Голос Америки 



Дата публiкацiї - 11.12.2018 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=4025

Коли гроші невідомого походження стають фактором політичної сцени країни, це наражає демократії на небезпеку.

Це питання є особливо актуальним для України, де через недоліки в боротьбі проти відмивання грошей та корупції, походження грошей, які спрямовуються на політичні проекти, часто залишається невідомим.

Про вплив темних грошей на політику в Україні та США колишній високопосадовець Пентагону і Директор Центру дипломатії Байдена Майкл Карпентер розповів журналістці Української служби "Голосу Америки" Оксані Бедратенко.

Помножені на такі злочини, як корупція та відмивання коштів –темні гроші відкривають шлях для закордонного впливу на політичні процеси, наголошує Карпентер.

"Недооцінюється те наскільки впливовими є темні гроші у політичних кампаніях США, але, звичайно, це проблема для України і це завжди було проблемою з огляду на обсяги відмивання грошей і обсяги прихованих фінансових ресурсів, які надходять, особливо з Росії, але не тільки - українські олігархи самі надсилають багато темних грошей кандидатам та партіям, намагаючись співпрацювати з ними і щоб вони представляли їх інтереси", - наголошує аналітик.

Простого рішення, яке дозволило б ефективно виявляти темні гроші в політиці немає, однак, Україні варто посилювати прозорість фінансів політичних партій, власності ЗМІ, а також агресивно боротись проти відмивання коштів, вважає Карпентер.

"Це велика проблема і немає рішення, яке б дозволило це вирішити за один крок, однак, потрібна більша прозорість фінансів політичних кампаній, прозорість власності ЗМІ. Все це абсолютно необхідно як і справді агресивне переслідування відмивання коштів, особливо закордонних. Це – надзвичайно важливо для суверенітету України", - додає він.

Хакерство, дезінформація та темні гроші – три основні інструменти втручання до демократичних процесів з-за кордону, переконаний Карпентер.

"З усіх шляхів, якими іноземні держави втручаються до демократичних процесів та установ, включно з кібернападами та дезінформацією, на мою думку, темні гроші – є загрозою номер один для демократичних країн від іноземних супротивників, які хочуть їм зашкодити", - наголошує аналітик.

Росія давно прагне мати контроль над владою в Києві і тому однозначно намагатиметься впливати і на наступні вибори в України, говорить аналітик.

"Ми знаємо, що Москва дуже сильно прагне мати кандидата при владі в Києві, яким вона може маніпулювати, і тому однозначно, вони намагатимуться вплинути і на ці вибори також".

У своїй статті "Темні гроші з-за кордону загрожують американській демократії", написаній у співавторстві з колишнім віце-президентом США Джо Байденом, Карпентер нагадує про гучні політичні скандали до яких спричинили темні гроші – це зокрема імпічмент 2004 року президенту Литви, коли стало відомо, що російський олігарх, який давав гроші на президентську кампанію отримав громадянство країни. В січні цього року в Чорногорії, політика звинуватили у відмиванні російських коштів на підтримку проросійської політичної партії.

У США з новою увагою поставились до проблеми темних грошей в політиці після низки скандалів, через втручання Росії до президентських виборів в США 2016 року.

"Ми вже побачили, як корупційні гроші йдуть до нашої політичної системи, але ми побачили, як ГРУ та Санкт-Петербурзька фабрика тролів використовують відмивання грошей, щоб сплачувати за свою діяльність".

В США ще очікують вироку у справі Манафорта, якого визнали винним у податковому та банківському шахрайстві пов’язаному з діяльністю в Україні, однак наявна інформація вже стала скандалом висвітливши роль темних грошей в американські політиці.

"Вирок Полу Манафорту вже виявив те, як темні гроші надходять до Сполучених Штатів і Пол Манафорт – це квінтесенція того, як корумпований політичний діяч, який прагне отримувати гроші звідки б вони не надходили, включаючи від інших країн, а також має надзвичайно впливові посади – в цьому випадку керівника кампанії особи, яка обіймає посаду президента Сполучених Штатів", - наголошує аналітик.

Карпентер очікує на ще більше викриттів у справі Манафорта, що стосуватимуться американської політики та темних грошей.

"Підозрюю, що буде набагато більше інформації про його роль в кампанії, що буде відомо, коли буде видано остаточний звіт Спеціального прокурора, який має бути складено наступними тижнями, чи місяцями і ми дізнаємось більше", - говорить він.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.